Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Πάρε τους πόντους σου

 ΚΑΤΑΪΔΡΩΜΕΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ   28 Μάη 2023

Πάρε τους πόντους σου
Σε ένα ιδανικό σύστημα αξιολόγησης, θα έπρεπε να υπάρχουν βεβαίως και ερωτήσεις που δεν διδάχτηκαν. Εκείνοι οι 50 που θα τις απαντήσουν, θα είναι οι πιο ξεχωριστοί 50. Γιατί να πρέπει όλες οι ερωτήσεις να έχουν διδαχτεί;

Μεγάλη φασαρία έγινε πάλε, αυτή τη φορά για το γραπτό φυσικής και τις δύο ασκήσεις που δεν διδάχτηκαν οι μαθητές. Το υπουργείο, με γρήγορα αντανακλαστικά αποφάσισε να δώσει όλες τις μονάδες σε όλους τους μαθητές, όπως δίνεται το άγιο φως σε όλους τους πιστούς το Πάσχα. Όλα αυτά μετά από τις μεγάλες διαμαρτυρίες καθηγητών, γονιών και μαθητών.

Πολλοί μάλιστα καθηγητές ζητούν μετ΄ επιτάσεως «να δώσει και τα ονόματα των καθηγητών-συμβούλων- που έκαναν το γραπτό», απαίτηση που ηχεί περίεργα. Τι ακριβώς ζητούν δηλαδή, να τους κρεμάσουν στην πλατεία Ελευθερίας; Εδώ με το ποδήλατο απαγορεύεται να περάσεις. Να τους διαπομπεύσουν δημόσια; Να εκφράσουν ακόμα μια φορά τις εκδικητικές τους εμμονές; Όταν ακούς τέτοιες αμφιλεγόμενες και εκδικητικού τύπου απαιτήσεις και από στόματα θεολόγων που κανονικά έπρεπε να διδάσκουν την έννοια της συγχώρεσης, ε, αυτό πάει πολύ.

Δεχόμαστε προϊόντα που αποσύρονται από την αγορά επειδή ξέρω γω βρήκε το χημείο δείγμα σαλμονέλας, δεχόμαστε να αποσύρονται ακατάλληλα παιχνίδια, την τρίχα μέσα στη σαλάτα ή το ανάλατο οφτό, αλλά δεν δεχόμαστε δύο λάθη του γραπτού. Λες και το γραπτό το έκανε ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Το υπουργείο, που την άλλη, φταίει για τη δημιουργία του όλου κλίματος. Διότι οι επιθεωρητές όταν τσιακκάρουν τις καθηγήτριες και τις δασκάλες, πάντα ζητούν «δείγμα» των γραπτών τους. Κάποιοι κατσιάριες ζητούν όλο τον φάκελο και τραβούν επιδεικτικά ένα τυχαίο γραπτό. Ένα - δυο σατανάδες επιθεωρητές τα βλέπουν όλα. Και τα τετράδια των μαθητών αν είναι διορθωμένα, και την πινακίδα και την μούττη του μολυφκιού του Πετράκη. Ανούσιες εντελώς καταστάσεις που απέχουν από αυτό που θα έπρεπε να είναι η δουλειά τους. Να δουν απλά ένα καλό μάθημα, και να συζητήσουν έντιμα και ισότιμα με τον δάσκαλο για κάτι παραπάνω που το χρώμα του μαρκαδόρου ή τον δείκτη του μαθήματος (όταν ακούει δείκτη ένας καθηγητής καταλάβει «ύλη»). Αυτή η θεατρική και ανούσια στάση, γέννησε ακριβώς το ίδιο φαινόμενο από την ανάποδη.

Σε ένα ιδανικό σύστημα αξιολόγησης θα έπρεπε να υπάρχουν βεβαίως και ερωτήσεις που δεν διδάχτηκαν. Εκείνοι οι 50 που θα τις απαντήσουν, θα είναι οι πιο ξεχωριστοί 50. Γιατί να πρέπει όλες οι ερωτήσεις να έχουν διδαχτεί; ΤΙ είναι αυτή η θεωρία; Έλεος! Στη ζωή απαντούμε – αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που πάντα «έχουμε διδαχτεί»; Τα πιο ωραία μέρη των μουσικών είναι όταν αυτοχεδιάζουν. Πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση του τύπου… «παιδεία όλα στο πιάτο, κουτσιά καθαρισμένα, αρκούντως παπαγαλισμένα και προβαρισμένα στα φροντιστήρια, για να είμαστε όλοι καλά, κανένας να μην διαμαρτύρεται για τίποτα, αλλά έτσι ακριβώς το μόνο που προάγουμε είναι η ύπνωση, όπως κάνει με το αδιαλείπτως προσεύχεσθε ο μοναχός. Η πράξη των δύο αδίδαχτων ερωτήσεων του υπουργείου έπρεπε να επαινεθεί ως πράξη μιας άλλης φιλοσοφίας ολόκληρης της εκπαίδευσης. Αυτής που θα έπρεπε να δίνει χρόνο στον εκπαιδευτικό να δημιουργεί ελεύθερα και απαλλαγμένος από τύπους και φοβίες. Αυτής που θα έπρεπε λέμε, όχι αυτής που είναι.

Πηγή:   https://politis.com.cy/apopseis/stiles/637684/pare-toys-pontoys-soy


Δεν υπάρχουν σχόλια: