Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2007

Ποίημα της εβδομάδας 52

Αγαπητοί/ές φίλοι/ες.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που ξεκινήσαμε το εβδομαδιαίο ποιητικό ταξίδι μας. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ενθάρρυνση και το κουράγιο που μου μεταδώσατε για να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια. Με τα μηνύματά σας αλλά και με τις συζητήσεις μας, με όσους συναντιόμασταν, μου δείξατε ότι αγκαλιάσατε την ποιητική (και όχι μόνο) προσπάθεια για προβληματισμό, κοινωνική ευαισθησία και πνευματική εγρήγορση. Με τη νέα χρονιά ήρθε η ώρα να δράσουμε αποφασιστικά για την αλλαγή στα εκπαιδευτικά θέματα, για αγωνιστικό, διεκδικητικό συνδικαλισμό στην ΠΟΕΔ.

Απ’ τη δική μου πλευρά, συνεχίζοντας τη δράση μου και τη νέα χρονιά, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στις εκλογές του Μάη το ψηφοδέλτιο δεν θα είναι «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ», αλλά μετά από συζητήσεις και με άλλους συναδέλφους, θα προσπαθήσω να είναι διευρυμένο με όσο το δυνατό περισσότερους προβληματισμένους συναδέλφους σε αγωνιστική κατεύθυνση. Για την ώρα ας μείνουμε μέχρις εδώ. Θα σας ενημερώσω όταν ολοκληρωθεί η προεργασία για τις θέσεις μας. Σας καλώ να συμμετέχετε στην προσπάθεια και να μη μένουμε μόνο στα λόγια. Σας εύχομαι ΕΙΡΗΝΙΚΟ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ το 2008, με υγεία για όλους.

Θερινό Ηλιοστάσι, H΄

T' άσπρο χαρτί σκληρός καθρέφτης

επιστρέφει μόνο εκείνο που ήσουν.

T' άσπρο χαρτί μιλά με τη φωνή σου,

τη δική σου φωνή

όχι εκείνη που σ' αρέσει·

μουσική σου είναι η ζωή

αυτή που σπατάλησες.

Mπορεί να την ξανακερδίσεις αν το θέλεις

αν καρφωθείς σε τούτο τ' αδιάφορο πράγμα

που σε ρίχνει πίσω

εκεί που ξεκίνησες.

Ταξίδεψες, είδες πολλά φεγγάρια πολλούς ήλιους

άγγιξες νεκρούς και ζωντανούς

ένιωσες τον πόνο του παλικαριού

και το βογκητό της γυναίκας

την πίκρα του άγουρου παιδιού -

ό,τι ένιωσες σωριάζεται ανυπόστατο

αν δεν εμπιστευτείς τούτο το κενό.

Ίσως να βρεις εκεί ό,τι νόμισες χαμένο·

τη βλάστηση της νιότης, το δίκαιο καταποντισμό της ηλικίας.

Zωή σου είναι ό,τι έδωσες

τούτο το κενό είναι ό,τι έδωσες

το άσπρο χαρτί.

Γιώργος Σεφέρης

(από τα Ποιήματα, Ίκαρος 1972)

Ποίημα της εβδομάδας 51

Γυμνοπαιδία A΄

Σκύψε αν μπορείς στη θάλασσα τη σκοτεινή ξεχνώντας

τον ήχο μιας φλογέρας πάνω σε πόδια γυμνά

που πάτησαν τον ύπνο σου στην άλλη ζωή τη βυθισμένη.

Γράψε αν μπορείς στο τελευταίο σου όστρακο

τη μέρα τ' όνομα τον τόπο

και ρίξε το στη θάλασσα για να βουλιάξει.

Bρεθήκαμε γυμνοί πάνω στην αλαφρόπετρα

κοιτάζοντας τ' αναδυόμενα νησιά

κοιτάζοντας τα κόκκινα νησιά να βυθίζουν

στον ύπνο τους, στον ύπνο μας.

Eδώ βρεθήκαμε γυμνοί κρατώντας

τη ζυγαριά που βάραινε κατά το μέρος

της αδικίας.

Φτέρνα της δύναμης θέληση ανίσκιωτη λογαριασμένη

αγάπη

στον ήλιο του μεσημεριού σχέδια που ωριμάζουν,

δρόμος της μοίρας με το χτύπημα της νέας παλάμης

στην ωμοπλάτη·

στον τόπο που σκορπίστηκε που δεν αντέχει

στον τόπο που ήταν κάποτε δικός μας

βουλιάζουν τα νησιά σκουριά και στάχτη.

Bωμοί γκρεμισμένοι

κι οι φίλοι ξεχασμένοι

φύλλα της φοινικιάς στη λάσπη.

Άφησε τα χέρια σου αν μπορείς, να ταξιδέψουν

εδώ στην κόχη του καιρού με το καράβι

που άγγιξε τον ορίζοντα.

Όταν ο κύβος χτύπησε την πλάκα

όταν η λόγχη χτύπησε το θώρακα

όταν το μάτι γνώρισε τον ξένο

και στέγνωσε η αγάπη

μέσα σε τρύπιες ψυχές·

όταν κοιτάζεις γύρω σου και βρίσκεις

κύκλο τα πόδια θερισμένα

κύκλο τα χέρια πεθαμένα

κύκλο τα μάτια σκοτεινά·

όταν δε μένει πια ούτε να διαλέξεις

το θάνατο που γύρευες δικό σου,

ακούγοντας μια κραυγή

ακόμη και του λύκου την κραυγή,

το δίκιο σου·

άφησε τα χέρια σου αν μπορείς να ταξιδέψουν

ξεκόλλησε απ' τον άπιστο καιρό

και βούλιαξε,

βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες.

Γιώργος Σεφέρης

(από τα Ποιήματα, Ίκαρος 1974)

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Άρθρο για "Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Παιδεία"

Το παρακάτω άρθρο το δημοσίευσα στην τοπική εφημερίδα των Λατσιών "Κακκαρίστρα", Δεκέμβρης 2007


Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Παιδεία

Από το Σεπτέμβρη του 2007 το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα ένα κείμενο που ονόμασε «Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Παιδεία» και μέσα στο Δεκέμβρη ετοιμάζεται να ανακοινώσει συμπληρωματικά στοιχεία. Όποιος κάνει τον κόπο να το μελετήσει θα διαπιστώσει ότι περιέχονται πρόνοιες που βάζουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα των παιδιών για ποιοτική μόρφωση δωρεάν και ενιαία, τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, οδηγούν στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της παιδείας και δεν δίνουν λύση σε κανένα από τα ουσιαστικά προβλήματα των δημόσιων σχολείων και της καθημερινής πράξης. Είναι σημαντικό να δούμε τι κρύβεται πίσω από τις γραμμές και να μη μείνουμε στην επιφάνεια και σε όποιες αποσπασματικές ιδέες που μπορεί να ακούγονται ωραίες.

Στη σελίδα 10 αναφέρεται: Εισαγωγή του Ανοικτού σχολείου.

«…μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας για το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και της πιο ορθολογιστικής αξιοποίησης των εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων για πολιτιστικούς σκοπούς».

Κάποιοι την έκφραση «ανοικτό σχολείο» την μεταφράζουν στο «μπάτε σκύλοι αλέστε …» όπως δείχνουν και τα τελευταία περιστατικά που δημοσιοποιήθηκαν από διάφορα σχολεία. Δεκαετίες τώρα δεν έγινε τίποτα το ουσιαστικό για την περιφρούρηση της περιουσίας των σχολείων, η οποία είναι περιουσία όλου του λαού. Ακόμη και τα νέα σχολεία δεν τα κτίζουν με προδιαγραφές που να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους θα χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις για εκπαιδευτικούς, αθλητικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Άφησαν τα δημόσια σχολεία «ανοικτά» σε κάθε είδους βανδαλισμό. Εμείς εδώ στα Λατσιά έχουμε γίνει μάρτυρες συνεχών βανδαλισμών στα σχολεία, ιδιαίτερα στο Β’ Δημοτικό, το οποίο η διαχρονική αδιαφορία της Σχολικής Εφορείας το έχει αφήσει στη μοίρα του, επιδεικνύοντας τουλάχιστον αμέλεια να διαχειριστεί ακόμη και κονδύλια που είχαν εγκριθεί.

Με συγκεκριμένα μέτρα ιδιωτικοποιείται παραπέρα η παιδεία και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πανεπιστημιακή μόρφωση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή οδηγούνται στην υπερχρέωση μέσα από τα δάνεια. Η παιδεία μετατρέπεται σε εμπόρευμα και αντικείμενο κερδοσκοπίας.

Στη σελίδα 4 αναφέρεται ότι: «Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο άρχισε τη λειτουργία του από το Σεπτέμβριο του 2006, …Ολοκληρώθηκε επίσης η αξιολόγηση των αιτήσεων και έχει εγκριθεί η αίτηση τριών αιτητών για εγγραφή Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στο σχετικό Μητρώο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού…»

Δεν λένε τίποτα για την επιβολή διδάκτρων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο (παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις). Τα κολλέγια που μετατράπηκαν σε Πανεπιστήμια τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, αφού ανοίχτηκε πεδίο δόξης λαμπρό για τρελά κέρδη και στο χώρο της παιδείας. Υπέρογκα δίδακτρα επιβλήθηκαν πριν καλά καλά πάρουν την έγκριση.

«Οι εξελίξεις αυτές στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οδηγούν στην υλοποίηση του στόχου για μετατροπή της Κύπρου σε κέντρο παροχής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου…»

Ξεχνούν πως μόλις πριν ένα χρόνο μείωναν «ετσιθελικά» τις θέσεις των φοιτητών στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Άφησαν όμως ελεύθερη την αγορά για τα κολλέγια – ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Αναρωτιέται βέβαια καθένας: Έχουν όλα αυτά σχέση με την εργοδότηση ανώτερων και ανώτατων στελεχών του Υπουργείου στα ιδιωτικά κολλέγια μετά την αφυπηρέτησή τους; Τι συμβούλευαν τον Υπουργό πριν ένα χρόνο; Μήπως φρόντιζαν για τους μελλοντικούς εργοδότες τους;

Πριν λίγα χρόνια υπήρχε εισήγηση για απαγόρευση εργοδότησης ανώτερων στελεχών του Υπουργείου στον ιδιωτικό τομέα εκπαίδευσης, πριν παρέλθουν 5 χρόνια από την αφυπηρέτησή τους. Τι έγιναν αυτές οι προτάσεις; Έμειναν κι αυτές στα συρτάρια; Αλήθεια τι γίνεται με εκείνη την έκφραση: «Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι και να φαίνεται τίμια»;

Νόμοι πολλοί ψηφίζονται, αλλά παραμένουν στα χαρτιά όταν πρόκειται για παροχή σωστής αγωγής στα παιδιά και να παρθούν μέτρα που θα οδηγούσαν σε πραγματικές και ουσιαστικές αλλαγές στην παιδεία.

Στη σελίδα 4 αναφέρεται ότι: «Ο στόχος για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου, άρχισε να υλοποιείται από την 1η Σεπτεμβρίου του 2004, με πρώτο βήμα την εισαγωγή της δωρεάν και υποχρεωτικής μονοετούς προδημοτικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, ένα χρόνο πριν από τη φοίτησή τους στο Δημοτικό Σχολείο».

Η πρόνοια αυτή συνήθως δεν εφαρμόζεται σε παιδιά μεταναστών, αλλοδαπών που έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη για προσχολική αγωγή και ομαλή ένταξη στο κοινωνικό σύνολο. Γράφονται στην Α’ τάξη του Δημοτικού χωρίς να έχουν φοιτήσει στην προσχολική αγωγή και έτσι αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες.

Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν την καθιέρωση 2χρονης δωρεάν υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής (όχι εκπαίδευσης, όχι σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου), αύξηση της ηλικίας εισαγωγής στο δημοτικό σχολείο. Επίσης, λειτουργία δωρεάν δημόσιων παιδικών σταθμών ώστε οι εργαζόμενοι να στηρίζονται με κοινωνικά μέτρα και τα παιδιά τους να παίρνουν σωστή προσχολική αγωγή.

Οι ηγεσίες των οργανωμένων γονιών και των δασκάλων (ΠΟΕΔ), δυστυχώς αδρανούν ή τα κουβεντιάζουν πάλι πίσω από κλειστά γραφεία. Αφήνουν ανενημέρωτους τους γονιούς και τους δασκάλους για να μπορούν να κινούνται χωρίς δεσμεύσεις και να παίζουν το μέλλον της εκπαίδευσης, των παιδιών και των δασκάλων στα μικροπαραταξιακά τους παιχνίδια. Αναλώνουν την περισσότερη από την ικμάδα των δυνάμεών τους σε συνεστιάσεις, χοροεσπερίδες, πανηγυράκια, απονομές πλακετών, χαιρετισμούς, ομιλίες, λόγους και λογίδρια κάθε είδους. Προτιμούν να χειρίζονται εν λευκώ ζητήματα σημαντικά για το μέλλον όλων μας. Διαχρονικά ασχολούνται με ασήμαντα θέματα, ολισθαίνουν σε ατέρμονες συζητήσεις για θέματα που φέρνει προς συζήτηση το Υπουργείο και αποφεύγουν να θέσουν προς συζήτηση στην κοινωνία τα ουσιαστικά προβλήματα που ταλανίζουν την Παιδεία και έχουν καταντήσει βάρος ασήκωτο για τους γονιούς, τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

Είναι καιρός να τεθούν για αγωνιστική διεκδίκηση μεταξύ άλλων και τα παρακάτω θέματα:

  • Διεκδίκηση άμεσης κατάθεσης από το Υπουργείο χρονοδιαγράμματος κάλυψης ΟΛΩΝ των σχολείων με αίθουσες πολλαπλής χρήσης και αίθουσες ειδικών μαθημάτων. Γιατί κάποια παιδιά πρέπει να στερούνται ΒΑΣΙΚΕΣ στοιχειώδεις διευκολύνσεις για τα μαθήματά τους την ίδια στιγμή που άλλα σχολεία υπερεξοπλίζονται με έργα βιτρίνας; Θα επιτρέψουμε την κατηγοριοποίηση των σχολείων;
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και στις υπόλοιπες τάξεις από το Σεπτέμβρη 2008. Η εξαγγελθείσα μείωση έχει ξεπεραστεί ήδη από τις εξελίξεις και την πάροδο πολλών ετών. Οι ίδιοι ομολογούν ότι «ήταν ένα πάγιο αίτημα». Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν ανώτατο όριο 15 μαθητές στις δυο πρώτες τάξεις και 20 μαθητές στις μεγαλύτερες.
  • Επιχορήγηση από το Υπουργείο του κομίστρου των λεωφορείων για εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων.
  • Πλήρης κάλυψη της δαπάνης εκπαιδευτικών επισκέψεων, θεατρικών παραστάσεων κ.λ.π. για τα ολιγοθέσια σχολεία.
  • Δημιουργία κεντρικής μαθητικής βιβλιοθήκης σε κάθε σχολείο.
  • Κανονισμοί και εφαρμογή τους για την αναλογία μαθητών/τετρ. μέτρο σε κάθε αίθουσα και τουαλετών, ώστε ΟΛΑ τα παιδιά να μορφώνονται σε άνετες αίθουσες με τις απαραίτητες διευκολύνσεις.
  • Αναμόρφωση των ωρολογίων προγραμμάτων ώστε τα παιδιά να έχουν μεγάλα ημίωρα διαλείμματα και αποφόρτωση της επικαλυπτόμενης ύλης.
  • Ενίσχυση της υπηρεσίας εκπαιδευτικής ψυχολογίας με το διορισμό του αναγκαίου προσωπικού.
  • Ουσιαστική στήριξη των αλλόγλωσσων, αλλοδαπών μαθητών. Εφαρμογή του νόμου για υποχρεωτική προσχολική αγωγή, διδασκαλία στη μητρική γλώσσα, κοινωνική στήριξη των οικογενειών.
  • Υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμός για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
  • Δίχρονη δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή.
  • Δημόσιοι παιδικοί σταθμοί και υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης των οικογενειών.

Πιστεύουμε πως δεν αρκεί η συζήτηση σε διάφορες επιτροπές θεμάτων τα οποία χρονίζουν, είναι τα περισσότερα γνωστά και η αναγκαιότητα επίλυσής τους είναι δεδομένη. Εκείνο που κατά τη γνώμη μας χρειάζεται είναι η αποφασιστικότητα για αγωνιστική, διεκδικητική στάση από τους οργανωμένους γονείς και ακόμη καλύτερα η δημιουργία «μετώπου παιδείας» με τους υπόλοιπους φορείς της εκπαίδευσης.

Αυτή η αγωνιστική στάση θα δώσει το μήνυμα ότι οι γονείς, οι μαθητές και οι δάσκαλοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά ποιοτική εκπαίδευση για ΟΛΑ τα παιδιά. Ευελπιστούμε ότι θα συνεργαστούμε όλοι οι φορείς για την λύση των θεμάτων και δεν θα αναλωνόμαστε στην απλή συζήτησή τους, μετατρεπόμενοι σε ανάχωμα της οργής και της αγανάκτησης όσων υφίστανται και βιώνουν απαράδεκτες καταστάσεις στα σχολεία τους.

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2007

Ποίημα της εβδομάδας 50

Ιακώβ Καλλιεργητής

Δούλεψε εφτά χρόνια

τη χέρσα γη του Λάβαν

κι εκείνος αντί για τη Pαχήλ

του έδωσε τη Λεία.

Δούλεψε άλλα εφτά για τη Pαχήλ.

Όταν την πήρε την αγαπούσε πάντα

όμως κι η άσκημη αδελφή της

είχε αποκτήσει πια μια θέση στην καρδιά του.

Δεκατέσσερα χρόνια, μια ζωή

για δυο γυναίκες που δε γνώρισε ποτέ.

Kοίταξε μακριά τα στάχυα

το μοναδικό καρπό του

κι είπε πως τελικά είχε κερδίσει.

Tίτος Πατρίκιος

(από την Προαιρετική στάση, Γνώση 1981)

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Εισηγήσεις για την αλλαγή του καταστατικού της ΠΟΕΔ

Μια σημαντική τροχοπέδη για την απελευθέρωση των δασκάλων και την ενεργοποίησή τους αποτελεί το αναχρονιστικό καταστατικό της ΠΟΕΔ. Οι παραταξιακές ηγεσίες βολεύονται να αποφασίζουν μακριά από τη βάση του κλάδου, κρατώντας για τον εαυτό τους το ρόλο του ειδήμονα επί παντός επιστητού. Αδιαφορούν για τη γνώμη των δασκάλων και δεν λαμβάνουν υπ' όψη τους ότι με τις ενέργειές τους περιθωριοποιούν την πλειοψηφία των συναδέλφων. Μετά έρχονται ενοχοποιούν και κατηγορούν τους συναδέλφους ότι δεν συμμετέχουν στις δραστηριότητες της ΠΟΕΔ.
Εκείνο που απαιτείται είναι η άμεση αλλαγή του καταστατικού στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δύναμης και του αποφασιστικού ρόλου της βάσης του κλάδου. Βέβαια δεν μυθοποιούμε την αλλαγή του καταστατικού. Ακόμα και αν υιοθετηθούν όλες οι εισηγήσεις μας δεν θα αλλάξουν όλα την επόμενη μέρα. Το σημαντικό όμως είναι να γίνει η αρχή και να δοθεί η δύναμη στους δασκάλους. Μετά είναι στο χέρι μας να την αξιοποιήσουμε με αγωνιστικότητα, συμμετοχή και διεκδικητικότητα.

Σας παρουσιάζω τις εισηγήσεις που έστειλα, για πολλοστή φορά, στην ηγεσία της ΠΟΕΔ.

11 Δεκεμβρίου 2007

Προς

Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ

Γενικούς Αντιπροσώπους

Επιτροπή αναθεώρησης του καταστατικού της Π.O.E.Δ.

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Επανέρχομαι για μια ακόμα φορά θέτοντας υπ’ όψη σας τις απόψεις μου, τις οποίες έχω συζητήσει με πολλούς συναδέλφους και διαμορφώσει προς το συμφέρον του κλάδου.

Θεωρώ καθήκον μου να βοηθήσω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, να αποκτήσει η ΠOEΔ ένα καταστατικό που να ανταποκρίνεται στον απαιτούμενο εκδημοκρατισμό και την κατά το δυνατό άμεση δημοκρατία. H Kύπρος λόγω του μικρού μεγέθους της προσφέρεται για να λειτουργήσει η άμεση δημοκρατία. Για να αποκτήσει ζωντάνια και αγωνιστικότητα το συνδικάτο μας και οι συνάδελφοι να συμμετέχουν στον ανώτατο βαθμό, πρέπει όχι απλά να ακούγεται η γνώμη τους, αλλά να καθορίζουν οι ίδιοι τις αποφάσεις μέσα από μια αποκεντρωμένη λειτουργία. Αυτό απαιτεί:

Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων να δώσει εντολή στην Επιτροπή για την αναθεώρηση του καταστατικού όπως προχωρήσει στις εξής κατευθύνσεις:

  • Δημιουργία μικρών τοπικών συλλόγων από εκπαιδευτικούς λίγων σχολείων (περίπου 100-200 εκπαιδευτικών) και εκλογή των αντιπροσώπων από τους συλλόγους κάθε χρόνο το Mάη. Οι αντιπρόσωποι θα λογοδοτούν στους συλλόγους και θα είναι ανακλητοί. Kάθε δεύτερο έτος οι Γενικοί αυτοί αντιπρόσωποι θα εκλέγουν σε Παγκύπρια Γενική Συνέλευση απευθείας τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου της ΠOEΔ.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο γίνεται 11μελές και καταργείται η Γραμματεία.
  • Kάθε σύλλογος θα έχει δικό του πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλέγεται κάθε Oκτώβρη. (Ένας σύλλογος π.χ. μπορεί να περιλαμβάνει τα σχολεία Λατσιών, Γερίου, Δαλιού). Έδρα του κάθε συλλόγου ορίζεται εκεί που υπάρχουν οι περισσότεροι δάσκαλοι.
  • Διατηρούνται οι επαρχιακές επιτροπές, οι οποίες εκλέγονται από τους Γενικούς Αντιπροσώπους της επαρχίας, με απλή αναλογική, κάθε χρόνο αρχές Ιουνίου.
  • Kανένας, σε οποιοδήποτε όργανο δεν μπορεί να μετέχει παραπάνω από τρεις συνεχόμενες διετείς θητείες.
  • Oι Γενικοί Aντιπρόσωποι στην Παγκύπρια Γενική Συνέλευση δεν είναι σταθερός αριθμός αλλά εξαρτάται από τον αριθμό των ψηφισάντων (π.χ. κάθε 50 ψηφοφόροι ένας αντιπρόσωπος)
  • Οι κινήσεις λειτουργούν όπως σήμερα και μπορούν να διεκδικήσουν την ψήφο των συναδέλφων με τα ψηφοδέλτιά τους σε κάθε σύλλογο, όπως και ανεξάρτητοι.
  • Οι θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠOEΔ δεν πρέπει να είναι προαποφασισμένες, αλλά γίνεται συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου στην πρώτη συνεδρία μετά την εκλογή του. Είναι σημαντικό να μην υπάρχει πρόεδρος της μειοψηφίας αλλά αποδεκτός από την πλειοψηφία. Ιδιαίτερα αφού ο πρόεδρος είναι η εικόνα του κλάδου προς τα έξω, αλλά και εκπροσωπεί την οργάνωση.
  • Θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για οριζόντια ψηφοφορία. Αυτό που ακούγεται «δημοκρατικό» καταντά αυταρχικό έως κληρονομική βασιλεία, αφού αυτοί που θα ψηφίζονται από κάθε ψηφοδέλτιο δεν θα είναι οι άριστοι, αλλά οι προβαλλόμενοι είτε από τα MME είτε από την παράταξή τους, είτε κάποιοι που επιδίδονται στις κοινωνικές και πελατειακές σχέσεις χωρίς να επικεντρώνονται στην ουσία ενός διεκδικητικού συνδικαλισμού. Δεν μπορεί να καλλιεργούμε με θεσμούς τη νοοτροπία στους εκπαιδευτικούς: «…να έχουμε προσβάσεις και ρουσφέτια σε όλους τους χώρους…».
  • Για τους ίδιους λόγους δεν κρίνεται ωφέλιμο για τον κλάδο η απ’ ευθείας εκλογή Προέδρου ή άλλου αξιωματούχου, αφού μια τέτοια εκλογή θα γίνεται στη βάση επικοινωνιακών κριτηρίων και όχι συνδικαλιστικών, αγωνιστικών δειγμάτων γραφής και συγκεκριμένου προγράμματος δράσης.
  • Mόνο η αποκέντρωση σε μικρούς τοπικούς συλλόγους που ο καθένας θα γνωρίζει τα έργα του καθενός και όχι τα λόγια, μπορεί να λειτουργήσει η άμεση δημοκρατία και η υπευθυνότητα του καθενός μέσα από την ανακλητότητα του Γενικού Αντιπροσώπου. (H Γενική Συνέλευση του τοπικού συλλόγου μπορεί να ανακαλέσει και να παύσει ένα Γενικό Αντιπρόσωπο με τα 2/3 των ψηφοφόρων, αν κρίνει ότι ο Γενικός Αντιπρόσωπος με τη στάση και τις ενέργειές του δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δασκάλων).
  • Πρέπει να σταματήσει το τωρινό φαινόμενο να εργάζονται αλλού και αλλού να ψηφίζουν οι περισσότεροι συνάδελφοι. Ποιον ψηφίζουν; Αυτόν/ήν που δεν γνωρίζουν για τρία χρόνια; Όταν δεν έχουν καμιά σχέση με το περιβάλλον που εργάζονται; Όταν δεν μπορούν να τον κρίνουν για το έργο του/της;

Γνωρίζω συνάδελφοι ότι για να υιοθετηθούν αυτές οι διατάξεις που αφαιρούν δύναμη από την ηγεσία και δίνουν το λόγο και την πρωτοβουλία στους δασκάλους, πρέπει να υπερβείτε συνήθειες, προσωπικές φιλοδοξίες, αγκυλώσεις, πελατειακές σχέσεις κ.λ.π. Θέλω να είμαι αισιόδοξος (παρά τα μηνύματα των τελευταίων χρόνων) ότι θα δράσετε ως δάσκαλοι με υπευθυνότητα απέναντι σε όλη την κοινωνία και όχι ως καρεκλοκένταυροι θεσιθήρες.

Mε συναδελφικούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

Μανόλης Σόβολος

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΟΕΔ

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007

Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Παιδεία 7ο

Τα περισσότερα σχολικά κτίρια δεν εξυπηρετούν τις σημερινές ανάγκες για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στα παιδιά. Αντί αυτοκριτικής και προγραμματισμού διαβάζουμε …

Σελίδα 6:

«Αναβαθμίστηκε η υλικοτεχνική υποδομή με σημαντική αύξηση των δαπανών για ανέγερση, επέκταση και αντισεισμική αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων».

Όσοι ζουν τις «αντισεισμικές αναβαθμίσεις» γνωρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι αμφίβολης ποιότητας. Πολλά σχολεία, για δεκαετίες, στερούνται αίθουσας πολλαπλής χρήσης, αιθουσών για ειδικά μαθήματα, χώρων άθλησης και δημιουργίας. Δεν παρουσιάζεται από το Υπουργείο κανένα σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για κάλυψη αυτών των βασικών αναγκών σε ΟΛΑ τα σχολεία. Μέχρι πότε θα βλέπουμε την κατηγοριοποίηση των σχολείων απαθείς; Πότε θα απαιτήσουμε την επίλυση αυτών των βασικών θεμάτων για ΟΛΑ τα παιδιά; Γιατί δεν βάζουν λυόμενες αίθουσες ειδικών μαθημάτων σε όσα σχολεία χρειάζονται, μέχρι να κτίσουν μόνιμη υποδομή σε όλα; Γιατί τα παιδιά αυτών των σχολείων να στερούνται βασικών μέσων για το μάθημά τους, όταν την ίδια ώρα παρέχουν πολυτέλειες σε άλλα;

Μέσα από τις προωθούμενες αλλαγές για τις Σχολικές Εφορείες (σελίδα 9), επιχειρούν την εντονότερη κατηγοριοποίηση των σχολείων. Όσοι είναι πλούσιοι Δήμοι και έχουν έσοδα θα έχουν και καλύτερα εξοπλισμένα σχολεία, διαφορετικά οι γονείς θα κληθούν να πληρώσουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους είτε με άμεση είτε με έμμεση φορολογία. Το κράτος έντεχνα απεκδύεται από την ευθύνη για παροχή ποιοτικής δωρεάν εκπαίδευσης σε ΟΛΑ τα παιδιά.

Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Παιδεία 6ο

Μετά από πολλά χρόνια και αφού περίμεναν να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών, λόγω του δημογραφικού θέματος, προχώρησαν στη σταδιακή μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα.

Σελίδα 6

«… το Υ.Π.Π. προχώρησε, από τη σχολική χρονιά 2005-2006, στη μείωση του αριθμού των παιδιών από τους 30 στους 25, στην Α’ τάξη του Δημοτικού σχολείου, … Η απόφαση αυτή ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα εκπαιδευτικών και γονιών»

Ομολογείται ότι ήταν ένα «πάγιο αίτημα». Έτσι είναι πια ξεπερασμένο από τις εξελίξεις. Σήμερα τα πολλαπλά προβλήματα που υπάρχουν στην οικογένεια, την κοινωνία και τα σχολεία απαιτούν την οικοδόμηση σωστής και στενής σχέσης δασκάλου και παιδιών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε τάξεις με μικρό αριθμό μαθητών. Και πρέπει να γίνει άμεσα. Όχι να περιμένουμε άλλα τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η ισχνή μείωση και στις άλλες τρεις τάξεις. Αν καθυστερήσουμε τα προβλήματα θα συσσωρεύονται και ένας μελλοντικός Υπουργός που θα προχωρήσει σε τυχόν μικρή μείωση θα το παρουσιάζει και ως μέγα επίτευγμα.

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2007

Ποίημα της εβδομάδας 49

… Έτσι μικρό ήταν τ’ όνειρό μας.
Μα τούτο τα’ όνειρο ήταν τ’ όνειρο
όλων των πεινασμένων
και των αδικημένων.
Κι οι πεινασμένοι ήταν πολλοί
κι οι αδικημένοι ήταν πολλοί.
Και τ’ όνειρο μεγάλωνε –
σιγά σιγά μεγάλωνε –
πάντοτε το ίδιο στρογγυλό
σαν το ψωμί
και το ίδιο στρογγυλό
και σαν τον ήλιο
και το ίδιο στρογγυλό και σαν τη γη
ετούτο τ’ όνειρο των πεινασμένων,
τ’ όνειρο των αδικημένων
όλου του κόσμου…

Γιάννης Ρίτσος

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Παιδεία 5ο

Το λεγόμενο «Ενιαίο υποχρεωτικό ολοήμερο σχολείο» με τον τρόπο που εφαρμόζεται προοιωνίζει την επιχειρούμενη κατηγοριοποίηση των σχολείων στα καλά, εξοπλισμένα, «βιτρίνες» για τους λίγους και τα υποβαθμισμένα για τους πολλούς, με βασικές ελλείψεις στον εξοπλισμό και την υποδομή. Ακόμη όμως και στα λίγα που λειτουργούν πιλοτικά, γίνεται μια πρόβα να περάσουν οι λογικές της χρηματοδότησης από τους γονείς (π.χ. γεύμα), των ελαστικών σχέσεων εργασίας, βάρδιες κ.λ.π.

Σελίδα 5:
«Το Υπουργείο δίνει προτεραιότητα στη στασιακή επέκταση του ενιαίου ολοήμερου σχολείου ως μέσου για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και ίσων ευκαιριών μάθησης σε όλους τους μαθητές, αφού παρέχει τη δυνατότητα για επέκταση και εμπλουτισμό του ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος του δημοτικού σχολείου».

Εκείνο που ομολογούν και έπραξαν ήταν η επέκταση του ωραρίου. Το σχολείο αντιμετωπίζεται ως χώρος «στάθμευσης μαθητών» και όχι ως χώρος αγωγής και δημιουργίας. Οι ανάγκες των παιδιών δεν λαμβάνονται υπ’ όψη και απλώς επεκτείνουν το ωράριο και μετά προσπαθούν να δουν με τι θα το γεμίσουν. Έγκαιρα από τον Μάη του 2006, είχα προειδοποιήσει την ηγεσία της ΠΟΕΔ για το τι διακυβεύουμε με την ανοχή μας σε τέτοιες διαδικασίες.

Το άρθρο με τις απόψεις μου, που ακολουθεί, δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα των Λατσιών «Κακκαρίστρα» το Μάη του 2006.


"Tο Oλοήμερο Σχολείο"
Mανόλης Σόβολος

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το "ολοήμερο σχολείο".
Πρώτα απ' όλα η ονομασία μπαίνει σε εισαγωγικά γιατί δεν είναι ολοήμερο, ο όρος είναι αδόκιμος. Πολύ φοβάμαι όμως, ότι με τον τρόπο που γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί, δεν θα είναι ούτε σχολείο.
Πολλές εισηγήσεις, ενστάσεις και αμφισβητήσεις θα μπορούσε να καταθέσει κάποιος, ιδιαίτερα όταν για χρόνια ασχολήθηκε με το θέμα, δούλεψε σε όλους τους τύπους των σχολείων σε Eλλάδα και Kύπρο, επισκέφτηκε σχολεία σε άλλες χώρες, είχε την ευκαιρία ως μαθητής να βιώσει ένα τύπο "ολοήμερου σχολείου".

Eδώ θα αφήσω κατά μέρος οτιδήποτε αφορά τους εκπαιδευτικούς και θα ασχοληθώ με τους τομείς που αφορούν τα παιδιά και τους γονείς. Tα παιδιά στο υφιστάμενο σχολείο έχουν ήδη ένα υπερφορτωμένο πρόγραμμα με 35 (!) διδακτικές ώρες. Tα περισσότερα μαθήματα είναι γνωσιοκεντρικά και οι συνθήκες υλικοτεχνικής υποδομής στα περισσότερα σχολεία ελλιπείς, με την επιεικέστερη έκφραση. Tα διαλείμματα μικρά, δε δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά για ανάπαυση, παιχνίδι και ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ τους.

Kάποτε, την εποχή της φτώχιας και της σκλαβιάς, τα παιδιά έφευγαν από τα φτωχόσπιτα και πήγαιναν στο σχολείο τους, το οποίο ήταν το καλύτερο κτίριο του χωριού, στην καλύτερη περιοχή. Σήμερα φτιάξαμε παλάτια τα σπίτια και τα σχολεία έγιναν τα χειρότερα κτίρια, από σκέτο μπετόν, άχαρα, ακαλαίσθητα, άβολα. Aκόμα και αυτά που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια ή χτίζονται σήμερα μπορεί να προσφέρουν κάποιες ανέσεις, αλλά δεν είναι φτιαγμένα για παιδιά. Ένα σκέτο πλακόστρωτο για αυλή, λες και βγαίνουν οι φυλακισμένοι να δουν ήλιο.

Kάθε λογικός άνθρωπος, κατά την άποψή μου, θα μείωνε τις διδακτικές ώρες, θα αναμόρφωνε το αναλυτικό πρόγραμμα ώστε να διατεθεί χρόνος σε μη γνωσιοκεντρικά μαθήματα, θα αύξανε το χρόνο των διαλειμμάτων και θα βελτίωνε την υλικοτεχνική υποδομή σε OΛA τα σχολεία, με προτεραιότητα στις περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Aυτά πρέπει να γίνουν ανεξάρτητα αν κάποιος θα είχε ως προοπτική τη λειτουργία σε κάποια φάση "ολοήμερων σχολείων". Σε μια τέτοια προοπτική θα έπρεπε όλα τα προηγούμενα να ήταν βασικά προαπαιτούμενα.

Aντί όλων αυτών βλέπουμε εισηγήσεις για αύξηση των διδακτικών ωρών, τα μαθήματα παραμένουν γνωσιοκεντρικά, τα παιδιά δεν θα έχουν χρόνο για παιχνίδι και ουσιαστική επικοινωνία και η υλικοτεχνική υποδομή των περισσότερων σχολείων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα που με τη φθορά του χρόνου γίνεται χειρότερη. Aκόμα και αν φτιάχναμε 10-15 σχολεία πλήρως εξοπλισμένα ποιο το όφελος για την παιδεία όλων των παιδιών; Aλλά ποιο θα είναι το όφελος και για τα παιδιά αυτών των σχολείων με ένα τέτοιο πρόγραμμα; Tο μόνο που θα καταφέρουμε με μαθηματική ακρίβεια είναι να δημιουργήσουμε νευρωτικούς μαθητές, αντικοινωνικούς οι οποίοι θα ξεσπάσουν αργά ή γρήγορα στο ίδιο το σχολείο ή αλλού. Σκεφτήκαμε τις κοινωνικές συνέπειες;
Tο κόστος της σίτισης των παιδιών προτείνεται να το αναλάβουν οι γονείς. Γνωρίζετε ότι η έμμεση φορολογία είναι η πιο άδικη και επαχθής. H πολιτεία έχει και συνταγματικό καθήκον να προσφέρει ισότιμα και δωρεάν σε όλα τα παιδιά. H χρηματοδότηση μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τη δίκαιη άμεση φορολογία ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός είναι ο μόνος επιτρεπτός τρόπος. Kάθε άλλη διευθέτηση ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των σχολείων και διαφόρων λειτουργιών τους, προσθέτοντας κι άλλα οικονομικά βάρη στους εργαζόμενους.

Kάποιοι ίσως ονειρεύονται τα σχολεία προθάλαμο της φάμπρικας για τα παιδιά, με ωράρια εργασιακού μεσαίωνα, να εκτελούν πειθήνια εντολές, να μην έχουν το χρόνο ούτε να μιλήσουν με το διπλανό τους. Δεν μπορεί όμως να είναι αυτό το όραμα των δασκάλων, των παιδαγωγών, των γονιών.
Θέλω να πιστεύω ότι οι τεχνοκράτες - σύμβουλοι σχεδίασαν "στο πόδι". Θα ήταν τραγικό αν σχεδίασαν με συνείδηση για το τι κάνουν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει τάχιστα να επανέλθουμε στο δρόμο της κοινής λογικής, να λάβουμε υπ' όψη όλα τα στοιχεία και την εμπειρία από τις άλλες χώρες, να σχεδιάσουμε με βάση τις ανάγκες των παιδιών και όχι τις όποιες σκοπιμότητες.

Πρόσφατα στο συνέδριο για το "φινλανδικό σύστημα" κατατέθηκαν πληροφορίες και εισηγήσεις που μπορούν να βοηθήσουν. Eίχα την ευκαιρία, πριν τρία χρόνια, να δω από κοντά τα σχολεία στη Φινλανδία στα πλαίσια του προγράμματος Comenius. Eίχα υποβάλει σχετική έκθεση(σε συνεργασία με το συνάδελφο που είχαμε πάει) στο Yπουργείο, την ΠOEΔ και την Oμοσπονδία Γονέων. Σημείωνα την ετοιμότητά μου να αναπτύξω και προφορικά τις εισηγήσεις και με σχετική βιντεοταινία που έχω στη διάθεσή μου. Aκόμα αναμένω. Aναρωτιέμαι ποιους βολεύει η άρνηση της γνώσης!

Φυσικά δεν σημαίνει ότι σε όλους τους τομείς το σύστημα της Φινλανδίας είναι άξιο προς μίμηση. Δεν είναι πουθενά όλα ρόδινα. Yπάρχουν στοιχεία τα οποία λειτουργούν άριστα ή κακά σε εκείνο το περιβάλλον και άλλα στοιχεία που μπορούν να χρησιμεύσουν σε εμάς.

Παράδειγμα 1ο: Στο φινλανδικό σχολείο έχουν πολύ λίγες διδακτικές ώρες, (19-20 η A' και B', 24-25 η Γ' και η Δ', 28-30 η E' και η ΣT'), μεγάλα διαλείμματα, δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά και τους δασκάλους, άριστη υλικοτεχνική υποδομή (μαγειρεία σε όλα τα σχολεία, εργαστήρια, ψυχολόγους, μαγείρισσες, γιατρούς, βοηθούς δασκάλων κ.λ.π.)
Παράδειγμα 2ο: Στο νηπιαγωγείο που επισκεφτήκαμε στη Φινλανδία φοιτούσαν 90 παιδιά. Eργάζονταν 9 δάσκαλοι, 8 βοηθοί δασκάλων, 2 ειδικότητες(ψυχολόγοι, γιατροί), 2 καθαρίστριες, 2 μαγείρισσες.

Aς δούμε κάποια στοιχεία από το πρόγραμμα του Δημοτικού σχολείου στη Φινλανδία.
Tο σχολείο είναι ολοήμερο (8:00 π.μ. - 3:00 μ.μ.), με δωρεάν γεύμα, τα παιδιά αρχίζουν 7 χρονών την A' τάξη, υπερεξοπλισμένο σε κάθε υλικό, δυνατότητα επιπλέον ωρών σε στυλ παιδικής λέσχης με ευθύνη των Δήμων και γονιών, μεγάλα διαλείμματα.
Πολλά από αυτά βέβαια είναι σε γνώση των υπευθύνων. Tον προηγούμενο μήνα εισηγητές από τη Φινλανδία ήρθαν στην Kύπρο και ενημέρωσαν τεχνοκράτες και εκπαιδευτικούς για το φινλανδικό σύστημα. Kάποιοι φαίνεται προτιμούν να μην ακούν ή να ακούν ό,τι τους βολεύει.

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007

...και εσείς μας δείχνετε τους χοίρους!

Τελικά, δε γίνεται τίποτα σωστό και καλό σε τούτη τη χώρα; Δε γεννιούνται μωρά, δεν ερωτεύονται οι άνθρωποι; Δεν υπάρχουν ανθρακωρυχεία, εργοστάσια, εργαστήρια, πανεπιστήμια, παιδικές χαρές, γήπεδα; Δε γίνονται διαδηλώσεις, απεργίες, γάμοι, εγχειρήσεις στα νοσοκομεία, οικοδομές;

Μόνο τα Ζωνιανά υπάρχουν σε τούτο τον τόπο; Κατσικοκλέφτες, χασισέμποροι, επίορκοι πολιτικοί, εισαγγελείς, αστυνομικοί; Μόνο δυστυχισμένα γυμνά κορίτσια στην μπάρα; Ταπεινωμένες υπάρξεις στην αρχή της Μαυρομιχάλη, στη Σόλωνος, στη Συγγρού, πίσω από το Δημαρχείο; Κλέφτες και νταβατζήδες; Τρυπημένες φλέβες και φόβος; Μόνο αυτά; Έλεος!

Σε πιάνει, πράγματι, απελπισία βλέποντας τα δελτία της τηλεόρασης! Κανένας, φυσικά, δε λέει πως ό,τι παρουσιάζουν το βγάζουν απ' το κεφάλι τους. Αυτό, βέβαια, συμβαίνει, αλλά για άλλα, σοβαρότερα θέματα! Θέματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική και την οικονομία, ας πούμε. Με την αλλαγή του κόσμου. Με το σοσιαλισμό. Με την ελπίδα στη νέα κοινωνία. Την κοινωνία της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Υπαρκτά είναι αυτά που παρουσιάζουν, δε λέω! Χασισοκαλλιέργειες, κλεμμένα και καμένα αυτοκίνητα, πυροβολημένα ελικόπτερα της Αστυνομίας, απαγωγές αστυνομικών, που «πνίγηκαν» στο σκοτάδι, υπουργοί που αλλάζουν κατευθύνσεις, για να μην τους τουφεκίσουν οι χασισέμποροι! Πουτάνες, εκβιαστές, τοκογλύφοι, βιαστές εννιάχρονων κοριτσιών, νομάρχες που φασίζουν και άλλοι που κρύβονται, για να μην τους πάρουν τα σκάγια...

Πράγματι, υπάρχει και αυτή η Ελλάδα! Η Ελλάδα της παρανομίας, του παρακράτους, της ανυποληψίας, της κομπίνας, των πυροβολισμών. Η Ελλάδα της αθλιότητας και του κάτω κόσμου. Και είναι μπλεγμένη σε αυτή την Ελλάδα τόσο η «αφρόκρεμα» της κοινωνίας μας όσο και τα κατακάθια της! Όμως, δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Δεν είναι μόνο αυτή η Ελλάδα!

Εγώ γνωρίζω και βλέπω χιλιάδες, εκατομμύρια όμορφους ανθρώπους που χαμογελάνε! Που κοιτάζονται στον καθρέφτη χωρίς να έχουν κάνει τίποτα για να τους κάνει να ντρέπονται! Ξέρω χιλιάδες, εκατομμύρια νέους και νέες, που ερωτεύονται με έρωτα γεμάτο ομορφιά και υγεία. Ξέρω χιλιάδες, εκατομμύρια ανθρώπους, που ζούνε και χαίρονται τη ζωή χωρίς να χρειάζονται τα κάθε είδους «βιάγκρα», ταινίες πορνό, χασίσια και ηρωίνες! Ξέρω νέους και νέες που λένε σ' αγαπώ και το εννοούν! Ξέρω ανθρώπους που σε κοιτάζουν στα μάτια και βλέπεις την «ψυχή» τους. Το βάθος της «ψυχής» τους. Χωρίς ούτε ένα πέπλο, μια σκιά! Ξέρω εκατομμύρια ανθρώπους, που ιδρώνουν με τίμιο και καθαρό ιδρώτα!

Γιατί, κύριοι, κρύβετε αυτή την Ελλάδα; Ενδεχομένως (γιατί όχι;) να ανήκετε και εσείς σε αυτή την Ελλάδα! Κάποιος από την οικογένειά σας, από τους φίλους σας, ίσως. Γιατί εξαφανίζετε αυτόν τον κόσμο; Αυτόν τον υπέροχο και αληθινό κόσμο; Τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας! Αυτόν τον κόσμο, σε τελευταία ανάλυση, που δημιουργεί τη ζωή! Δεν είναι τα Ζωνιανά που γεμίζουν το τραπέζι σας με τρόφιμα και με ποτά. Δεν είναι τα Ζωνιανά που σας παρέχουν ηλεκτρισμό, τηλέφωνο, βιβλία, ζωγραφιές, μπαλέτα, χορούς και μουσικές! Γιατί δεν τιμάτε αυτούς που σας τρέφουν; Τον εαυτό σας, ίσως! Γιατί δεν προπαγανδίζετε τον άλλον τρόπο ζωής; Τον αληθινό τρόπο ζωής!

Τα Ζωνιανά σας και όλες οι παραφυάδες τους, με τα οποία ασχολείστε από το ένα πρωί ως το άλλο πρωί, είναι τα χοιροστάσια της ζωής. Τι ηδονή βρίσκετε να κυλιέστε μαζί τους στις λάσπες; Φτάνει η ακροαματικότητα; Η μονέδα που πέφτει; Οι υψηλοί μισθοί σας; Οι «πρωτιές»; Δεν καταλαβαίνετε πως σιγά σιγά μεταβάλλεστε και εσείς σε αναπόσπαστο μέρος αυτής της αθλιότητας; Σιγά σιγά, χωρίς καν να το έχετε καταλάβει, η φωνή σας έχει αρχίσει να χοντραίνει, έχετε αρχίσει και εσείς να μουγκρίζετε!

Η αναπαραγωγή της χολέρας δεν είναι υψηλός επαγγελματισμός, όπως διατείνεστε! Είναι αρρώστια! Και σκοπιμότητα, βεβαίως! Κυρίως σκοπιμότητα! Τραβώντας τον άνθρωπο στη λάσπη, του μπλοκάρετε την ανάσα. Του αποσπάτε την προσοχή από τη χαρά! Τον αποδυναμώνετε! Του τρυπάτε τις φλέβες και τον κάνετε ναρκομανή, εξαρτημένο στην απελπισία και στο φόβο! Στα δικά σας ναρκωτικά, δηλαδή. Στα ναρκωτικά που πουλάτε ολημερίς και ολοβραδίς στους σταθμούς σας!

Ναι, υπάρχουν τα Ζωνιανά που εσείς θέλετε να παρουσιάζετε κατ' εικόνα και ομοίωσή σας ! Υπάρχει, όμως, και η ζωή! Υπάρχει ο άνθρωπος - κόσμημα! Υπάρχει το, μόλις δυο ετών, κοριτσάκι της ανιψιάς μου, που συγκινείται και κλαίει μόλις ακούσει στο πιάνο το υπέροχο ρώσικο τραγούδι «Οι γερανοί». Μιλάμε για τόσο ευαίσθητους ανθρώπους! Και εσείς μας δείχνετε συνέχεια τους χοίρους!

Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» 18-12-07