Να, που ήρθαν προχτές τα στοιχεία της Eurostat γιατί μας είχε προβληματίσει ομαδικά ο Μάκης Κεραυνός, όταν ανακοίνωνε την κατάργηση της επιδότησης του φόρου στα καύσιμα. «Στην Κύπρο», έλεγε, «έχουμε ακόμη την πιο χαμηλή τιμή βενζίνης από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Μα, από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση; Και δεν ντρεπόμαστε καθόλου να κάνουμε παράπονα ότι δήθεν δεν τα βγάζουμε πέρα και θέλουμε να μας χαρίζει τον φόρο; Σχολιάσαμε, φυσικά, ότι στην Ευρώπη, επειδή υπάρχουν δημόσιες συγκοινωνίες, το ιδιωτικό όχημα μπορεί να μην είναι «είδος πρώτης ανάγκης», όπως είναι στην Κύπρο, αλλά τι σημασία έχει! Πήγε πάνω η βενζίνη, θα πάει κι άλλο πάνω, αλλά εμείς πρέπει να ξέρουμε ότι «έχουμε ακόμη την πιο χαμηλή τιμή βενζίνης από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση». Α, και στα κατεχόμενα, κύριε Μάκη, έχουν ακόμα πιο χαμηλή τιμή, θα σας το πουν κι εκεί στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου αν θέλετε να μάθετε.
Ήρθε, λοιπόν, ακάλεστη και η Eurostat, να ρίξει αλάτι στην πληγή. Το 2023, λέει, στην Κύπρο, το μέσο ωρομίσθιο ήταν 20,1 ευρώ. Στην Ευρωζώνη, όπου είναι και η Κύπρος, ήταν 35,6 ευρώ. Και σε ολόκληρη την οικονομία της ΕΕ εκτιμήθηκε σε 31,8 ευρώ. Μεγάλη διαφορά, ε; Όμως, εμείς έχουμε φτηνότερη βενζίνη, τι να το κάνουμε το μεροκάματο.
Φαντάσου, όμως να μας συγκρίνει ο υπουργός Οικονομικών με το Λουξεμβούργο, ας πούμε. Που έχει ωρομίσθιο 53,9 ευρώ. Ή, έστω με τη Δανία που έχει €48,1 ή με το Βέλγιο που έχει €47,1. Μάλλον, όμως, τις συγκρίσει τις κάνει με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που έχουν χαμηλότερο… Στο κάτω – κάτω, ποιος είπε να συγκρινόμαστε με τους καλύτερούς μας; Με τους χειρότερους πρέπει για να νομίζουμε ότι πάμε καλά.
Διότι, όπως μάθαμε τότε που μας πλάκωσε η οικονομική κρίση και δεν ξέραμε από πού μας ήρθε, στην οικονομία παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχολογία. Αν πιστέψεις ότι «έχουμε ακόμη την πιο χαμηλή τιμή βενζίνης από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», θα τρέχεις να σπαταλάς βενζίνη για την πλάκα σου, θα ανεβαίνουν και οι εισπράξεις πεντέξι εταιρειών, θα ανεβαίνουν και οι φόροι που θα εισπράττει το κράτος και θα κινείται το χρήμα. Όπως τα ιδιωτικά αυτοκίνητα. Μην μένουν στάσιμα όλα και κολλήσουν τα λάδια τους.
Άλλωστε, μας έδωσαν και την ΑΤΑ, όπως είπε ο κ. Κεραυνός, η οποία ΑΤΑ «ενίσχυσε τα εισοδήματα των εργαζομένων». Ε, είναι λίγο αυτό; Φυσικά, την ΑΤΑ την παίρνουν καμιά εβδομηνταριά χιλιάδες υπάλληλοι του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα, ενώ από το μισό εκατομμύριο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ελάχιστοι παίρνουν ΑΤΑ, όλοι οι άλλοι παίρνουν κάτι που είναι απρεπές να πούμε. Αλλά και πάλι! Σημασία έχει η ψυχολογία. Όταν το λέει συνέχεια η κυβέρνηση ότι ρύθμισε την ΑΤΑ και ενίσχυσε τα εισοδήματα των εργαζομένων, ψυχολογικά θα νιώθουν ενισχυμένοι και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.
Να θυμίσουμε μόνο ότι πριν από μια δεκαετία, το 2013, πάθαμε ένα σοκ μοναδικό στην Ευρώπη. Από εκείνο το σοκ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αξία του καθαρού πλούτου των νοικοκυριών είχε μειωθεί στο άψε σβήσε κατά 40% και το ακάθαρτο εισόδημα τους μειώθηκε κατά 34,2%. Αυτό, μαζί με τους μισθούς οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι στον πάτο της Ευρώπης ή λίγο πιο πάνω από τον πάτο, δείχνουν ότι η όποια σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, είναι τουλάχιστον απάτη. Διότι, η ποιότητα της ζωής των Κυπρίων πήγε δεκαετίες πίσω και έμεινε εκεί.
Σε ποιο σημείο μείναμε, είναι ενδεικτική μια άλλη έκθεση της Eurostat, η οποία έδειχνε ότι το 2019, το 48% των ανθρώπων στην Κύπρο, δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν απροσδόκητα οικονομικά έξοδα. Δηλαδή, μια χειρουργική επέμβαση, μια αντικατάσταση του πλυντηρίου τους, του αυτοκινήτου τους ή ακόμα και τα έξοδα της κηδείας τους. Ναι, υπήρχε κι αυτό. Τα έξοδα της κηδείας!
Από το 2019 δεν νομίζω να άλλαξε τίποτα. Γι΄ αυτό όταν μας λένε ότι πετά η οικονομία μας και ότι μπορούμε να πληρώνουμε τους φόρους, ας συγκρατηθούν και λίγο, μην παίζουν με τα νεύρα του κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου