14.4.2024
Οι μαθητές στο κυπριακό σχολείο κλαίνε πολύ συχνά. Σχεδόν κάθε μέρα σε οποιοδήποτε σχολείο του νησιού υπάρχουν δεκάδες μαθητές που για δεκάδες λόγους δεν συγκρατούν τα δάκρυά τους. Μετά από ενδελεχή παρατήρηση παρατίθενται στις παρακάτω γραμμές οι top 10 αιτίες των μαθητικών λυγμών.
1. Δάκρυα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το διαγώνισμα: Σε όλα τα διαγωνίσματα όλων των τάξεων κάποιοι μαθητές θα κλάψουν. Επειδή δεν διάβασαν ή επειδή διάβασαν αλλά τα ξέχασαν όλα. Τα διαγωνίσματα είναι ο κύριος ποταμός των εφηβικών δακρύων. Ζητούν κατανόηση από τους καθηγητές τους, λένε διάφορους λόγους για να καλοπιάσουν την κυρία Μαρία, πως ξέχασαν να διαβάσουν, πως είχαν γενέθλια, πέθανε το poodle τους, έσπασε το χέρι του ο μικρός τους αδελφός και από το κλάμα του δεν μπόρεσαν να συγκεντρωθούν, πέθανε η γιαγιά τους, έπαθαν δηλητηρίαση, έσταζε η στέγη του σπιτιού, κόπηκε το ρεύμα, μπήκαν κλέφτες στο γκαράζ, έπεσαν από το ποδήλατο, είχαν προπόνηση στο καράτε, ματς στο ποδόσφαιρο. Κατά τη διάρκεια του διαγωνίσματος επίσης κλαίνε επειδή ξέχασαν τον υπερσυντέλικο, και τη λέξη «άμφια» στα Θρησκευτικά, το όνομα του Καποδίστρια στην ιστορία και τον αόριστο στα Αρχαία. Κλαίνε πολύ επίσης όταν τους επιστρέφεται το διαγώνισμα επειδή η μάμα περίμενε πάνω που 16 και ο Μιχάλης έπιασε 11.
2. Κλάματα από έρωτα: Οι εφηβικοί έρωτες ως γνωστόν είναι σχεδόν απόλυτοι. Πολλοί μαθητές και μαθήτριες κλαίνε από αγάπη. Στην αυλή και στην τάξη. Συνήθως όταν κλαίνε από έρωτα ζητούν από τον κύριο Κώστα να περάσουν έξω ώσπου να τους περάσει. Τον ερωτευμένο μαθητή που κλαίει συνήθως τον ακολουθούν και άλλοι 2-3 για παρηγοριά. Στα διαγωνίσματα όμως τον αφήνουν μόνο του.
3. Κλάματα γιατί η κυρία Σοφία έβαλε ξανά καθυστέρηση στη Νικολέττα: Η Νικολέττα επειδή είναι μικροκαμωμένη δεν προλαβαίνει να κουντήσει στην καντίνα να πιάσει το νερό της και την τυρόπιτα. Πάντα μένει τελευταία και καθυστερεί να μπει στην τάξη συνήθως 5 λεπτά. Όμως στην κυρία Σοφία δεν περνάνε κάτι τέτοια και η Νικολέττα έχει μέχρι σήμερα πολλές μαζεμένες καθυστερήσεις. Ο κύριος Μανόλης δεν βάζει καθυστερήσεις. Είναι μάλιστα μαλωμένος με την κυρία Σοφία, έχει 2 χρόνια να του κεράσει έναν καφέ.
4. Κλάματα από ξύλο, τριχομάλλισμα κ.λπ.: Οι μαθητές στα κυπριακά σχολεία δέρνονται. Συχνά. Σε κάθε σχολείο. Ακόμα και στα καλύτερα με τους πιο σπουδαίους καθηγητές, που λένε. Μπουνιές, κλοτσιές κεφαλοκλειδώματα, τριχομαλλίσματα, αυτά είναι στο ημερήσιο μενού. Κλαίνε και τα θύματα και πολλές φορές και οι θύτες.
5. Κλάματα απώλειας: Κινητά, πορτοφόλια, δίευρα, πεντάευρα, χτενιές, κασετίνες, σταυροί, Παναγίες, βραχιόλια, δαχτυλίδια, χάνονται καθημερινά στα κυπριακά σχολεία. Οι μαθητές που τα χάνουν κλαίνε μέχρι να τα βρουν.
6. Κλάματα γιατί θέλουν τη μάμα τους: Αυτή είναι μια κατηγορία κλάματος των δημοτικών σχολείων. Οι δασκάλες πολλές φορές αφήνουν τις μαμάδες να μπουν λίγο στην τάξη μέχρι να σταματήσουν οι μαθητές να κλαίνε. Οι πιο σκληρές δασκάλες δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο επειδή δεν είναι γραμμένο σε κάποιο πρωτόκολλο.
7. Κλάματα τσακωμών άνευ σωματικής βίας: Δεν γίνεται να υπάρχει τάξη σε κυπριακό σχολείο που να είναι όλοι φίλοι. Πολλοί μαθητές τσακώνονται μεταξύ τους. Η διάσταση που προκύπτει διαρκεί πολλές φορές χρόνια, μέχρι την ενηλικίωση.
8. Κλάματα οικογενειακής αιτιολογίας: Γονείς τσακωμένοι, που δέρνονται, βρίζονται κ.λπ. Αδέλφια που ταλαιπωρούν αδέλφια, μανάδες που δουλεύουν ώς αργά μες στο άγχος, πατεράδες χωρίς υπομονή, σπιτικές τιμωρίες για το 12 στη Βιολογία, η τιμωρία στον Χαράλαμπο γιατί άργησε μισή ώρα στην έξοδο του Σαββάτου, ψυγεία άδεια από την οικονομική ανέχεια, αυτά και πολλά άλλα προκαλούν δάκρυα σε ανύποπτο χρόνο μέσα στις τάξεις.
9. Κλάματα παρατηρήσεων: Πολλοί μαθητές και μαθήτριες για διάφορους λόγους δεν αντέχουν τις παρατηρήσεις. Μόλις τους κάνει παρατήρηση ο κύριος Χρίστος αρχίζουν το κλάμα. Ο κύριος Χρίστος συγχύζεται. Δεν ξέρει πώς να το χειριστεί. «Καλά, δεν πειράζει που πάλι δεν έκανες την άσκηση», απαντά. Αλλά η Μαρία συνεχίζει το κλάμα.
10. Ψεύτικα δάκρυα: Υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία μαθητών που κλαίνε που τα ψέματα. Έμαθαν από μικροί να είναι χειριστικοί. Μάλιστα σε αυτή την κατηγορία του ψευτοκλάματος εντάσσονται και πολλοί άριστοι μαθητές. Αυτή είναι και η πιο δύσκολη κατηγορία. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να μπορεί να την ξεχωρίζει για να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Το χειριστικό κλάμα έχει πάντα πολλές αιτίες και άπειρες αφορμές. Οι πιο συνηθισμένες είναι όλες οι πιο πάνω.
Πηγή: https://politis.com.cy/apopseis/stiles/773908/ta-klamata-ton-mathiton
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου