Δυο ιστορίες που εξελίσσονται σχεδόν παράλληλα, χρονικά, δείχνουν την αναλγησία της εξουσίας απέναντι στον πολίτη. Η μια αφορά τον θάνατο του Θανάση Νικολάου, για τον οποίο οι αρχές αποφάνθηκαν πως προήλθε από αυτοκτονία ενώ οι οικείοι του, με τη μητέρα του σε πρώτο πλάνο, προσπαθούν να αποδείξουν πως οφείλεται σε αυτοκτονία. Η άλλη υπόθεση είναι αυτή της δημοσιογράφου Ευδοκίας Λοΐζου, η οποία διαγνώστηκε με ιογενή εγκεφαλίτιδα το 2007 και από τότε, 17 χρόνια, προσπαθεί να αποδείξει πως το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει οφείλεται στις συνθήκες των εγκαταστάσεων του ΡΙΚ όπου εργαζόταν (μολυσμένος αέρας, ζώα, πουλιά, τρωκτικά, περιττώματα). Παρόλο που πολλές μαρτυρίες, κυρίως από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, που είναι και το πλέον αρμόδιο, συνηγορούσαν για τις ακατάλληλες συνθήκες και τη σύνδεση τους με το πρόβλημα υγείας της Ευδοκίας, το ΡΙΚ δεν αποδέχτηκε ποτέ την ευθύνη. Στο μεσοδιάστημα, το Ίδρυμα είχε κληθεί από δικαστήριο να καταβάλει πρόστιμο για τις συνθήκες εργασίες, εντούτοις εξακολούθησε να μην συνδέει τις συνθήκες, που ήταν παραδεκτές, με το πρόβλημα υγείας της δημοσιογράφου, αναγκάζοντας την να παλεύει όχι μόνο για την υγεία της αλλά και για να βρει το δίκαιο της.
Παρά τη δικαίωση της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου αποτάθηκε για παραβίαση των δικαιωμάτων της από την Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τις μαρτυρίες ξένων εμπειρογνωμόνων, παρά την τελευταία απόφαση του δικαστηρίου, που μετά από πολύχρονο αγώνα, δικαιώνει την Ευδοκία και καταδικάζει το ΡΙΚ να πληρώσει πρόστιμο ύψους σχεδόν ενός εκατομμυρίου, το ΡΙΚ δεν τα βάζει κάτω. Θα εφεσιβάλει την απόφαση συνεχίζοντας τη μάχη με ένα άνθρωπο με σοβαρά προβλήματα υγείας. Γιατί είναι πεπεισμένο πως δεν έχει ευθύνη ή από πείσμα; Διοικητικά Συμβούλια έρχονται και παρέρχονται, νομικοί σύμβουλοι αλλάζουν (ίσως), αλλά η θέση παραμένει σταθερή. «Άλλο οι κακές συνθήκες των εγκαταστάσεων μας κι άλλο η ασθένεια ενός δημοσιογράφου».
Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πείσμα στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου. Τα όσα εκστομίζονται από την εκπρόσωπο της Γενικής Εισαγγελίας προς τους μάρτυρες της άλλης πλευράς κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, όχι μόνο πείσμα φανερώνουν αλλά και μένος. Τόσο πολύ που αναγκάζεται να παρεμβαίνει η δικαστής επισείοντας της την προσοχή. «Δεν είναι με την ένταση της φωνής σας που θα βρούμε τα αίτια θανάτου του Θανάση Νικολάου», της υπέδειξε σε μια από τις παρεμβάσεις της.
Και στη μια υπόθεση και στην άλλη το δίκαιο έχει χαθεί. Και οι δύο υποθέσεις έχουν εξελιχθεί σε ντέρμπι, σε ένα σαδιστικό παιχνίδι, με ζητούμενο όχι το δίκαιο αλλά την ανάδειξη νικητή.
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1443488/otan-i-exousies-pismonoun/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου