Χωρίς σταθερό προσωπικό τα σχολεία
Τις επόμενες μέρες αναμένεται η νέα σειρά μεταθέσεων για τους εκπαιδευτικούς. Πολλοί εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο μετατίθενται ή μετακινούνται. Μαθαίνουν το σχολείο τους κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Πολλές φορές μάλιστα ακόμα και μετά την έναρξη των μαθημάτων. Παρόλες τις κατά καιρούς προσπάθειες για έγκαιρη στελέχωση των σχολείων δεν έχει επέλθει καμιά σοβαρή αλλαγή. Οι κανονισμοί των μεταθέσεων και των μετακινήσεων «πίνουν νερό», επιδέχονται διαφορετικών ερμηνειών και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για δυσφορία, αναστάτωση στα σχολεία, άγχος και αβεβαιότητα για τους εκπαιδευτικούς. Την ίδια στιγμή οι επιπτώσεις στη λειτουργία των σχολείων και στη μαθησιακή διαδικασία είναι αυταπόδεικτες.
Η Κύπρος είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν υπάρχει σταθερό προσωπικό στα σχολεία. Πολλές κακοδαιμονίες και αστοχίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος φαίνεται να έχουν τη ρίζα τους στις συχνότατες αλλαγές του εκπαιδευτικού προσωπικού. Δυσκολεύει την δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, την αίσθηση της σχολικής κοινότητας και τις βαθιές και στέρεες σχέσεις. Συχνά μέχρι που να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί τα παιδιά, τους συναδέλφους και την σχολική υποδομή πρέπει να μετακινηθούν σε νέο σχολείο. Το μαρτύριο γίνεται εντονότερο για τους χιλιάδες συμβασιούχους και αντικαταστάτες οι οποίοι καλούνται να βρίσκονται συνέχεια υπ’ ατμόν.
Πρόεδρος Ε.Ε.Υ.: Η δημιουργία μόνιμων θέσεων δεν κοστίζει στο κράτος
Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Υ. κ. Παναγιώτης Αντωνίου ανέφερε πώς για το κράτος δεν υπάρχει μεγαλύτερο κόστος αν δοθούν μόνιμες θέσεις και ελαχιστοποιηθούν οι έκτακτες. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβάλλει και στη σταθερότητα του προσωπικού. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει στους δασκάλους και σε κάποιες ειδικότητες της Μέσης», σημείωσε ο κ. Αντωνίου. Για το θέμα της οργανικής θέσης και της σταθερότητας στο ίδιο σχολείο, επισήμανε ότι είναι άλλο θέμα που θα μπορούσε να γίνει συζητηθεί με όλους τους φορείς, στα πλαίσια μιας ευρύτερης συζήτησης για το εκπαιδευτικό μας σύστημα. «Πρέπει να συζητήσουμε τι είδους εκπαιδευτικό σύστημα θέλουμε. Πρέπει να μελετηθούν πολλοί παράγοντες και να αλλάξουν πολλά». Για τους κανονισμούς μεταθέσεων σημείωσε ότι χρειάζονται επικαιροποίηση, καθώς η εκπαίδευση είναι ένας ζωντανός οργανισμός, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που ψηφίστηκαν, πρέπει να δούμε και κοινωνικούς λόγους». Τέλος, για τις μετακινήσεις έχει την άποψη ότι πρέπει να βλέπουμε την ουσία στην κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών. «Δεν είναι απαραίτητο να μετακινούμε ένα εκπαιδευτικό επειδή συμπλήρωσε έξι χρόνια σ’ ένα σχολείο, όταν δεν υπάρχουν άλλοι σοβαροί λόγοι. Το σημαντικό είναι να προτάσσεται η ουσία στην κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής κ. Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι οι κανονισμοί μεταθέσεων είναι ένα πλαίσιο συμφωνημένο και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και προστατεύει τους εκπαιδευτικούς από αυθαιρεσίες. Οι κανονισμοί μπορούν να διασφαλίσουν την διαφάνεια, την αξιοκρατία και την ισότιμη αντιμετώπιση των σχολείων. Επισήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα με την ομάδα των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, καθώς δεν έχουν τα δικαιώματα που έπρεπε και το ΑΚΕΛ θα καταθέσει πρόταση για το θέμα. Ο αυξανόμενος αριθμός τους καθιστά προβληματικό το σχέδιο διορισίμων, κάτι το οποίο εμείς είχαμε επισημάνει από την αρχή, αλλά κανείς δεν άκουγε, τόνισε χαρακτηριστικά. Οι αντικαταστάτες δεν έχουν κίνητρα για να πάνε στις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας και η εργοδότηση με αγορά υπηρεσιών έχει επιφέρει πρόσθετα σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση.
Οι κανονισμοί χρήζουν επικαιροποίησης
Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, κ. Μύρια Βασιλείου, ανέφερε ότι το θέμα των μεταθέσεων και μετακινήσεων έχει απασχολήσει πολλές φορές τις συζητήσεις της οργάνωσης με το Υπουργείο. «Οι κανονισμοί που διέπουν τις μεταθέσεις και μετακινήσεις χρήζουν βελτίωσης και επικαιροποίησης. Δυστυχώς δεν προχώρησε αυτή η προσπάθεια. Υπάρχουν νέες συνθήκες και νέα δεδομένα στα σχολεία μας, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για εμάς είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια και σταθερά κριτήρια. Να υπάρχει αξιοκρατία και κανείς να μη νιώθει αδικημένος». Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους συμβασιούχους, αφού το 99% βρίσκεται σε νέα σχολική μονάδα, ακόμα και σε άλλη επαρχία. Χρειάζεται να βρεθούν τρόποι, ώστε να υπάρχει ομοιόμορφη κατανομή των συμβασιούχων, επισήμανε η κ. Βασιλείου.
Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, επισημαίνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό συμβασιούχων. «Ενώ ο μέσος όρος συμβασιούχων στην Ευρώπη είναι 5%, στην Κύπρο έχουμε φτάσει στο 15%. Αυτό αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς μόνιμες ανάγκες καλύπτονται από έκτακτο προσωπικό. Έχουμε ζητήσει την αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων, ώστε να καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό και να συμβάλλει στη σταθερότητα στα σχολεία».
Για τη σταθερότητα του μόνιμου προσωπικού στα σχολεία οι εκπαιδευτικές οργανώσεις φαίνεται να μην έχουν καταλήξει, αφού υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Δεν είναι άσπρο – μαύρο, υπάρχει γκρίζα ζώνη και διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα, γι αυτό είναι σημαντικό η διαφάνεια και τα κριτήρια, ανέφερε η κ. Βασιλείου.
Σε άλλες χώρες προγραμματίζουν για την επόμενη τριετία
Σε χώρες που έχουν σταθερό προσωπικό στα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν από την προηγούμενη χρονιά την τάξη που θα έχουν, τους συναδέλφους που θα συνεργαστούν, τα παιδιά και τους γονείς τους. Έχουν την ευχέρεια να προετοιμαστούν κατάλληλα και να αξιοποιήσουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε κάποια σχολεία μάλιστα (Φινλανδία, Δανία) ο προγραμματισμός αυτός γίνεται με χρονικό ορίζοντα τριετίας. Σε άλλα σχολεία (Σλοβενία) όλος ο προγραμματισμός είναι στα χέρια των γονιών, με ειδικό βιβλιαράκι, από τον Ιούνιο. Σε κάποιες χώρες δηλαδή ασχολούνται με τα σοβαρά θέματα της εκπαίδευσης και όχι με … τρίχες.
Μανόλης Σόβολος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου