Ο χειρισμός των έργων στον Ακάμα προφανώς και δεν ήταν θέμα αστοχίας. Είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος πως αφέθηκαν οι εργάτες, ή ένας επιβλέπων, να ανοίγουν δρόμους πέραν των όρων που προδιαγράφονταν, να κτίζουν περιτοιχίσματα, να ισοπεδώνουν τοπία που έπρεπε να προστατευτούν, γιατί κάπου έκαναν λάθος στην ανάγνωση των σχεδίων. Και ο διευθυντής του Τμήματος που είχε την ευθύνη (ο διευθυντής του Τμήματος Δασών) δεν πήρε είδηση; Ακόμα κι όταν δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες της καταστροφής και στοιχεία με αριθμούς για το πλάτος των δρόμων, όλοι θυμόμαστε πως επέμενε πως όλα βαίνουν καλώς, παρασύροντας και τον τέως πολιτικό προϊστάμενο του στο «δεν τρέχει τίποτα». Πλέον, όλοι παραδέχονται πως έτρεξαν πολλά. (Δεν ξέρουμε φυσικά την άποψη του τέως διευθυντή του Τμήματος Δασών ο οποίος έχει αφυπηρετήσει).
«Έχουν γίνει τουλάχιστον τρεις έρευνες, για να διαφανεί τι προκλήθηκε, πώς θα αποκατασταθεί η ζημιά, αλλά καμία δεν καταδεικνύει τους ενόχους», σημείωσε ο βουλευτής Νίκος Κέττηρος στα πλαίσια σχετικής συζήτησης στη Βουλή. Προφανώς δεν ήταν μέσα στους όρους εντολής των ομάδων που μελέτησαν τα έργα να βρουν και να κατονομάσουν αυτούς που οδήγησαν στην περιβαλλοντική καταστροφή. Και σίγουρα, προτεραιότητα ήταν ο άμεσος τερματισμός των καταστροφικών έργων και τώρα προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της ζημιάς και η διασφάλιση πως τα έργα που θα γίνουν θα είναι λιγότερα καταστροφικά. Γιατί, ας μην κοροϊδευόμαστε, δρόμοι και εγκαταστάσεις μέσα στον Ακάμα και αειφορία δεν πάνε μαζί. Τουλάχιστον να διασφαλιστεί πως θα γίνει η λιγότερη ζημιά που είναι δυνατόν να γίνει.
Την αναζήτηση ευθυνών ζήτησε κι ο γενικός ελεγκτής. «Δεν γίνεται το αρμόδιο υπουργείο (Γεωργίας) να παραδέχεται ότι θα χρειαστούν έργα αποκατάστασης, αλλά την ίδια ώρα να μην είναι σε θέση να πει στην κοινωνία, να πει στους πολίτες ποιοι προκάλεσαν αυτό το κακό, αυτή τη ζημιά», είπε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Η υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, αν και διαβεβαίωσε πως θα αποδοθούν ευθύνες αν στοιχειοθετηθούν, στην ουσία με το «αν στοιχειοθετηθούν» κλείνει το κεφάλαιο. Θα γίνουν τα διορθωτικά έργα έναντι ενός επιπρόσθετου κονδυλίου, θα αποζημιωθεί ο εργολάβος για τις απαιτήσεις που θα προβάλει για καθυστερήσεις, θα δεχτούμε πως δεν διορθώνονται πάντα οι καταστροφές, θα προστεθούν κονδύλια για τους επιβλέποντες που προστέθηκαν να φυλάνε τα έρμα και ότι έγινε έγινε.
Υ.Γ. Το παρακαλούμε στον τίτλο είναι για λόγους ευγενείας. Στην πραγματικότητα οι πολίτες απαιτούμε να υποδειχτούν οι υπεύθυνοι για τα καταστροφικά έργα, καθώς και τα κίνητρα τους. Είναι ανικανότητα, είναι λάθος εκτίμηση, είναι αδιαφορία, είναι κάτι άλλο; Φτάνει πια απόδοση κλάδων ελαίας.
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1453482/onoma-ke-epitheto-parakaloume/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου