Παιδιά, ξεκρέμαστα .
Πριν από λίγες μέρες ενώ οδηγούσα σε πάροδο της Μακαρίου, με 25 περίπου χιλιόμετρα, πετάγεται μπροστά μου ένα όργανο της τάξης, με σταματά για τον συνήθη έλεγχο και με κατσαδιάζει γιατί στο πίσω κάθισμα, η κόρη μου δεν είχε φορέσει, ακόμη, τη ζώνη ασφαλείας. Πάλευε να το πράξει, την ώρα που το αυτοκίνητο βρισκόταν σε κίνηση. «Κυρία μου», μου είπε, «ο νόμος δε λέει να φοράμε τη ζώνη όταν το αυτοκίνητο κινείται, λέει φοράμε τη ζώνη π ρ ι ν ξεκινήσει». Ρεζίλι εγώ, ο αστυνομικός, απολύτως σωστός, στο τσακ γλύτωσα το 50λίρο, με λυπήθηκε και με άφησε να φύγω. Χθες σε ένα σχολείο της Λευκωσίας, αλλά και καθημερινά σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, οι μαθητές, (ακόμη και στην Προδημοτική), μετακινούνται σε εκδρομές και σχολικές επισκέψεις, με λεωφορεία τα οποία δεν έχουν ζώνες ασφαλείας, ή ακόμη χειρότερα δεν έχουν σε όλα τα καθίσματα (όποιον πάρει ο χάρος δηλαδή). Κάποιοι γονείς στο συγκεκριμένο σχολείο δεν άφησαν τα παιδιά τους-και μπράβο τους- να μπουν στα λεωφορεία. Όμως αντίστοιχα, όλοι μας, πόσες φορές αφήσαμε τα δικά μας παιδιά να ταξιδέψουν μέσα στον αυτοκινητόδρομο, ή ακόμη χειρότερα στα βουνά και στους γκρεμούς χωρίς καμία ζώνη να τα προστατεύει; Ξέρετε τι σκέφτεται ο γονιός. Πως αν πάω στο σχολείο και κάνω θέμα θα είμαι απλώς, ή τρελή ή ιδιότροπη. Οι δασκάλες θα σκέφτονται ότι έχω χαλάσει τη διασκέδαση των παιδιών και η διευθύντρια ότι της προκαλώ προβλήματα. Κι όμως, όπως ο αστυνομικός πετάχτηκε στο δρόμο μου, για να σώσει από τον κίνδυνο έστω και ένα παιδί, γιατί δεν πετάγεται και μέχρι τα σχολεία, να σώσει 30, ή 300 παιδιά; Είναι ή δεν είναι αυτό παρανοϊκή αντιμετώπιση; Ο νόμος γιατί ισχύει για όλους, πλην των λεωφορείων; Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής που τις μεγαλοστομίες τις έχει πρόχειρες, γιατί δεν περνάει ένα νόμο ο οποίος να απαγορεύει σε οποιονδήποτε να θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά, μεταφέροντας τα με μη ασφαλή μεταφορικά μέσα; Το Υπουργείο Παιδείας που βγάζει μέρα νύκτα εγκυκλίους για ότι θυμηθεί, γιατί δεν κυκλοφορεί μια σχετική και για αυτό το θέμα; Ο Υπουργός που από το πρωί που ξυπνάει, μέχρι το βράδυ που πάει για ύπνο, όλο μας λέει για μεταρρυθμίσεις και για νέες εποχές, γιατί δεν κάνει κάτι; Στο τέλος της ημέρας ας ρωτήσουν τους γονείς τι προτιμούν: τα παιδιά να χάσουν την εκδρομή ή να την «απολαύσουν» κινδυνεύοντας;
Της Στάλως Παπαναστασίου
«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» 19-10-2007
Απόστρατοι λοχαγοί των ΗΠΑ: Στο Ιράκ, ή υποχρεωτική θητεία ή αποχωρούμε
Νέο πλήγμα από στρατιωτικούς δέχεται η πολιτική Μπους στο Ιράκ. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ένας απόστρατος στρατηγός που υπηρέτησε στο Ιράκ και τώρα 12 απόστρατοι λοχαγοί επικρίνουν τον πόλεμο, που μέχρι σήμερα έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινούς, αλλά και σε 3.800 Αμερικανούς στρατιώτες.
Δώδεκα απόστρατοι λοχαγοί του αμερικανικού στρατού ξηράς, που υπηρέτησαν στο Ιράκ μεταξύ 2003 και 2006, κάλεσαν την κυβέρνησή τους να εγκαταλείψει το Ιράκ αμέσως ή να επιβάλει υποχρεωτική στράτευση.
«Για να συνεχιστεί αυτή η επιχείρηση (...) θα πρέπει η εθελοντική θητεία να γίνει υποχρεωτική. Σε αντίθετη περίπτωση, η καλύτερη λύση είναι να εγκαταλείψουμε άμεσα το Ιράκ», γράφουν σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Washington Post. «Σταδιακή απόσυρση (των στρατευμάτων) δεν θα βοηθήσει να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος και θα έχει βαρύ τίμημα σε αίμα και χρήμα», γράφουν, εκφράζοντας ξεκάθαρα αρνητική άποψη έναντι των σχεδίων του προέδρου Μπους για επαναπατρισμό από το Ιράκ 30.000 Αμερικανών στρατιωτών ώς το ερχόμενο καλοκαίρι.
Πριν από λίγες ημέρες, απόστρατος στρατηγός, ο Ρικάρντο Σάντσεζ, είχε χαρακτηρίσει «ανίκανους» τους Αμερικανούς πολιτικούς ηγέτες και είχε αποκαλέσει τον πόλεμο στο Ιράκ «εφιάλτη δίχως τέλος».
Οι δημόσιες τοποθετήσεις στρατιωτικών επί θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της πολιτικής εξουσίας έχουν δημιουργήσει θέμα στις ΗΠΑ, όχι ως προς το δικαίωμά τους να εκφράζονται, αλλά για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν, ιδίως όταν ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη πόλεμος. Όσο υπηρετούν, οι στρατιωτικοί δεσμεύονται από τον Κανονισμό του στρατού. Όταν αποστρατεύονται, όμως, έχουν δικαίωμα δημόσιας τοποθέτησης βάσει της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος.
ΕΡΣΗ ΒΑΤΟΥ (Πηγές: Γαλλικό, Washington Post)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/10/2007
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου