Ακούγεται σαν ανέκδοτο αλλά είναι αλήθεια. Η Κύπρος ανέλαβε διεθνή πρωτοβουλία για να λύσει το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται τούτες τις μέρες στην Πάφο συνέδριο με θέμα την κλιματική κρίση στην Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για παρουσίαση του συνεδρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, τόνισε πως οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονες στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Τα ίδια είπε κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία.
Την ίδια ώρα, όμως, ρίχνουμε μπετόν παντού. Κι αφού οι παραλιακές περιοχές έχουν καλυφθεί πλήρως, πήραμε τα βουνά. Επταώροφο στις Πλάτρες με κίνδυνο να επηρεαστεί ακόμα και το φράγμα του Κούρρη που υδροδοτεί με πόσιμο νερό μεγάλο μέρος του νησιού. Ο Ακάμας κτίζεται σιγά - σιγά στα πέριξ καθώς το θέμα συζητείται για δεκαετίες κι οι γουρούνες κάνουν σαφάρι ανενόχλητες από τη Λάρα μέχρι τα Λουτρά της Αφροδίτης. Κι ο υπουργός Περιβάλλοντος δηλώνει πως δεν μπορεί να απαγορευτεί η διέλευση τους γιατί είναι μια επαγγελματική δραστηριότητα που γίνεται για χρόνια τώρα.
Οι παραλίες διαβρώνονται από τα «αναπτυξιακά» έργα που έχουν γίνει, χελώνες πεθαίνουν από την «ανάπτυξη» στα μέρη που συνήθιζαν να ζουν, δέντρα αποκόπτονται ως εισβλητικά είδη, δασικές περιοχές θυσιάζονται για να κτιστούν ξενοδοχεία, δρόμοι σχεδιάζονται για να περάσουν πάνω από γραμμικό πάρκο του Πεδιαίου, το δάσος της Αθαλάσσας, την κοιλάδα προς την Πόλη Χρυσοχούς… Στην παραγωγή σκουπιδιών κατέχουμε ρεκόρ και δεν καταφέραμε ποτέ να βρούμε ένα ολοκληρωμένο τρόπο διαχείρισης τους… Στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είμαστε πολύ πίσω κι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί…
Αλλά πειθαρχήσαμε στην παγκόσμια οδηγία αποσύροντας τα καλαμάκια από την αγορά. Μιλάμε για κυκλική οικονομία, αειφόρα ανάπτυξη, βιοκλιματικότητα ξορκίζοντας έτσι όλα τα κακά. Και φιλοξενούμε συν τοις άλλοις και διεθνή συνέδρια. Κι αν οι σύνεδροι προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Πάφου και δεν περάσουν από τη Λεμεσό, ίσως να μην χρειαστεί να ρωτήσουν για τους γερανούς που θα δουν στον ορίζοντα, ένδειξη του οικοδομικού οργασμού που συντελείται στην πιο spectacular πόλη. Αν ρωτήσουν, δεν ξέρω τι θα τους πει ο υπουργός Περιβάλλοντος. Ίσως πως είναι αειφόρα η ανάπτυξη. Όπως και στις Πλάτρες. Αν το επταώροφο που θα κτιστεί έχει καλά μονωτικά υλικά και φωτοβολταϊκά, γιατί να κολλήσουμε στο υπόλοιπο αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον; Κάπως έτσι τα δικαιολογούμε όλα πιστεύοντας στα αλήθεια πως με το χάρτινο καλαμάκι θα πετύχουμε την αναχαίτιση της αύξησης της θερμοκρασίας.
Πηγή: https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1309527/sozetai-o-planitis-me-to-kalamaki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου