Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Κωστρίκης για νέο κύμα Κορωνοϊου: Συνεργασία και όχι «τράβηγμα αυτιού» με διατάγματα

 

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού δεν οφείλεται στον συνωστισμό των πολιτών αλλά στην ύπαρξη στελεχών του κορωνοϊού που είναι πιο δυνατά από τα προηγούμενα και προσβάλουν τους πνεύμονες, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο καθηγητής του τμήματος βιολογικών επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κύπρου Λεόντιος Κωστρίκκης.

https://www.mixcloud.com/Dialogos/λεοντιος-κωστρικης-αστρα-12-07-2022/ 

«Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχει εν ενεργεία ένα έκτο κύμα της πανδημίας, είναι κατ’ ακρίβεια σε εκθετική αύξηση. Αυτό το κύμα δημιουργείται σε νέα εξελικτικά υποστελέχη της Ο5. Τα αποτελέσματα που έχουμε αναλύσει στο εργαστήριο Μοριακής Επιδημιολογίας δείχνουν ότι υπάρχει εξέλιξη της Ο5 και αυτά τα στελέχη είναι πιο μεταδοτικά από τα προηγούμενα».

Ο κ. Κωστρίκκης επισήμανε ότι αυτά τα στελέχη δεν είναι τόσο παθολογικά, δεν δημιουργούν τόσες σοβαρές νοσήσεις όπως τα προηγούμενα. «Προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό και όχι τους πνεύμονες. Ένας μέρος του πληθυσμού θα έχει τέτοια συμπτώματα, που για διάφορους λόγους, θα χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο. Αυτό δημιουργεί μια πίεση για κλίνες. Αν δεν υπήρχε αυτή η πίεση θα έλεγα ότι δεν είναι ανάγκη να είμαστε τόσο προληπτικοί σ’ αυτό το θέμα, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μια μικρή πίεση. Το καλό είναι ότι δεν καταλήγουν στις εντατικές. Οι γιατροί, οι κλινικοί λοιμωξιολόγοι, λένε πως αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται η πληθώρα των ασθενών να χρειάζεται αυξημένη φροντίδα για αναπνευστικά προβλήματα. Δεν είναι όπως τα πρώτα κύματα που κατέληγαν πολλοί σε εντατικές, διασωληνώσεις και θανάτους».

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Αναφερόμενος στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, κάλεσε το υπουργείο υγείας να προβαίνει σε αυστηρές συστάσεις και όχι να επιβάλλει πρόστιμα. Αυτός ο ιός, είπε, θα είναι μαζί μας για πάρα πολύ καιρό γι αυτό και χρειάζεται η συνεργασία όλων των πολιτών για την αντιμετώπιση του και όχι η επιβολή προστίμων. Τόνισε ότι πρέπει να δοθεί σημασία στη συνεργασία του κόσμου και στην πειθώ. «Ο κόσμος της Κύπρου γνωρίζει πλέον αρκετά, που δεν γνώριζε στα πρώτα στάδια, όταν και εμείς δεν γνωρίζαμε πολλά και εφαρμόσαμε το lockdown. Σωστά το εφαρμόσαμε τότε και σώσαμε πολλές ζωές εκεί. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος ξέρει πολλά πράγματα, έχει εμβολιαστεί, ακολούθησε οδηγίες καλής υγιεινής».

Ο κύριος Κωστρίκκης εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει πλέον να επενδύσει στην εμπειρία των πολιτών από τα δυο χρόνια κορωνοϊού. Ανέφερε ότι η προσέγγιση είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς χρειαζόμαστε τον κόσμο μακροχρόνια. Χρειάζεται η συνεργασία και η αγάπη του κόσμου, όχι το τράβηγμα του αυτιού. «Υπάρχουν ακόμα κύματα, δεν είναι ενδημικός ο ιός. Η έννοια της ενδημικότητας είναι πολυπαραγοντική και πολυεπίπεδη. Πρέπει όλοι να συναποφασίσουν ότι αυτός ο ιός είναι διαχειρήσιμος και δεν αποτελεί πρόβλημα για την κοινωνία. Νομίζω χρειαζόμαστε λίγο χρόνο γι αυτό».

Γιατί δεν «λειτουργούν» τα σημερινά εμβόλια

Για τα εμβόλια ο κ. Κωστρίκκης επισήμανε ότι το εμβόλιο MRNA που χρησιμοποιείται τώρα, έχει βασιστεί στο αρχικό στέλεχος του ιού, το οποίο είναι τελείως διαφορετικό από τα τωρινά στελέχη του ιού. Το εμβόλιο έχει απωλέσει τη δυνατότητα προστασίας από τη μετάδοση, δηλαδή ένας εμβολιασμένος με όλες τις δόσεις δεν θα προστατευτεί από τη μετάδοση. «Μπορούν τα εμβόλια να βοηθήσουν λίγο στην προστασία από την εξέλιξη της νόσου και θα ήταν καλό να δίνονται, μετά από σύσταση των προσωπικών ιατρών, στις ευάλωτες ομάδες, όχι στο γενικό πληθυσμό.

Ετοιμάζονται εμβόλια βασισμένα στα νέα στελέχη από τις ίδιες εταιρείες. Αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη το εμβόλιο της Pfizer και την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη το εμβόλιο της Moderna». Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν σε εξέλιξη εμβόλια δεύτερης γενιάς τα οποία θα προστατεύουν όχι μόνο από την εξέλιξη της νόσου, αλλά και από τη μετάδοση. Θα είναι σαν σπρέϋ από τη μύτη, διεγείροντας το ανοσολογικό σύστημα των βλενογόνων περιοχών εισόδου του ιού, όπως είναι η μύτη και ο λάρυγγας.

Σόβολος Μανόλης

Πηγή:  https://dialogos.com.cy/kostrikis-gia-neo-kyma-koronoioy-synergasia-kai-ochi-travigma-aytioy-me-diatagmata/


Δεν υπάρχουν σχόλια: