Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Κάναμε και τις φόρμες επιστήμη

 

                                                                                                               Της Ευαγγελίας Σιζοπούλου 

«Στα πλαίσια της αυτονομίας των σχολικών μονάδων, επαφίεται στην κρίση της Διεύθυνσης της κάθε σχολικής μονάδας να μελετήσει τη δυνατότητα όπως επιτραπεί στους μαθητές να φορούν φόρμες τους χειμερινούς μήνες ή όσο χρειαστεί, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Νοείται ότι η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας θα συνεργαστεί τόσο με το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο όσο και με τον Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων και η απόφαση για την υιοθέτηση του τύπου της φόρμας θα ληφθεί σε κοινή συνεδρία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ενδείκνυται η φόρμα να μην είναι πολύχρωμη αλλά μονόχρωμη σε χρώμα μπλε σκούρο ή γκρι, χωρίς διακριτικά ομάδων ή μεγάλα και έντονα σήματα/γράμματα». 

Η πιο πάνω παράγραφος δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μόνο μία αναφορά στην εγκύκλιο (ή οδηγία αν το προτιμάτε) που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία για το κατά πόσον οι μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης μπορούν τους χειμερινούς μήνες να εντάξουν στη μαθητική στολή τις φόρμες. 

Αναμφίβολα, το θέμα είναι απλό αλλά κάθε χρόνο βλέπουμε αυτή την οδηγία, προφανώς επειδή απασχολεί σχολεία ή επειδή τα ίδια προσφεύγουν στο υπουργείο για να δώσει λύση. Είναι για να διερωτάται κανείς εάν αυτό είναι θέμα το οποίο πρέπει να προκαλεί συζητήσεις εντός των σχολικών μονάδων, πόσο μάλλον να απασχολεί και το υπουργείο Παιδείας. Ένα υπουργείο που έχει σωρεία θεμάτων (πολύ πιο σοβαρών) να επεξεργαστεί, να σχεδιάσει, να οργανώσει και το κυριότερο, να δώσει λύσεις. 

Λες και είναι καμία επιστήμη, ξεκάθαρα τα σχολεία (εκείνα που δεν το πράττουν, γιατί αρκετά το κάνουν και είναι προς τιμή τους) να αποφασίσουν ότι οι μαθητές τους κατά την περίοδο του χειμώνα μπορούν να προσέρχονται στο σχολείο με φόρμες. Και ας βάλουν και τα παραδοσιακά «σχολικά» χρώματα, μπλε, γκρίζο, μαύρο. Προς τι όλη αυτή η συζήτηση και η αναμπουμπούλα. Προς τι οι ατέρμονες συζητήσεις με μαθητές αν πρέπει ή αν δεν πρέπει να φοράνε φόρμες. Προς τι οι αυστηρότητες με τιμωρίες και συνέπειες σε παιδιά που προσήλθαν στο σχολείο με φόρμες, επειδή δεν έδωσε το πράσινο φως η διεύθυνση. Ειδικά φέτος, που τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία διέπουν τη λειτουργία των σχολείων μέσα στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού, προνοούν ανοικτά παράθυρα και πόρτες στις σχολικές αίθουσες για καλό αερισμό, με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν στο 100% οι θερμάνσεις, δεν έπρεπε καν να γίνεται λόγος για τις φόρμες. Ούτε καν για τη μαθητική στολή μέσα σε αυτές τις συνθήκες. 

Απλά θέματα αλλά άκρως κατατοπιστικά, για να μας υπενθυμίσουν πόση φαιά ουσία σπαταλάμε στα μικρά και εύκολα, αφήνοντας πολλές φορές στην άκρη τα ουσιώδη. 

Υ.Γ. Το κεφάλαιο «αυτονομία σχολικών μονάδων» πρέπει σε κάποιο χρόνο να ανοίξει. Αλλά να ανοίξει ουσιαστικά, όχι με επιδερμικές λύσεις, ούτε με αποφάσεις κατά το δοκούν. Και αυτό αφορά και τις δύο πλευρές: Σχολεία και υπουργείο Παιδείας. Γιατί δεν γίνεται σε ορισμένες αποφάσεις κάποιοι να κατοχυρώνονται πίσω από την αυτονομία, ενώ σε άλλες αποφάσεις οι εγκύκλιοι να δίνουν και να παίρνουν ασύστολα. 

e.sizopoulou@phileleftheros.com

  Ευαγγελία Σιζοπούλου    22 Δεκεμβρίου 2020   

Πηγή:  https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1086300/kaname-kai-tis-formes-epistimi


Δεν υπάρχουν σχόλια: