Σε χώρες όπου οι θεσμοί λειτουργούν και ο πολίτης έχει λόγο, ακόμα και οι αυτοκράτορες, οι βασιλείς, οι καγκελάριοι, οι πρωθυπουργοί, οι πλανητάρχες, οι πάντες, μπορούν να ελέγχονται. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να τους ζητηθεί να λογοδοτήσουν, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να βρεθούν ακόμα και στη φυλακή. Όχι, ίσως, σε κελί με κοινούς εγκληματίες, αλλά σε κάποιο κελί, με την εικόνα τους τσαλαπατημένη και την ελευθερία κινήσεων κουτσουρεμένη.
Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, βλέπει το άστρο του να δύει. Κι ενώ ήταν ένας από τους ισχυρούς του κόσμου, δεν μπόρεσε να αποφύγει την έφοδο των εισαγγελέων στα γραφεία, τόσο του ίδιου όσο και συνεργατών του, ενώ πολίτες έξω από το γραφείο του ζητούν την παραίτηση του έχοντας τον ήδη ντύσει-σε πλακάτ- με τη ριγέ στολή του φυλακισμένου.
Και τι έκανε; Όχι και σπουδαία πράγματα. Κατηγορείται πως χρησιμοποίησε δημόσια κονδύλια για να εξασφαλίσει ευνοϊκή κάλυψη από ΜΜΕ. Κι αυτό, αλλού, ονομάζεται δωροδοκία και διαφθορά. Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά την ευνοϊκή δημοσιογραφική κάλυψη εκ μέρους του ομίλου Oesterreich με αντάλλαγμα καταχωρίσεις και δημοσκοπήσεις που χρηματοδοτήθηκαν με λεφτά των φορολογουμένων. Ο ίδιος, φυσικά, αρνείται κάθε κατηγορία. Ωστόσο, η εισαγγελία πραγματοποίησε επιδρομές σε σπίτια στενών συνεργατών του, στα κεντρικά γραφεία του Λαϊκού Κόμματος, στην καγκελαρία και στο υπουργείο Οικονομικών. Η περίοδος που ερευνάται είναι μεταξύ 2016 και 2018 όταν ο Κουρτς ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Το κόμμα των Πρασίνων, που αποτελεί τον σημαντικό εταίρο στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, απέσυρε ήδη την στήριξη του. «Η δυνατότητα του καγκελάριου να κυβερνά αποτελεσματικά, μετά την έναρξη της έρευνας εναντίον του, αμφισβητείται» δήλωσε ο ηγέτης των Πρασίνων, τονίζοντας: «Φθάσαμε σε επίπεδο που δίνεται καταστροφική εντύπωση». Στο ίδιο μήκος κινούνται κι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν την παραίτηση του Κουρτς, ενώ ο πρόεδρος της χώρας και η Βουλή συνέρχονται για να αποφασίσουν τη συνέχεια.
Πριν λίγες μέρες, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, κρίθηκε ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής του εκστρατείας και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους την οποία θα εκτίσει κατ' οίκον με βραχιόλι. Και δεν έκανε και τίποτα σπουδαίο. Ξόδεψε περισσότερα από όσα δικαιούτο και προσέλαβε μία εταιρεία για να κάνει αλχημείες ώστε να μην φαίνονται τα πραγματικά ποσά.
Ο άλλοτε πανίσχυρος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επίσης αντιμετώπισε τη δικαιοσύνη κατηγορούμενος για διαφθορά. Ο βασιλιάς της Ισπανίας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα του. Κι όλοι αυτοί δεν είναι οι μόνοι. Άλλες χώρες, άλλα ήθη.
Πηγή: https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1309463/den-yparchoyn-ieres-aglades
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου