Στη Γερμανία, λέει μια έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, η πανδημία ωθεί τους ανθρώπους μακριά από τα αστικά κέντρα. Όπως αναδεικνύεται από την έρευνα, το 13% όσων κατοικούν στο κέντρο πόλεων με περισσότερους από 500.000 κατοίκους σκοπεύουν να τις εγκαταλείψουν. Το 46% από αυτούς δηλώνει ότι η απόφαση έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία. «Πολλοί από τους ερωτηθέντες δηλώνουν ότι θέλουν στο εξής να κάνουν λιγότερους συμβιβασμούς στις συνθήκες διαβίωσής τους, επειδή πλέον περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, λόγω της πανδημίας», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας.
Στην Κύπρο οι κραδασμοί αυτοί δεν έφτασαν. Οι άνθρωποι στοιβάζονται όλο και πιο πολύ στις πόλεις και πέριξ αυτών. Προάστια, που παραδοσιακά χαρακτηρίζονταν από μονοκατοικίες, μετατρέπονται σε φυτώρια μικρών πολυκατοικιών που ξεφυτρώνουν στις γειτονιές. Σε τριώροφες πολυκατοικίες, κτισμένες σε οικόπεδα όπου άλλοτε ήταν μια μονοκατοικία με αυλή, ντιβέλοπερς και αρχιτέκτονες προσπαθούν να χωρέσουν όσα πιο πολλά διαμερίσματα γίνεται. Εκεί που ζούσε μια οικογένεια, τετραμελής-πενταμελής, καλούνται πλέον να συμβιώσουν εννιά οικογένειες: Δύο ατόμων, τριών, τεσσάρων. Σε διαμερίσματα που δεν ξεπερνούν τα 75 τετραγωνικά. Αν τα ξεπεράσουν, είναι πολυτέλεια. Σε τιμές προς δύο με δυόμισι χιλιάδες το τετραγωνικό μέτρο.
Παρ’ όλα αυτά, πωλούνται σαν ζεστές τυρόπιτες. Τον Ιούνιο έγιναν δάνεια ύψους €114 εκατομμύριων για αγορά στέγης. Λίγο το κυβερνητικό σχέδιο επιδότησης επιτοκίων, λίγο τα μηδενικά επιτόκια στις καταθέσεις, ωθούν τον κόσμο να αγοράζει διαμερίσματα. Όχι μόνο από ανάγκη, αλλά πιο πολύ ως επένδυση. Και στη συνέχεια οι αγοραστές αξιοποιούν την επένδυσή τους ενοικιάζοντάς τα σε όσους έχουν ανάγκη στέγασης, αλλά δεν έχουν τα λεφτά για ιδιόκτητο. Κι έτσι διαμορφώνεται σιγά-σιγά μια νέα τάση. Η νέα γενιά, εκτός από τα 700-800 ευρώ με τα οποία καλείται να επιβιώσει, θα πρέπει να συρρικνώσει και τον τρόπο ζωής της σε 75-80 τετραγωνικά.
Ταυτόχρονα, σε ένα παράλληλο σύμπαν, σε αποστάσεις όχι και πολύ μακρινές, ολόκληρα χωριά έχουν εγκαταλειφθεί. Σχεδόν κανείς από τους νέους όμως δεν θα θελήσει να κατοικήσει σε ένα χωριό όπου οι συνθήκες, τουλάχιστον από πλευράς τετραγωνικών και οριζόντων, είναι απείρως πιο καλές. Και δεν μπορεί κανείς να τους αδικήσει. Δεν υπάρχουν οι υποδομές. Σε πολλά χωριά δεν υπάρχουν πια σχολεία για να φοιτήσουν τα παιδιά, δεν υπάρχει ούτε ένα μπακάλικο ή ένας φούρνος, ένα ιατρείο ή ένα φαρμακείο σε κοντινή ακτίνα. Το κράτος εξαγγέλλει επιχορηγήσεις σε όσους θελήσουν να κατοικήσουν στα ορεινά, αλλά χωρίς τις αναγκαίες υποδομές πώς θα πάει κάποιος να κατοικήσει εκτός πόλης;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου