της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου
Από τους φακέλους για το Κυπριακό, μέχρι τους περίφημους φακέλους για τις πολιτογραφήσεις, αποδεικνύεται πως στο νησί μας έχουμε ένα πρόβλημα με το περιεχόμενο των φακέλων. Δηλαδή, με την αλήθεια.
Για χρόνια συζητείτο αν θα πρέπει να ανοίξουν οι φάκελοι για το Κυπριακό και να μάθουμε πως φτάσαμε στο πραξικόπημα και την εισβολή, ποιοι ευθύνονται και όποιο άλλο στοιχείο θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε τα γεγονότα, να αποδοθούν ευθύνες και να συνεχίσουμε τη ζωή μας, έχοντας βάλει ένα σημαντικό κεφάλαιο σε τάξη. Αντ’ αυτού αφήσαμε το πράγμα να σέρνεται για δεκαετίες και μόνο όταν πλέον δεν ενδιέφερε στην ουσία κανέναν και ούτε θα είχε κάποια ουσιαστική επίδραση στη ροή της ζωής τον φέραμε τον φάκελο από την Ελλάδα στην Κύπρο, κουτσουρεμένο και τον αποθηκεύσαμε στα δωμάτια της Βουλής. Ανοικτό, τάχα, προς ανάγνωση.
Σε κάποιο συρτάρι της Βουλής είναι κι η περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη. Αυτή είναι μάλλον χύμα, δεν είναι σε φάκελο αλλά παρ’ όλα αυτά δεν είναι προς δημόσια θέα. Το συζητάμε το θέμα, την παίρνουμε και την φέρνουμε, αλλά λύση δεν βρίσκουμε.
Μεσολάβησαν δεκάδες σκάνδαλα, από την ΞΕΚΤΕ, μέχρι το Χρηματιστήριο, το «κούρεμα» καταθέσεων, την κατάρρευση της Λαϊκής και το κλείσιμο του Συνεργατισμού, με πολλούς φακέλους να στοιβάζονται σε κρατικά γραφεία σαν σκελετοί σε ντουλάπες.
Ενώ σε άλλα κράτη, με την πάροδο κάποιων χρόνων ή και αμέσως, τέτοια έγγραφα αποτελούν κοινό κτήμα, στην Κύπρο είναι αδιανόητο ακόμα και να ζητάς να έχεις πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα. «Πίστευε και μη ερεύνα», μας λένε. Η κυβέρνηση τα κάνει όλα σωστά και δεν χρειάζεται να γνωρίζεις εσύ, ο Γενικός Ελεγκτής ή ο πολίτης, σε ποιους δόθηκαν διαβατήρια, κάτω από ποιες προϋποθέσεις και ποιοι κέρδισαν από τις αγοραπωλησίες. Μια Ερευνητική Επιτροπή θα μελετήσει το θέμα και ότι κριθεί σκόπιμο θα δοθεί στη δημοσιότητα.
Κι έτσι στα σκοτεινά συνεχίζουμε να πορευόμαστε. Με μισές αλήθειες. Με λογοκριμένο πάντα το περιεχόμενο. Ακόμα και για τον θάνατο ενός νεαρού (αυτοκτονία ή δολοφονία) χρειάστηκαν 15 χρόνια κι ένας οδυνηρός αγώνας από τους γονείς για να ανοίξει ο φάκελος κι ο τάφος του και να δοθούν κάποιες απαντήσεις. Για τον Δώρο Λοΐζου και άλλες πολιτικές δολοφονίες ακόμα αιωρείται το ερώτημα: «Ποιοι είναι οι δολοφόνοι»;
Πώς να κλείσουν οι πληγές, πώς να ωριμάσουμε ως λαός, αν όλα τα
κλείνουμε σε φακέλους με την ένδειξη «απόρρητο»; Πολλοί κλειστοί φάκελοι
στοιβάχτηκαν και κάποια στιγμή θα μας πλακώσουν.
Πηγή: https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1087658/oi-fakeloi-stin-kypro