30.4.2023

Κάθε χρόνο στο κυπριακό σχολείο όλοι οι καθηγητές και καθηγήτριες συμπληρώνουν το λεγόμενο ατομικό τους δελτίο. Το ίδιο κάνουν και οι δάσκαλοι. Το ατομικό δελτίο είναι βασικά μια κόλλα μπρος-πίσω που γράφουν οι καθηγητές -κάθε χρόνο- τα στοιχεία και τις επιδόσεις τους. Το ατομικό δελτίο συμπληρώνεται πάντα προς το τέλος κάθε σχολικής χρονιάς. Τα ατομικά δελτία ο Κύπριος εκπαιδευτικός τα κουβαλάει μέχρι το φέρετρο.
Κάθε νέα χρονιά, μια καθηγήτρια ξαναγράφει το όνομά της όπως την προηγούμενη εκτός αν άλλαξε όνομα, ξαναγράφει τη διεύθυνση και το τηλέφωνό της, το πτυχίο της και τη χρονιά που το πήρε, αν έχει παιδιά και πόσα. Πρέπει επίσης να γράφει τις λεγόμενες δράσεις της. Οι δράσεις της χωρίζονται σε αυτές που της ανέθεσε ο διευθυντής, αλλά και σε αυτές που η κυρία Μυρούλλα ανέλαβε από μόνη της. Πάντα οι καθηγητές ακριβώς σε αυτό το σημείο πρέπει να γράψουν πολλά. Είναι τα δύο σημεία του εντυπωσιασμού. Όσα πιο πολλά σεμινάρια πήγε ο κύριος Πάνος, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο. Διότι τέτοια θέλουν να βλέπουν οι επιθεωρητές του. Είναι η δουλειά τους, εξάλλου αν στα βαρετά σεμινάρια που κάνουν δεν πατήσει κανένας, είναι σαν να παίζει η Βίσση σε μια παρέα των πέντε. Γι’ αυτό τα σεμινάρια είναι και υποχρεωτικά, γιατί αλλιώς κανένας εκπαιδευτικός δεν θα πήγαινε. Το θέμα βέβαια είναι πόσοι πάνε στα άλλα που δεν είναι υποχρεωτικά. Ποιοι, πόσο, πότε και γιατί τα ακολουθούν, εκεί είναι η ουσία..
Λίγο κουτσομπολιό… Ένας επιθεωρητής όταν είδε πόσο δραστήριος είναι ο κύριος Πάνος, τον ζήτησε για βοηθό στο γραφείο του, μισταρκό που λαλούν. Για την ιστορία, ο κύριος Πάνος αρνήθηκε και από τότε ο επιθεωρητής τον έβαλε στο μάτι αλλά τον κύριο Πάνο δεν φαίνεται να τον κόφτει.
Υπάρχουν διευθυντές που δίνουν μεγάλη σημασία στα ατομικά δελτία και διευθυντές που δίνουν λίγη. Οι διευθυντές επίσης πρέπει να καταγράψουν τις παρατηρήσεις τους. Φανταστείτε τους καημένους να έχουν να συμπληρώσουν 70 τέτοια. Στο πρώτο νιώθουν σαν τον Χριστό, δίκαιοι και σοβαροί, μα κάπου στη μέση βαριούνται και γράφουν τα ίδια. Επομένως, σε ένα κυπριακό σχολείο με 70 καθηγητές, τα 35 ατομικά δελτία έχουν τις ίδιες παρατηρήσεις του διευθυντή. Αν ο διευθυντής είναι στη δεύτερη κατηγορία, εκείνου που ενδιαφέρεται λίγο. Έτσι είναι οι παραπάνω. Κάποιοι, ελάχιστοι όμως, διευθυντές και διευθύντριες δίνουν μεγάλη σημασία. Οι παραπάνω απ' αυτούς το κάνουν από την αίσθηση της τυπικότητας που έχουν, αλλά υπάρχουν και πολύ λίγες διευθύντριες που το κάνουν επειδή πιστεύουν στους υφιστάμενούς τους (τους αποκαλούν «συναδέλφους») και δεν θέλουν να τους αδικήσει το σύστημα. Το σύστημα είναι ο επιθεωρητής που θα πιάσει τα ατομικά δελτία και θα τα βάλει σε ένα συρτάρι. Μεγάλο συρτάρι.
Το ατομικό δελτίο είναι με λίγα λόγια τα «τυπικά» προσόντα του κάθε Κύπριου εκπαιδευτικού. Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί με ελάχιστα «τυπικά» προσόντα. Που όμως όταν κάνουν μάθημα οι μαθητές τους περιμένουν και τους αγαπούν. Τέτοιοι είναι πάρα πολλοί. Κάθε ειδικότητας. Συνήθως αυτή η κατηγορία εκπαιδευτικών βαριέται πολύ να συμπληρώσει το ατομικό δελτίο. Επίσης, οι ίδιοι λένε τις αλήθειες στους επιθεωρητές. Δεν κρύβονται ούτε προσποιούνται για να δελεάσουν τους στρατηγούς. Στους επιθεωρητές δεν αρέσει αυτό, όπως δεν άρεσε στον Φαραώ να τον βλέπεις στα μάτια και σου έπαιρνε το κεφάλι. Προσβάλλονται και την όποια κριτική την παίρνουν προσωπικά. Και καλά κάνουν εδώ που τα λέμε, αλλά δυστυχώς μένουν μόνο στο επίπεδο της εκδίκησης.
Στις κυπριακές εκπαιδευτικές βαθμίδες πάντα κυριαρχούν τα «τυπικά» προσόντα, αυτά που μάλλον προσομοιάζουν στην περιβόητη αριστεία. Γι’ αυτό και πάει τόσο καλά η παιδεία μας…
Συνοπτικά, το ατομικό δελτίο του Κύπριου εκπαιδευτικού είναι ακόμα μία τυπική σπατάλη του Δημοσίου. Θα μπορούσε, εννοείται, να γινόταν η δουλειά ηλεκτρονικά, όταν χρειάζεται, ας πούμε αν χωρίσει η κυρία Μυρούλλα και κάνει δίδυμα να μπορεί να μπει στο διαδίκτυο και να γράψει τα νέα δεδομένα. Αλλά πάλι αν γίνει αυτό δεν θα έχουμε με τι σοβαρό να ασχοληθούμε και θα ασχολούμαστε με τραγούδια σε γενέθλια προέδρων.
Πηγή: https://politis.com.cy/apopseis/stiles/625926/to-atomiko-deltio
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου