Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Όταν λογισμικά αντικαθιστούν τον άνθρωπο

 

Μάθαμε πρόσφατα πως τα χτυπήματα στη Γάζα γίνονται μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Οι άνθρωποι μπορούν να νίπτουν τας χείρας τους για τα τυχόν «σφάλματα».

Της τεχνητής νοημοσύνης προηγήθηκαν άλλα έξυπνα συστήματα, που ενίοτε αποδεικνύονται πως δεν ήταν τόσο έξυπνα και οι συνέπειες από την ελλειμματική ευφυία τους, ήταν καταστροφικές. Όπως συνέβη στην Αγγλία με το λογισμικό στα ταχυδρομεία, από το οποίο καταστράφηκαν εκατοντάδες άνθρωποι κι οι οικογένειες τους, αλλά οι κυβερνήσεις δεν ήθελαν να παραδεχτούν ενοχή μέχρι που μία τηλεοπτική σειρά έφερε τα πάνω κάτω και ταυτόχρονα ανέδειξε το ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η σοβαρή τηλεόραση.

Τη δεκαετία του ’90 αναπτύχθηκε, σε συνεργασία με ιαπωνική εταιρεία ένα λογισμικό για τα ταχυδρομεία της χώρας. Το λογισμικό με την ονομασία Horizon έδειχνε απώλεια χρημάτων με αποτέλεσμα 900 διοικητές ταχυδρομείων σε όλη την χώρα να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Κάποιοι κατέληξαν με καταδίκες για ψευδή λογιστικά στοιχεία, κακοδιαχείρηση και κλοπή, ενώ ορισμένοι οδηγήθηκαν στη φυλακή. Πολλοί καταστράφηκαν οικονομικά και αντιμετωπίστηκαν ως παρίες από τις κοινότητές τους. Κάποιοι, για να τα γλυτώσουν όλα αυτά, αν και αθώοι, κάλυπταν αυτό που φαινόταν ως απώλεια με δικά τους λεφτά, βάζοντας υποθήκη το σπίτι τους. Και κάποιοι, τουλάχιστον 4, αυτοκτόνησαν.

Έπειτα από 20ετή δικαστική μάχη, το Ανώτατο έκρινε το 2019 ότι το λογισμικό Horizon ήταν υπεύθυνο για τα λάθη. Παρόλο που τα προβλήματα στη λειτουργία του άρχισαν να καταγγέλλονται πολύ νωρίς, η διεύθυνση των Ταχυδρομείων αγνόησε τις καταγγελίες κατηγορώντας τους διοικητές των υποκαταστημάτων για κακοδιαχείριση. Ακόμα και μετά την απόφαση του δικαστηρίου, μόνο 93 από τους κατηγορούμενους δικαιώθηκαν.

Η υπόθεση ανακινήθηκε τον Γενάρη μετά την προβολή τηλεοπτικής σειράς του ITV, με τίτλο «Ο κύριος Μπέιτς εναντίον των Ταχυδρομείων», που αφηγείται την προσπάθεια ενός από τους πληγέντες, του Άλαν Μπέιτς, να βρει το δίκαιο του καθώς και τις ιστορίες πολλών άλλων που κατηγορήθηκαν άδικα. Μια έγκυος γυναίκα οδηγήθηκε στη φυλακή, άλλος ο κ. Castleton, περιγράφει πως η κόρη του υπέστη bullying και ανέπτυξε διατροφική διαταραχή, ενώ ο ίδιος αναγκάστηκε να ταξιδέψει πολύ μακριά για να βρει δουλειά και κοιμόταν στο αυτοκίνητο του. Ο δε πρωταγωνιστής, ο κ. Μπέιτς, περιγράφει πως ενώ κατάγγελλε πως κάτι δεν πάει καλά, του απαντούσαν πως είναι ο μόνος που ανέφερε προβλήματα με το Horizon. Ανακάλυψε όμως και άλλους, συγκρότησαν μία ομάδα και ασκώντας -με πενιχρά μέσα- πίεση και κατόπιν μιας αλληλουχίας αναποδιών, κατάφεραν τη δικαστική απόφαση του 2019.

Μετά το σοκ που προκάλεσε η τηλεοπτική σειρά, της οποίας το πρώτο επεισόδιο παρακολούθησαν 3,5 εκατομμύρια κι έπειτα 9, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ υποσχέθηκε τη θέσπιση νόμου για απαλλαγή από τις κατηγορίες και αποζημίωση όλων των θυμάτων.

Αυτά συμβαίνουν όταν εμπιστευόμαστε απόλυτα την τεχνητή εξυπνάδα.

Πηγή:    https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1458199/otan-logismika-antikathistoun-ton-anthropo/


Δεν υπάρχουν σχόλια: