Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Ακόμα κι η χαρά γίνεται ενοχή όταν είσαι γυναίκα

 

Μία κοπέλα δολοφονήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, από τον πρώην σύντροφο της, έξω από αστυνομικό τμήμα στην Αθήνα, αποτελώντας το πέμπτο θύμα γυναικοκτονίας για την χρονιά. Κι αν επαναληφθεί το μοτίβο των προηγούμενων ετών, άλλες 20 περίπου γυναίκες στην Ελλάδα θα χάσουν τη ζωή τους από συντροφικό χέρι. 

Το έγκλημα της γυναικοκτονίας δεν είναι ξεκομμένο από το τι συμβαίνει γενικότερα σε μια κοινωνία. Αυτό αποδεικνύεται και από το τι προηγήθηκε της δολοφονίας και το τι ακολούθησε. Το τι προηγήθηκε, είναι η αδιαφορία των αστυνομικών (αντρών και γυναικών) από τους οποίους το θύμα ζήτησε βοήθεια με αποκορύφωμα την ατάκα «το 100 δεν είναι ταξί».

Στη συνέχεια, άρχισε ο διάλογος για το τις πταίει. Για πολλούς, φταίει το θύμα. Ένας τύπος, που υπήρξε επί κεφαλής της υπηρεσίας ηλεκτρονικού εγκλήματος και παρουσιάζεται ως δημόσιο πρόσωπο, διατείνεται πως οι αναρτήσεις της κοπέλας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου εμφανίζεται χαρούμενη, προκαλούσαν τον πρώην που δεν μπορούσε να ξεπεράσει το χωρισμό. «Και 100 άτομα να είχε το αστυνομικό τμήμα, θα την εκτελούσε. Η αστυνομία, ναι μεν έπρεπε να έχει 5-10 άτομα μέσα, όμως όσα και να είχε, σύμφωνα με την εκτίμησή μου, θα ήταν αναπόφευκτο. Δυστυχώς, έβγαζε προς τα έξω αυτό που ένιωθε».

Ένας άλλος αστυνομικός, όταν ο πιλότος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος σκότωσε την 20χρόνη σύζυγο του καθώς αυτή κοιμόταν και στη συνέχεια τοποθέτησε δίπλα της το βρέφος τους για να σκηνοθετήσει τη δολοφονία, τον χαρακτήρισε βλάκα γιατί δεν χρειαζόταν να στήσει σκηνικό. Θα έπρεπε απλά να τηλεφωνήσει στην αστυνομία και να επικαλεστεί ότι το έκανε εν βρασμώ ψυχής. «Είναι βλάκας», είχε πει, «διότι εκείνη τη στιγμή που σκότωσε τη γυναίκα του εάν ήταν ατυχές γεγονός μέσα στο θυμό του και μέσα στο ότι τα έχασε και τρελάθηκε, εάν έπαιρνε την αστυνομία δεν θα έτρωγε ούτε 4 χρόνια φυλακή».

Οι απόψεις των δύο μελών των αρχών ασφαλείας, ναι μεν είναι προσωπικές τοποθετήσεις, αλλά δεν είναι μεμονωμένες. Εκφράζουν μια γενικότερη αντίληψη ότι με κάποιο τρόπο φταίει το θύμα. Για τον τρόπο που ντύνεται, για το ότι θέλει να φύγει από μια κακοποιητική σχέση, για τις αναρτήσεις που κάνει (μαθαίνουμε τώρα), για τον τρόπο που μιλά (ένας μητροπολίτης με αφορμή άλλη γυναικοκτονία είχε πει πως οι γυναίκες μιλάνε πολύ). Οι αντιλήψεις αυτές βρίσκουν εύφορο έδαφος σε ένα ακραίο ακροατήριο, βγαλμένο από τον μεσαίωνα, που όλο και αυξάνεται. Ο κάθε εν δυνάμει δολοφόνος, βιαστής, κακοποιητής, βρίσκει τη δικαιολογία που θα ήθελε. Κι οι γυναικοκτονίες αυξάνονται.

Πηγή:    https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1456169/akoma-ki-i-chara-ginete-enochi-otan-ise-gineka/


Δεν υπάρχουν σχόλια: