Η μεγαλύτερη εσκεμμένη τραγωδία που διαδραματίστηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν η ρίψη των δύο ατομικών βομβών στην Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου του 1945 και στο Ναγκασάκι τρεις μέρες αργότερα. Δεν ήταν στόχευση κατά στρατιωτικών στόχων, αλλά, στο ψαχνό... Η βόμβα με τοπροσωνύμιο “Little Boy” (αγοράκι) που έριξαν οι Αμερικάνοι στη Χιροσίμα υπολογίζεται ότι επιτόπου σκότωσε περίπου 70.000 ψυχές, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Πολύ περισσότεροι πέθαναν αργότερα ή έπαθαν σημαντικές βλάβες στην υγεία τους εξαιτίας της ραδιενέργειας. Η βόμβα με το προσωνύμιο “Fat Man” (Χοντρός) ρίφθηκε στο Ναγκασάκι.
H έκρηξη ήταν ακόμη σφοδρότερη, ωστόσο, λόγω της γεωγραφικής θέσης της πόλης, τα αποτελέσματά της στο έδαφος ήταν λιγότερο καταστροφικά από αυτά στη Χιροσίμα, αν και οι συνέπειες της ραδιενέργειας ήταν εξίσου θανατηφόρες.
Ο αρχικός αριθμός των θυμάτων που πέθαναν ακαριαία από τη ρίψη των βομβών υπολογίζεται σε περίπου 70.000 στη Χιροσίμα και 40.000 στο Ναγκασάκι. Όμως οι ολέθριες συνέπειες της πυρηνικής ακτινοβολίας τους επόμενους τέσσερις μήνες αύξησαν τον αριθμό των νεκρών σε 90.000-166.000 στη Χιροσίμα και 80.000 στο Ναγκασάκι. Μέχρι το 1950 ο απολογισμός των θυμάτων είχε φτάσει τα 200.000 θύματα.
Ένα χρόνο μετά την ρίψη των βομβών ουρανίου και πλουτωνίου στην Ιαπωνία, σε ένα πάρτι στρατιωτικών στην Ουάσιγκτον έκοβαν τούρτες “μανιτάρια” καμαρώνοντας στον φακό. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην Washington Post στις 7/11/1946 με τίλτο “Salute to Bikini”. Οι Αμερικάνοι γλεντούσαν για το μακελειό χωρίς καμία ενοχή. Το αντίθετο μάλιστα.
Μεταξύ 1946 και 1958, είκοσι τρεις θερμοπυρηνικές εκρήξεις είχαν πυροδοτηθεί στο Bikini Atoll αλλά και σε όλο το σύμπλεγμα νησιών της Μικρονησίας (γνωστά και ως νησιά Μάρσαλ). Εκεί έγινε και η πρώτη δοκιμή υδρογονοβόμβας. Πριν από τις πυρηνικές δοκιμές, ο ιθαγενής πληθυσμός, που ζούσε εκεί 3.000 χρόνια, μεταφέρθηκε στην Rongerik Atoll, αν και κατά τη διάρκεια της έκρηξης μέλη του πληθυσμού είχαν εκτεθεί σε πυρηνικό νέφος.
Το 1994 αποκαλύφθηκε από έγγραφα του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ότι τα νησιά είχαν εκτεθεί σκόπιμα σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, με σκοπό να μελετηθούν οι επιπτώσεις της στους ανθρώπους. Τα πειράματα προφανώς λάμβαναν και λαμβάνουν χώραν σε πολλά επίπεδα... και στις πλείστες των περιπτώσεων οι άνθρωποι που συμμετείχαν και συμμετέχουν ως πειραματόζωα αγνοούν τον σκοπό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στις μέρες μας, ύστερα από μια μακρά περίοδο μεταπολεμικού οικουμενικού εφησυχασμού και σχετικής ευημερίας, ο φόβος ενός πιθανού πολέμου επανέρχεται. Και επανέρχεται με δύο πολιτικά στοιχεία τα οποία, σχεδόν, έχουν γίνει αποδεκτά ως διαρκής κοινωνικο-πολιτική σχέση. Το πρώτο είναι το κλασικό επιχείρημα της κυριαρχίας. Το δεύτερο είναι το τρόπαιο του ελέγχου.
Πηγή: https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1261622/itan-poly-gykia-i-toyrta-manitari
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου