Του Παναγιώτη Χατζηδημητρίου – Εφημερίδα «Αλήθεια»
Δάκρυα συγκίνησης προκαλεί σε όσους παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει την ιστορία της Τουρκοκύπριας δασκάλας Birgul Kilic Yildirim, η οποία τις δύσκολες μέρες του 1974 βρέφος τότε με προβλήματα υγείας, επιβίωσε χάρη στον Ελληνοκύπριο στρατιώτη Ανδρέα Ευσταθίου, ο οποίος την προμήθευε κρυφά, μέσω του πατέρα της, ειδικό γάλα σκόνης . Την περασμένη Δευτέρα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο οίκημα της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου στην Λάρνακα.
Στη γραμμή αντιπαράταξης
Ο Ανδρέας Ευσταθίου, το 1974, που υπηρετούσε στην Πράσινη Γραμμή παρά την Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Λευκωσία παρέδιδε το γάλα, το οποίο υπήρχε μόνο στις ελεύθερες περιοχές, στο πατέρα της Birgul, Mehmet Kilic στρατιώτη στο απέναντι τουρκικό φυλάκιο.
Αρχικά μεσολάβησε για την προμήθεια του γάλακτος ένας άλλος Τ/Κ, ο Τζιενγκίς, που υπηρετούσε και αυτός στο απέναντι φυλάκιο. Ο Τζιενγκίς ο οποίος ήταν επαγγελματίας τραγουδιστής με το ρεπερτόριό του να περιλαμβάνει και αρκετά ελληνικά τραγούδια, τα οποία τραγουδούσε και στη σκοπιά, είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελληνοκυπρίων στρατιωτών στο απέναντι φυλάκιο.
Στα πλαίσια αυτής της φιλίας που αναπτύχθηκε με τους Ε/Κ στρατιώτες ο Τζιενγκίς τους ενημέρωσε για την περίπτωση του Mehmet, ο οποίος ζητούσε απεγνωσμένα το συγκεκριμένο γάλα “Πελαργός” χωρίς λακτόζη για την επιβίωση της κορούλας του. Χωρίς δεύτερη σκέψη ο Ανδρέας Ευσταθίου ανταποκρίθηκε. Αγόραζε τα κουτιά γάλακτος από διάφορα φαρμακεία στην Λευκωσία και τα εναπόθετε σε σημείο εντός της νεκρής ζώνης για να τα παραλάβει ο πατέρας της Birgul μετά το συνθηματικό σφύριγμα. Μεταξύ τον δύο αναπτύχθηκε μια πραγματική φιλία και κάποιες φορές συναντιόντουσαν.
Η Birgul επιβίωσε
Η μικρή Birgul μέχρι τον Δεκέμβριο του 1974 προμηθευόταν το γάλα και έτσι επιβίωσε. Όταν άρχισε να μεγαλώνει ο πατέρας της όπως και η μητέρα της μιλούσαν για τον καλό Ε/Κ στρατιώτη ο οποίος της έσωσε την ζωή. Η ίδια χωρίς να τον γνωρίζει, ούτε καν το όνομα του, τον θεωρούσε ως δεύτερο πατέρα της και τον αποκαλούσε ως πατέρα του γάλακτος.
Η αναζήτηση του σωτήρα
Όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα το 2003 η ίδια και οι γονείς της ήθελαν πολύ να συναντήσουν αυτόν τον Ε/Κ, ωστόσο αυτό φάνταζε πολύ δύσκολο αφού ούτε και το όνομα του δεν γνώριζαν.
Τα χρόνια περνούσαν και η Birgul αρχές 2020, άρχισε να κάνει αναρτήσεις σε ιστοσελίδα, η οποία ασχολείται με ενδιαφέρουσες ιστορίες από το παρελθόν και στα πλαίσια αυτά δημοσιοποίησε και οικογενειακές της φωτογραφίες μεταξύ των οποίων και τον πατέρα της με στρατιωτική στολή από την περίοδο του 1974, ζητώντας πληροφορίες για τον Ελληνοκύπριο σωτήρα της.
Ο εντοπισμός του Ανδρέα Ευσταθίου
Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό του πατέρα του γάλακτος άρχισε όταν στις αναρτήσεις της Birgul ανταποκρίθηκε ο Πάμπος Καλογήρου, ο οποίος δήλωσε ότι γνωρίζει την ιστορία και το πρόσωπο που προμήθευε το γάλα το 1974, που δεν ήταν άλλος από τον Ανδρέα Ευσταθίου, κάτοικο Γεροσκήπου. Ο Πάμπος υπηρετούσε το 1974 και αυτός στα φυλάκια παρά την Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία και γνώριζε τον Ανδρέα Ευσταθίου αλλά και με τον Τουρκοκύπριο Mehmet, πατέρα της Birgul. Του Πάμπου μάλιστα άρεσε πολύ να βγάζει φωτογραφίες και όπως διαπιστώθηκ,ε μια από αυτές, της περιόδου 1974, παρουσιάζει τον Ανδρέα Ευσταθίου μαζί με τον Mehmet να συνομιλούν ως δύο καλοί φίλοι εντός της νεκρής ζώνης μέσα στην κοίτη του ποταμού Πεδιαίου. Δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία ότι ταυτοποιήθηκε ο άνθρωπος που αναζητούσε η Birgul.
Η κορυφαία συνάντηση
Η Birgul είχε ζητήσει βοήθεια και από την δημοσιογράφο Σεβγκιούλ Ουλουντάνγ, η οποία ανταποκρίθηκε και συνέδραμε στον εντοπισμό του Ανδρέα Ευσταθίου στην Γεροσκήπου. Η συγκίνηση της Birgul και της οικογένειάς της ήταν απερίγραπτη, αφού μίλησαν μαζί με τον Ανδρέα στο τηλέφωνο. Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού η πρώτη συνάντηση έγινε κατορθωτή στις 5 Ιουλίου 2020 στο σπίτι της οικογένειας Mehmet. Το όνειρο της Birgul και της οικογένειάς της έγινε πραγματικότητα. Η ανθρώπινη αυτή ιστορία τελικά έγινε ντοκιμαντέρ, με σεναριογράφο την ίδια την Birgul και σε σκηνοθεσία του συζύγου της Cemαl Yildirim ο οποίος είναι επαγγελματίας σκηνοθέτης.
Το μεγαλείο της ψυχής του Ανδρέα
Το μεγαλείο της ψυχής του Ανδρέα αποδεικνύεται και από ότι δεν δίστασε να βοηθήσει ένα παιδάκι από την άλλη πλευρά να επιβιώσει παρά το ότι η δική του οικογένεια υπέστη μεγάλα πλήγματα τόσο την περίοδο του 1963-1964 όσο και το 1974.
Ο Ανδρέας Ευσταθίου, μικρό παιδί την περίοδο 1963-1964, είχε εκτοπισθεί με την οικογένειά του από την περιοχή Τράχωνα Λευκωσίας. Εκεί στον Τράχωνα έχασε και τον αδελφό του Πέτρο, ο οποίος βρισκόταν στον κατάλογο αγνοουμένων μέχρι πρόσφατα που εντοπίσθηκαν τα οστά του και έγινε η ταφή του. Η οικογένεια Ευσταθίου, μετά τον εκτοπισμό τους το 1963-1964 κατοίκησε στην Μόρφου από όπου καταγόταν ο πατέρας, ωστόσο το 1974 έγιναν ξανά πρόσφυγες για να καταλήξουν αυτή την φορά στην Γεροσκήπου, καταγωγή της μητέρας. Ο Ανδρέας, μιλώντας στην “Αλήθεια” μας ανέφερε ότι ήταν χρέος του να βοηθήσει για την επιβίωση ενός παιδιού.
Ο Ανδρέας Ευσταθίου δημιούργησε την δική του οικογένεια και σήμερα είναι συνταξιούχος. Εργάστηκε αρκετά σκληρά στην ζωή του στήνοντας την δική του εταιρεία έτοιμου σκυροδέματος. Τα παιδιά του έχουν σπουδάσει και νιώθει περήφανος γι΄ αυτά. Ο Ανδρέας συμμετέχει σε αρκετές εκδηλώσεις όπου προβάλλεται το ντοκιμαντέρ (Με ελεύθερη είσοδο) συμβάλλοντας και ό ίδιος στη δημιουργία της απαραίτητης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Το ντοκιμαντέρ, που ολοκληρώθηκε πριν τρία περίπου χρόνια, άρχισε να προβάλλεται και στις δύο πλευρές της Κύπρου κάνοντας τους ανθρώπους να δακρύζουν από συγκίνηση.
Προβολή στην ΕΕΚΑ
Την περασμένη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το ντοκιμαντέρ στη Λάρνακα , στην παρουσία των πραγματικών πρωταγωνιστών αυτής της συγκινητικής ιστορίας δηλαδή της Birgul, του πατέρα της Mehmet και του σωτήρα της Ανδρέα Ευσταθίου. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο οίκημα της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου (ΕΕΚΑ). Η πρωτοβουλία για προβολή του ντοκιμαντέρ ήταν της Λένιας Κωνσταντίνου Κασσιανού υπεύθυνης της υποεπιτροπής πολιτικής διαφώτισης της Συντονιστικής Κίνησης Γυναικών, που αποτελεί τμήμα ΕΕΚΑ. Μετά την προβολή της ταινίας μίλησαν οι πρωταγωνιστές της πραγματικής αυτής ιστορίας, δίνοντας μηνύματα ειρήνης και επανένωσης της πατρίδας μας.
Ανάλογο μήνυμα έδωσε και ο πρόεδρος της ΕΕΚΑ Μιχάλης Τζιώρτας στην δική του τοποθέτηση.
Πηγή: https://omegalive.com.cy/kypros/o-andreas-promitheue-me-kinduno-tes-zois-tou-eidiko-gala-ton-mehmet-kilic-gia-ten-kore-tou-pou-itan-arroste-sugkinetiki-istoria-1974/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου