Καμίας χώρας οι πολιτικοί δεν είναι αγγελικά πλασμένοι. Η διαπλοκή και κατ΄επέκταση η διαφθορά, είναι σχεδόν μέρος της πολιτικής, άλλοτε σε μεγάλο βαθμό κι άλλοτε σε μικρό. Ίσως είναι αναπόφευκτο. Η μεγάλη διαφορά από χώρα σε χώρα έγκειται στο πως αντιμετωπίζονται υποθέσεις διαφθοράς όταν έρθουν στην επιφάνεια. Γίνεται απόπειρα φίμωσης ή αναλαμβάνουν οι θεσμοί; Κανένας φυσικά δεν θα παραδεχθεί πως είναι ένοχος κι ότι αυτά για τα οποία καταγγέλλεται είναι αληθινά.
Στην Ισπανία, η δικαιοσύνη εξετάζει υπόθεση διαφθοράς κατά της συζύγου του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Η κατηγορία κατά της Μπεκόνια Γκόμεθ είναι πως άσκησε την επιρροή της ώστε να χορηγηθεί σε αεροπορική εταιρεία κρατικό πακέτο διάσωσης ύψους πολλών εκατομμυρίων και λίγο αργότερα, εταιρεία συμβεβλημένη με την αεροπορική, επιχορήγησε ερευνητικό πρόγραμμα που διηύθυνε η Γκόμεθ. Η καταγγελία έγινε από μία οργάνωση με όνομα Manos Limpias (Καθαρά Χέρια), η οποία πρόσκειται στην άκρα δεξιά και ίσως να έχει να κάνει με ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Προηγουμένως ο Σάντσεθ είχε ζητήσει την παραίτηση της Ιζαμπέλ Αγιούσο, (επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος στην περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης), μετά από κατηγορίες κατά του συντρόφου της για φορολογική απάτη. Η υπόθεση αφορά μεγάλα χρηματικά ποσά που του καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να εξασφαλίσει την προμήθεια μασκών.
Και στις δύο υποθέσεις ενεπλάκησαν ΜΜΕ και δικαστές οι οποίοι θα έχουν τον τελικό λόγο, αλλά καμία αγωγή για δυσφήμιση δεν καταχωρήθηκε κατά δημοσιογράφου ή οποιουδήποτε άλλου. Κι ο πρωθυπουργός- όσο θιγμένος κι αν νοιώθει- δεν προσπάθησε να επιβάλει συσκότιση, αλλά εξήγγειλε ενδεχόμενη παραίτηση του. Θα ανακοινώσει την απόφαση του τη Δευτέρα, ενώ στο μεταξύ διαψεύδει τις πληροφορίες.
Ο δε πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και κάποτε ένας από τους πιο ισχυρούς άντρες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, Νικολά Σαρκοζί, κυκλοφορεί με βραχιολάκι. Πριν δύο μήνες το Εφετείο του Παρισιού, επιβεβαίωσε την απόφαση πρωτόδικου δικαστηρίου για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2012. Το Εφετείο στέρησε επίσης από τον Σαρκοζί τα πολιτικά δικαιώματά του για τρία χρόνια. Η παραπομπή του Σαρκοζί σε δίκη έγινε από τις εισαγγελικές Αρχές της χώρας. Τόσο πριν αναλάβουν οι αρχές, όσο και σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, τόσο τα ΜΜΕ της Γαλλίας όσο και τα διεθνή ασχολήθηκαν εκτενώς με την υπόθεση. Καμία αγωγή λιβέλου δεν καταχωρήθηκε ώστε να μην ασχολείται κανείς με το θέμα, ούτε είπε κανείς πως με το να ασχολούνται τα ΜΜΕ επηρεάζεται η δικαιοσύνη. Στα μέρη μας είναι αλλιώς τα ήθη. Εξ ου κι ο πρώην πρόεδρος ζητεί δύο εκατομμύρια από τον Μακάριο Δρουσιώτη. Γιατί δεν αφήνει τη δικαιοσύνη να πάρει τον δρόμο της;
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1463487/otan-i-thesmi-litourgoun/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου