Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Ένας άνθρωπος στον πλανήτη πεθαίνει κάθε 4 δευτερόλεπτα από την πείνα

 ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Τρίτη, 20 Σεπτεμβριου 2022


Αυτό είναι το σύστημα τους. Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία… Σε αυτό τον καπιταλιστικό κόσμο του τεράστιου πλούτου,..

Αυτό είναι το σύστημα τους. Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία… Σε αυτό τον καπιταλιστικό κόσμο του τεράστιου πλούτου, της μεγάλης τεχνολογικής ανάπτυξης υπάρχει πείνα. Πείνα που αφαιρεί ζωές… Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα στον κόσμο από την πείνα, καταγγέλλουν σήμερα (20/9) περισσότερες από διακόσιες μη κυβερνητικές οργανώσεις, απευθύνοντας έκκληση στους ηγέτες της υφηλίου που συναντώνται από σήμερα στη Νέα Υόρκη κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «να ενεργήσουν για να σταματήσουν την παγκόσμια κρίση πείνας».

«Οι οργανώσεις από 75 χώρες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στην οποία εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την έκρηξη του αριθμού των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα και για να κάνουν συστάσεις, την ώρα που 345 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από οξεία πείνα, αριθμός που έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2019», υπογραμμίζουν οι 238 οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους.

Η ανοιχτή αυτή επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την έναρξη σήμερα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου μεγάλος αριθμός πολιτικών ηγετών, αλλά και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών συναντάται για μια εβδομάδα κατά την, όπως θεωρείται, πιο σημαντική διπλωματική σύνοδο στον κόσμο.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι με όλη αυτήν την αγροτική τεχνολογία (…) σήμερα, μιλάμε ακόμη για πείνα τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Μοχάνα Άχμεντ Άλι Ελτζαμπάλι του Συνδέσμου Οικογενειακής Φροντίδας της Υεμένης (Yemen Family Care Association), που ήταν μια από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που υπογράφουν την ανοιχτή αυτή επιστολή.

«Δεν πρόκειται μόνον για μια χώρα ή μια ήπειρο και η πείνα έχει πάντα μόνο μία αιτία. Αυτή είναι η αδικία ολόκληρης της ανθρωπότητας», υπογράμμισε.

Πηγή:  https://www.imerodromos.gr/enas-anthropos-ston-planhth-pethainei-kathe-4-deuterolepta-apo-thn-peina/

 

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Συζήτηση για τα Σχολεία. Ο Μανόλης Σόβολος στον ρ/σ "ΑΣΤΡΑ", στην "ΠΡΩΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ"

 Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα σχολεία, του Μανόλη Σόβολου με την Έλπις Γεωργίου, στην "ΠΡΩΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ" του ρ/σ "ΑΣΤΡΑ".

https://drive.google.com/file/d/1CteXMA3RV6jO33bm8K1s4pnMTyAqgN5R/view

Καλή σας ακρόαση

 

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Διπλή συνέντευξη: Κρίσιμες αποφάσεις καθορίζουν τον μελλοντικό χαρακτήρα της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της. Τα τελευταία χρόνια ήρθε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα προβλήματα και δοκιμάστηκε σκληρά από διαφορετικές κρίσεις. Δεν βγήκε αλώβητη, αλλά παρουσίασε μια ανθεκτικότητα, παρ’ όλη τη δυσκολία στα αντανακλαστικά της. Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των λαών;

Για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλήσαμε με τους ευρωβουλευτές της Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και Λουκά Φουρλά. Δέχθηκαν πρόθυμα να μας απαντήσουν στα ερωτήματα για την αντίδραση στις κρίσεις, για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και για τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερωτήσεις:

  1. Η Ε.Ε. ήρθε τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις (οικονομία, μετανάστευση, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία). Πώς κρίνετε την αντίδραση και τα αντανακλαστικά της Ε.Ε. απέναντι σ’ αυτές τις κρίσεις;
  2. Η τελευταία κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται να έχει ξεφύγει από τα πλαίσια που θα επιθυμούσαν οι λαοί της Ευρώπης. Θεωρείτε ότι μπορούσε η Ε.Ε. να αντιδράσει πιο έγκαιρα και αποτελεσματικά (εξαντλώντας ίσως διπλωματικά μέσα) ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος;
  3. Οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία έχουν επεκταθεί πέρα από την ηγεσία της (έχουν στοχοποιηθεί καλλιτέχνες, αθλητές, άνθρωποι του Πολιτισμού και το έργο τους κ.λπ.). Πόσο ανησυχητικό είναι αυτό για τον πολιτισμό μας; Είναι πιθανό να συμβάλει σ’ ένα φαύλο κύκλο ενίσχυσης ρατσιστικών προσεγγίσεων, αποκλεισμού και διαιώνισης της βίας;
  4. Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει ώστε η Ε.Ε. να ενδυναμώσει την αυτονομία της και τα δημοκρατικά της χαρακτηριστικά, για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των λαών της για ειρήνη και ευημερία;

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: H ΕΕ να ενδυναμώσει τη στήριξη προς τα κράτη-μέλη για κοινωνική συνοχή

6734Bacd Niyazi Kizilyurek

1. Πρέπει να πούμε ότι η ΕΕ εξελίσσεται και μέσα από τις κρίσεις. Οι αντιδράσεις της ωριμάζουν και σε κάθε κρίση η αντίδρασή της αλλάζει. Προσπάθησε να απαντήσει στην οικονομική κρίση με λιτότητα και με νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες βασίζονταν στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, σε σμίκρυνση του κράτους και σε μείωση των κρατικών δαπανών, κάτι όμως που είχε ως αποτέλεσμα την κοινωνική κρίση. Πλέον βρισκόμαστε σε μια μετα-νεοφιλελεύθερη ιστορική περίοδο που είναι κοινώς παραδεκτό πως το οικονομικό μοντέλο του μικρού κράτους, το οποίο δεν πρέπει να «ξοδεύει», απέτυχε πλήρως. Απόδειξη αποτελεί και η απάντηση της ΕΕ στην πανδημία, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ένωση βγήκε στις αγορές ως οντότητα για να δωρίσει μετά 338 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, πέραν των 385,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που προσφέρει ακόμα ως δάνεια στα κράτη-μέλη μέσω του ίδιου μηχανισμού.

Η προσφυγική κρίση το 2008 είχε μια εξίσου προβληματική αντιμετώπιση. Τα κράτη-μέλη δεν έδειξαν καμία αλληλεγγύη μεταξύ τους, δεν άνοιξαν νόμιμες μεταναστευτικές οδούς μέσα στην ίδια την Ένωση και επέτρεψαν τη συγκέντρωση χιλιάδων προσφύγων σε εξευτελιστικούς χώρους φιλοξενίας στον ευρωπαϊκό Νότο -ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι πνίγονταν στη Μεσόγειο. Αντί η ΕΕ να αντιμετωπίσει τότε ανθρωπιστικά το πρόβλημα, έκανε συμφωνία με την Τουρκία, ούτως ώστε να συγκρατεί τους πρόσφυγες στο έδαφός της με ανταλλαγή πακτωλό χρημάτων. Σήμερα, η αντιμετώπιση των προσφύγων από την Ουκρανία είναι σαφώς πιο ανθρώπινη, παρ’ όλο που την ίδια ώρα η Ελλάδα συμμετέχει πλέον αποδεδειγμένα σε επαναπροωθήσεις μεταναστών, και η Ισπανία χρησιμοποιεί βία για να τους σταματήσει στα σύνορα με το Μαρόκο (σκοτώνοντας πρόσφατα πέντε άτομα).

2. Ο πόλεμος ήταν μια αναπάντεχη εξέλιξη, την οποία δεν περίμενε, νομίζω, η ΕΕ. Υπό αυτή την έννοια δεν νομίζω πως μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα. Εκεί που ίσως να χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι αφενός για λήξη του πολέμου και αφετέρου για στήριξη της Ουκρανίας για ανοικοδόμηση.

3. Όντως οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία έφεραν μαζί τους και έναν επικίνδυνο παροξυσμό ενάντια σε καθετί ρωσικό. Αυτό είναι όντως πολύ ανησυχητικό, γιατί δεν μπορεί ο Πολιτισμός να πέσει θύμα του πολέμου. Βεβαίως, ο ρατσιστικός λόγος δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Δυστυχώς, ένας υποβόσκων ρατσισμός βρίσκεται ακόμα και στη δημιουργία του χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί προεδρίας Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την «προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας».

Ήδη από τη δημιουργία του χαρτοφυλακίου είχαμε τονίσει πως ένα τέτοιο πορτφόλιο εντάσσεται στην ερμηνεία μιας βαθιά συντηρητικής, λευκής, ανδροκρατούμενης, αυστηρά χριστιανικής κοινωνίας, η οποία έχει την τάση να αποκλείει οποιονδήποτε ζει διαφορετικά και πιστεύει κάτι άλλο από αυτήν. Επίσης, η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έφερε στην επιφάνεια ρατσιστικές προσεγγίσεις και κάποια κράτη αρνήθηκαν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούσαν, με αποτέλεσμα να δούμε εκατοντάδες νεκρούς στη Μεσόγειο, αλλά και τις εικόνες ντροπής που ακόμα βλέπουμε στις δομές υποδοχής.

4. Για εμβάθυνση της δημοκρατίας χρειάζεται πάντοτε να υπάρχει και η κοινωνική ειρήνη. Το πρώτο που πρέπει, λοιπόν, να κάνει η ΕΕ είναι να ενδυναμώσει τη στήριξη προς τα κράτη-μέλη για κοινωνική συνοχή, για δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας και για κοινωνική και οικονομική προστασία των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων. Ακολούθως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται να δοθούν λύσεις στο έλλειμμα δημοκρατίας που παρουσιάζεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι δεν ελέγχονται δημοκρατικά. Για αυτόν το λόγο χρειάζεται αφενός να δοθεί στο Ευρωκοινοβούλιο νομοθετική πρωτοβουλία και να θεσπιστεί ο έλεγχός του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λουκάς Φουρλάς: Δεν μπορούμε να μιλάμε για έλλειψη δημοκρατίας στην Ευρώπη

Fourlas 23 0

1. Κάθε κρίση μειώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών-μελών και αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Όντως, η ΕΕ έχει έρθει αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις τα τελευταία χρόνια και όμως κάθε φορά υπό την πίεση των γεγονότων βρίσκει τις λύσεις. Δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ τις καταστάσεις. Προβλήματα και κρίσεις πάντοτε θα υπάρχουν. Ωστόσο, ξεχωρίζω τις αντιδράσεις σε δύο στρατόπεδα.

Στο ένα είναι όλοι εκείνοι που έτσι και αλλιώς δεν πίστεψαν ποτέ στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και που δεν χάνουν την ευκαιρία να κατηγορήσουν την Ένωση για αδράνεια, καθυστερήσεις και αντικρουόμενα συμφέροντα. Στο άλλο είμαστε όλοι εμείς. Εμείς, που αγαπάμε την ευρωπαϊκή μας οικογένεια και παλεύουμε για όλα όσα εκείνη πρεσβεύει. Η πανδημία άνοιξε ξανά πληγές στην ΕΕ.

Η Ένωση κατηγορήθηκε και κτυπήθηκε από το λαϊκισμό των εχθρών της. Θα πρέπει, όμως, να δούμε όλοι ψύχραιμα και μακριά από σκοπιμότητες την αλήθεια, χωρίς να ξεχνάμε τα όσα έχει καταφέρει ώστε να καταστεί μια παγκόσμια υπολογίσιμη δύναμη. Η ΕΕ χρηματοδότησε την όλη προσπάθεια των εταιρειών με δισεκατομμύρια ευρώ και ένα χρόνο μετά, είχε στη διάθεσή της ήδη τρία εμβόλια. Αυτό από μόνο του αποτελεί, αν μη τι άλλο, τεράστια επιτυχία για την ανθρωπότητα στο σύνολό της.

2. Δυστυχώς, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εισβολή της Ρωσίας σε ένα ανεξάρτητο γειτονικό της κράτος χτυπήθηκε η ειρήνη που είχαμε για δεκαετίες στην Ευρώπη. Η ΕΕ ως υπερασπιστής του διεθνούς δικαίου προειδοποιούσε τη Ρωσία πολύ πριν την εισβολή της Μόσχας για κυρώσεις άνευ προηγουμένου και κατέβαλε έντονες διπλωματικές προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί, έστω στο παρά πέντε, μια ρωσική επέμβαση, ωστόσο αυτή έγινε. Θεωρώ, όμως, ότι η απόφαση της Ρωσίας ήταν ειλημμένη.

Καμία εισβολή δεν είναι νόμιμη και δεν νοείται τον 21ο αιώνα να έχουμε καταστροφικούς πολέμους όπου χάνονται ανθρώπινες ζωές και καταστρέφονται τα έθνη και οι οικονομίες. Εμείς συνεχίζουμε αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για εξεύρεση διπλωματικής λύσης το συντομότερο δυνατό.

3. Η απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας έναντι μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας στη γειτονιά της Ευρώπης μάς βρίσκει όλους ενωμένους. Καταδικάζουμε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η αναγνώριση του Ντονμπάς ως ανεξάρτητης περιοχής από μέρους της Μόσχας και η μετέπειτα επέμβαση των στρατιωτικών της δυνάμεων, ξύπνησαν άσχημες μνήμες στην Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, με ενιαία φωνή σπεύσαμε να επιβάλουμε κυρώσεις στην κυβέρνηση Πούτιν και καλώς πράξαμε. Θα τις εντείνουμε ακόμη παραπάνω για να υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο και την αξιοπιστία μας. Ο σκοπός δεν είναι άλλος από το να ασκηθεί πίεση στο καθεστώς Πούτιν, ώστε να εναρμονιστεί με το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές του στην Ουκρανία.

Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να τιμωρήσουμε τους πολίτες της Ρωσίας και τον πολιτισμό της που έχει συνεισφέρει πολλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

4. Θα αναφερθώ και πάλι στους πολέμιους της Ένωσης. Ορισμένοι από τους ευρωσκεπτικιστές διαφωνούν με την τάση της Ένωσης για περαιτέρω ολοκλήρωση, άλλοι δεν συμφωνούν με την υφιστάμενη μορφή της, άλλοι με τον τρόπο λειτουργίας της, ενώ κάποιοι μιλούν για έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών.

Όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ναι, υπάρχουν ζητήματα. Κάθε κράτος-μέλος όμως, έχει ζητήματα και στο εθνικό του Κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση. Να υπογραμμίσω ότι κάθε Ευρωπαίος πολίτης έχει την ευκαιρία και το «δώρο» να αποφασίσει ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποί του στην Ευρωβουλή.

Επομένως, δεν μπορούμε να μιλάμε για έλλειψη δημοκρατίας στην Ευρώπη. Πρόσφατα, ακούσαμε και τους πολίτες που έστειλαν τα δικά τους μηνύματα, τις δικές τους ανησυχίες και προβληματισμούς για το μέλλον της Ευρώπης. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι όλα αυτά λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη.

Συνυπολογίζοντας τη χαοτική αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν με την εισβολή στην Ουκρανία, θεωρώ ότι έχουν δημιουργηθεί δυναμικές και για πρώτη φορά πραγματικές προοπτικές για ισχυρή αυτονόμηση της ΕΕ και καθορισμό κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

 Πηγή:  https://dialogos.com.cy/dipli-synenteyxi-krisimes-apoffaseis-kathorizoyn-ton-mellontiko-charaktira-tis-e-e/

 

Η Κτηνιατρική Σχολή θα συμβάλει στην έρευνα και στην ενιαία υγεία

 14 Αυγούστου 2022,          του Μανόλη Σόβολου

  • Αρχίζει τη λειτουργία της τον Σεπτέμβρη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
  • Συνεργασία µε ιδιωτικές µονάδες, φάρµες αγελάδων και αιγοπροβάτων, αλλά και κάποιες κτηνιατρικές κλινικές στις οποίες θα εκπαιδεύονται οι φοιτητές 

Το πρώτο πρόγραµµα Κτηνιατρικής (Doctor of Veterinary Medicine, DVM) αρχίζει στο Πανεπιστήµιο Λευκωσίας τον ερχόµενο Σεπτέµβριο. Έχει αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί από το Φορέα ∆ιασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και εξασφαλίζει την αναγνώριση του τίτλου από όλες τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και παγκόσµια. Το πρόγραµµα είναι πενταετές (300 ECTS) και θα προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα.

Η φιλοσοφία του προγράµµατος βασίστηκε στο επιτυχηµένο µοντέλο της Ιατρικής Σχολής, ενώ η δοµή του στηρίζεται στη έννοια της «Ενιαίας Υγείας – One Health», η οποία καθορίζει ότι η υγεία των ανθρώπων είναι στενά συνδεδεµένη µε την υγεία των ζώων σε ένα υγιές και βιώσιµο περιβάλλον.

H ∆ιεθνής Συµβουλευτική Επιτροπή της Κτηνιατρικής Σχολής, που περιλαµβάνει κορυφαίους ακαδηµαϊκούς από Κτηνιατρικές Σχολές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Ισραήλ, σε συνδυασµό µε το εγνωσµένου κύρους ακαδηµαϊκό και κλινικό προσωπικό από την Κύπρο και το εξωτερικό, διασφαλίζουν την παροχή µιας άριστης ποιότητας επιστηµονικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης, µε πρακτική εξάσκηση από το πρώτο έτος φοίτησης.

Πρόκειται για ένα διεθνές πρόγραµµα, επεσήµανε ο κ. Μαλάς, που ευελπιστεί να προσελκύσει φοιτητές από τις χώρες που προσελκύει και η Ιατρική Σχολή. «Συνεργαζόµαστε µε κρατικούς φορείς όπως το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, µε τους οποίους έχουµε υπογράψει µνηµόνιο συνεργασίας. Συνεργαζόµαστε και µε ιδιωτικές µονάδες, φάρµες αγελάδων και αιγοπροβάτων, στις οποίες θα εκπαιδεύονται οι φοιτητές, καθώς βεβαίως και κάποιες κτηνιατρικές κλινικές. Έχουµε δηµιουργήσει συνέργειες και µε τον δηµόσιο και µε τον ιδιωτικό τοµέα, οι οποίες θα συµπληρώσουν τις υποδοµές που ήδη υπάρχουν και θα δηµιουργηθούν. Το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας θα κάνει µια επένδυση 30 εκατοµµυρίων ευρώ, για τη δηµιουργία επιπρόσθετων υποδοµών, οι οποίες θα υποστηρίξουν την Κτηνιατρική Σχολή, αλλά και την υπάρχουσα Ιατρική Σχολή».

Άνθρωποι, ζώα και περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεµένα

Η περιπέτεια µε την COVID-19, τόνισε κ. Μαλάς, έχει αναδείξει ότι η υγεία των ζώων είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον. Το «One Health – Ενιαία Υγεία» έχει αυτόν τον τριαδικό χαρακτήρα. Άνθρωποι, ζώα και περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεµένα. «Οι ιώσεις είναι ένα παράδειγµα, έχουµε όµως πιο άµεσα παραδείγµατα. Καταναλώνουµε πολλά ζωικά προϊόντα, όπως γάλα και κρέας. Είναι σηµαντικό αυτά τα προϊόντα να είναι ποιοτικά. Όµως δεν είναι µόνο σηµαντικός ο τρόπος µε τον οποίο φυλάσσονται, αλλά και ο τρόπος µε τον οποίο παράγονται».

Ανέφερε ότι στην Κύπρο έχουµε σχετικά κακής ποιότητας γάλα, το οποίο ο κόσµος δεν γνωρίζει. «Το γάλα παράγεται από µονάδες που δεν έχουν καλή υγιεινή. Τα ζώα είναι στοιβαγµένα σε περιορισµένους χώρους, µε υψηλό µικροβιολογικό φορτίο. Αυτό βεβαίως µπορείς να το βελτιώσεις ή να το καταστρέψεις µε την επεξεργασία του γάλακτος. Η παραγωγή χαλλουµιού απαιτεί υψηλές θερµοκρασίες. Όµως υπάρχουν άλλα πράγµατα µέσα στο γάλα. Μαθαίνουµε ότι υπάρχει και γενετικό υλικό που µεταφέρεται από τα ζώα στον άνθρωπο».

Είναι σηµαντικό εποµένως να µελετήσουµε και τον τρόπο που παράγουµε το γάλα, ώστε να το βελτιώσουµε. «Όχι µόνο για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και για την ίδια του την εµπορευσιµότητα. Το κυπριακό γάλα δεν µπορεί να φτιάξει ποιοτικό τυρί, εκτός από χαλλούµι».

Το σηµαντικό είναι το γάλα να έχει χαµηλό µικροβιολογικό φορτίο. Για να έχει χαµηλό µικροβιολογικό φορτίο πρέπει οι µονάδες παραγωγής γάλακτος να αλλάξουν άρδην τον τρόπο µε τον οποίο φτιάχνονται και την τοποθεσία τους. «Παρουσίασα ένα χάρτη µε την κατανοµή όλων των κτηνοτροφικών µονάδων. Οι µονάδες που βρίσκονται στις περιοχές Λευκωσίας και Λάρνακας βρίσκονται σε περιοχές µε τις χειρότερες κλιµατολογικές συνθήκες. Πρέπει να φύγουν όλα από κει και να µεταφερθούν στις παρυφές των δασών. Όπου έχει χαµηλότερη υγρασία, µεγαλύτερη διασπορά και βεβαίως µεγαλύτερες εκτάσεις».

Χρειάζεται ένα εθνικό πρόγραµµα πλήρους µετατόπισης όλων των µονάδων, τόνισε ο κ. Μαλάς. Εάν τα ζώα φύγουν από τις περιοχές που βρίσκονται σήµερα και είναι διάσπαρτα στις παρυφές των δασών, δεν θα υπάρχει η συµφόρηση και η παραγωγή των αποβλήτων. Το µικροβιολογικό φορτίο θα πέσει άµεσα, διότι τα ζώα θα ζουν σε συνθήκες όπου δεν θα είναι µέσα σε λάσπες, θα είναι στεγασµένα, κάθε ζώο θα έχει µεγάλη επιφάνεια να µπορεί να διακινείται, θα στεγνώνει. Θα είναι µια πράσινη ανάπτυξη, θα είναι µια οικολογική ανάπτυξη, θα δοθεί η ευκαιρία ακόµη να πάµε σε φάρµες χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών». Η Κύπρος έχει το πλεονέκτηµα, ως νησί, να µην προσβάλλεται από ζωονόσους. Αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτηµα, δεν το έχουµε αξιοποιήσει.

Για τη συµβίωση ζώων και ανθρώπων ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι «αν συµβιώνεις µε ζώα, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για κάποιες µεταδοτικές ασθένειες, αλλά υπάρχουν τρόποι να αντιµετωπιστούν αυτά τα πράγµατα. Να γίνονται συνεχώς έλεγχοι, έτσι ώστε οτιδήποτε είναι µεταδοτικό να το αντιµετωπίζουµε. Στις κτηνοτροφικές µονάδες έχουµε εντοπίσει κάποια παράσιτα, τα οποία είναι ζωονόσοι, µεταφέρονται στον άνθρωπο και είναι υψηλά τα ποσοστά. Όταν βελτιώσουµε την ποιότητα της υγείας των παραγωγικών ζώων θα βελτιωθεί και η υγεία στον άνθρωπο».

Ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου, κ. ∆ηµήτρης Επαµεινώνδας, επεσήµανε ότι «η Κτηνιατρική Σχολή θα καλύψει ένα µεγάλο κενό που υπάρχει, ιδιαίτερα στην έρευνα για τα παραγωγικά, αλλά και για τα µικρά ζώα. Μέχρι τώρα αυτή η έρευνα καλύπτεται σε κάποια σηµεία από το ΤΕΠΑΚ και εξωτερικά από άλλα πανεπιστήµια. Θα βοηθήσει στην επιστηµοσύνη και στην ασφάλεια στο επαγγελµατικό γίγνεσθαι. Μόνο καλό µπορεί να φέρει η ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής».

Ο κ. Επαµεινώνδας τόνισε ότι η συµβίωση των ανθρώπων και των ζώων στο αστικό περιβάλλον επηρεάζει πολλούς παράγοντες και πρέπει να αντιµετωπίζονται ως µέλη της οικογένειας. Ανάλογη πρέπει να είναι και η συµπεριφορά των κηδεµόνων των ζώων σε ό,τι αφορά την ιατροφαρµακευτική φροντίδα και την αποφυγή κακοποίησής τους. Η υγεία είναι ενιαία, όπως προωθείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και έτσι πρέπει να αντιµετωπίζονται η συνύπαρξη ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος. Επιπλέον, ανέφερε ότι είναι σηµαντικές προκλήσεις για την ανθρωπότητα ο υπερπληθυσµός, η παγκόσµια επισιτιστική κρίση και η αντιµετώπισή τους.

Malas Kirio Thema

Χρειαζόµαστε έρευνα και ποιοτικά προγράµµατα

Στη συνοµιλία µας ο Κοσµήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής, κ. Σταύρος Μαλάς, αναφέρθηκε στους λόγους της ίδρυσης της Σχολής και στις προκλήσεις:

«Η δηµιουργία της Κτηνιατρικής Σχολής εντάσσεται µέσα στον ευρύτερο σχεδιασµό του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας για να παρέχει ποιοτικά εκπαιδευτικά προγράµµατα. Η τριτοβάθµια εκπαίδευση κατέχει το 8% του ΑΕΠ και ανεβαίνει σιγά-σιγά στο 11%. Αυτό µπορεί να γίνει µόνο µε την παροχή ποιοτικών προγραµµάτων, διεθνώς αναγνωρισµένων.

 Επίσης, χρειαζόµαστε µια Κτηνιατρική Σχολή για να ενισχυθεί και ν’ αναβαθµιστεί η ποιότητα της παρεχόµενης φροντίδας των ζώων. Επιπλέον, χρειαζόµαστε σηµαντικές παρεµβάσεις στον τοµέα της έρευνας. Ειδικά στην κτηνοτροφία είναι σηµαντικό λόγω και της παραγωγής χαλλουµιού. Αν δεν έχεις έρευνα ως το βασικό επιστύλιο της πολιτικής δεν θα πάρεις τις σωστές αποφάσεις, εξού και η υπόθεση µε το χαλλούµι.

Επιπρόσθετα, θα δηµιουργηθούν κλινικές υποδοµές φροντίδας ζώων, µικρό νοσοκοµείο φροντίδας ζώων, το οποίο θα συµπληρώσει τις υπάρχουσες δοµές».

Η κατάρτιση πολιτικής στην κτηνοτροφία στερείται επιστηµονικού υπόβαθρου

Ο κ. Μαλάς επισημαίνει ότι η κτη­νιατρική σχολή, μέσα από τα προ­γράμματα έρευνας, θα δώσει τη δυ­νατότητα στην κυβέρνηση να πάρει τις ορθές αποφάσεις για τον τομέα της κτηνοτροφίας. «Δυστυχώς, η κα­τάρτιση πολιτικής στον τομέα αυτό στερείται επιστημονικού υπόβαθρου. Δεν υπάρχει μια ολιστική προσέγγι­ση στη γεωργοκτηνοτροφία. Το πρό­γραμμα ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν μια χρυσή ευκαιρία για την Κύπρο να αναδιαμορφώσει πλή­ρως τον τομέα της κτηνοτροφίας. Το ανέδειξα το 2017, όταν διεκδικούσα την προεδρία και είχα ένα ολιστικό πρόγραμμα όσον αφορά τη γεωργο­κτηνοτροφία».

«Τα προγράμματα της Ιατρικής και της Κτηνιατρικής σ’ όλες τις κοι­νωνίες έχουν υψηλή αναγνωρισιμό­τητα. Οι νέοι που θα αποφοιτούν από τα κυπριακά πανεπιστήμια και θα πηγαίνουν στις χώρες τους να δρα­στηριοποιηθούν είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές -έτσι τους αποκαλώ, για­τί περί πρεσβευτών πρόκειται. «Πολ­λές φορές ρωτάμε έναν γιατρό, “πού τέλειωσες, σε ποιο πανεπιστήμιο”»; Και νιώθουμε ότι επειδή είναι κα­λός γιατρός, αυτό αντικατοπτρίζεται και στο πανεπιστήμιο από το οποίο προέρχεται. Άρα είναι κάτι σημαντι­κό για τη χώρα μας, τη μικρή Κύπρο, γιατί αναδεικνύεται η ποιότητα της εκπαίδευσής μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με ποιοτικά προ­γράμματα Ιατρικής, Κτηνιατρικής και άλλα προγράμματα».

Πηγή:   https://dialogos.com.cy/ktiniatriki-scholi-tha-symvalei-stin-ereyna-stin-eniaia-ygeia/

 

Οι συνταξιούχοι ζητούν αξιοπρέπεια και αντισταθµικές παροχές για να επιβιώσουν

 

  • Καθυστερήσεις, αναπάντητες επιστολές, τηλέφωνα µονίµως κλειστά, παραγνώριση και κοροϊδία
  • «∆ίνουν ψίχουλα στους ηλικιωµένους, τα οποία δεν µπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.  ∆υστυχώς, δεν µπορούµε να περιµένουµε τίποτα από αυτή την Κυβέρνηση»

Άλυτα παραμένουν τα προβλήματά τους

Οι ηλικιωμένοι και ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι αγωνιούν για τα άλυτα προβλήματά τους. Σε μια εποχή που η ακρίβεια καλπάζει, αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και συναντούν την άρνηση της κυβέρνησης να παραχωρήσει αντισταθμιστικές παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους. Θεωρούν πρόκληση και προσβλητική την αναφορά του Υπουργού Οικονομικών για παροχή αύξησης, η οποία είναι ουσιαστικά η ΑΤΑ που είναι θεσμοθετημένη και δίνεται από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Αυτή όμως δεν καλύπτει ούτε την αύξηση του πληθωρισμού.
Οι συνταξιούχοι συναντούν κλειστά τηλέφωνα στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και περιμένουν, χωρίς αποτέλεσμα, μια απάντηση για την αίτησή τους, για μήνες και χρόνια. Οι δημόσιες Στέγες Ηλικιωμένων έκλεισαν και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα Κέντρα Αποκατάστασης για όσους τα χρειάζονται. Η διάλυση του Συνεργατισμού επιδείνωσε τη θέση των ηλικιωμένων. Οι εμπορικές τράπεζες τούς χρεώνουν υπερβολικά ποσά, ενώ έχουν κλείσει πολλά καταστήματα που εξυπηρετούνταν, ιδιαίτερα στα χωριά.

Τα προβλήµατα των συνταξιούχων είναι πάρα πολλά, επισηµαίνει ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ κ. Κώστας Σκαρπάρης. «Έχουµε κάνει πάρα πολλά διαβήµατα στα αρµόδια υπουργεία, αλλά δεν επιλύονται. Μας λένε ότι τα αιτήµατα που βάζουµε είναι επαναλαµβανόµενα. Εµείς τους λέµε είναι δική σας ευθύνη που δεν επιλύονται και µας αναγκάζετε να καταθέτουµε τα ίδια αιτήµατα».

Προκαλεί ο Υπουργός Οικονοµικών

Η ακρίβεια είναι στα ύψη, οι συνταξιούχοι δεν τα βγάζουν πέρα, υποφέρουν πραγµατικά. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύµατος ταλαιπωρεί όλους τους χαµηλοσυνταξιούχους. «Τον χειµώνα είχαµε τη θέρµανση. Ό,τι είδους θέρµανση και να χρησιµοποιήσουµε, κοστίζει. Είτε πετρέλαιο, είτε ξύλα, είτε γκάζι, είτε ηλεκτρισµό, οι τιµές είναι απαγορευτικές για τους χαµηλοσυνταξιούχους. Τώρα το καλοκαίρι χρειάζονται τα κλιµατιστικά. Για τους ηλικιωµένους η θέρµανση και ο κλιµατισµός είναι θέµα επιβίωσης. Η κυβέρνηση δεν τα βλέπει αυτά. Ορισµένοι ∆ήµοι και Κοινοτικά Συµβούλια έχουν κάποιους κλιµατιζόµενους χώρους για τις πολύ δύσκολες µέρες, ώστε οι ηλικιωµένοι να περάσουν εκεί τις δύσκολες ώρες. ∆υστυχώς δεν µπορούν όλοι οι ηλικιωµένοι να µετακινηθούν. Ζητήσαµε επιτακτικά από την κυβέρνηση να δώσει κάποιες αντισταθµιστικές παροχές για τους χαµηλοσυνταξιούχους, ώστε να αντιµετωπίσουν µε αξιοπρέπεια αυτή τη δύσκολη περίοδο. Συναντήσαµε πεισµατική άρνηση», αναφέρει ο κ. Σκαρπάρης.

Η κυβέρνηση παραπλανά µε τα στοιχεία που δίνει, συνεχίζει ο κ. Σκαρπάρης. «Ο Υπουργός Οικονοµικών µιλώντας στις 27 του Μάη προκάλεσε τα αισθήµατα των ηλικιωµένων. Είπε ότι το Υπουργικό Συµβούλιο αποφάσισε να δώσει αύξηση 4,3% σε 165.000 συνταξιούχους του Ταµείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Μα αυτό είναι κοροϊδία. Αυτό είναι το ποσοστό για τη διαµόρφωση του πληθωρισµού και την ΑΤΑ. ∆εν χρειαζόταν απόφαση του Υπουργικού για κάτι θεσµοθετηµένο. ∆ίνουν ψίχουλα στους ηλικιωµένους, τα οποία δεν µπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. ∆υστυχώς, δεν µπορούµε να περιµένουµε τίποτα από αυτή την κυβέρνηση µε την πολιτική που ακολουθεί. Ελπίζουµε σε µια προοδευτική κυβέρνηση που θα δείξει ευαισθησία για τα προβλήµατα των ηλικιωµένων και των χαµηλοσυνταξιούχων».

Έκλεισαν τα τηλέφωνα και περιµένουµε χρόνια µια απάντηση…»

Οι συνταξιούχοι επιµένουν να αναδεικνύουν τα προβλήµατα και απαιτούν µέτρα ανακούφισης των ηλικιωµένων. «Στείλαµε επιστολή στην Υπουργό Ενέργειας και ζητήσαµε οι χαµηλοσυνταξιούχοι να περιληφθούν στις ευάλωτες οµάδες του πληθυσµού, ώστε να έχουν την ανάλογη έκπτωση στους λογαριασµούς. ∆εν είδαµε καµιά θετική κίνηση. Η Υπηρεσία ∆ιαχείρισης Επιδοµάτων Πρόνοιας καθυστερεί για χρόνια να δώσει απάντηση στις αιτήσεις των συνταξιούχων. ∆εν απαντούν στα τηλέφωνα. Τους εισηγηθήκαµε να δηµιουργήσουν ένα αποδοτικό τηλεφωνικό κέντρο, ώστε να εξυπηρετούνται οι συνταξιούχοι. Καµιά ενέργεια. Μόνο υποσχέσεις και δεν υλοποιούν τίποτα. ∆οκιμάστε κι εσείς. Πάρτε το τηλέφωνο της Υπηρεσίας και θα δείτε ότι δεν απαντούν καθόλου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σκαρπάρης.

Μπήκαμε λοιπόν κι εμείς στη διαδικασία να πάρουμε τηλέφωνο και όντως δεν απάντησαν. Η φωνή στον τηλεφωνητή µάς πληροφορεί ότι «όλες οι γραµµές είναι κατειληµµένες. ∆οκιµάστε αργότερα». Η υποµονή των συνταξιούχων δοκιµάζεται για χρόνια, καθώς δεν παίρνουν καµιά απάντηση, χάνονται έγγραφα από τις αιτήσεις τους και ταλαιπωρούν τους ηλικιωµένους να τα υποβάλλουν ξανά. «Η Επίτροπος ∆ιοικήσεως σε έκθεσή της κάνει αναφορά για όλα αυτά τα θέµατα. ∆εν τα λέµε µόνο εµείς. Είπε για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ηλικιωµένοι, ότι δεν εξυπηρετούνται».

Η διαδικασία της συµπλήρωσης των αιτήσεων είναι πολύπλοκη. Η ενηµέρωση δεν φτάνει εύκολα στις αποµακρυσµένες κοινότητες. Οι ηλικιωµένοι δεν έχουν βοήθεια για τη συµπλήρωσή τους.

Τα προβλήµατα των συνταξιούχων δεν έχουν τελειωµό. «Ένα άλλο θέµα που έχουµε θέσει επιτακτικά, µε την ΠΕΟ και όλο το συνδικαλιστικό κίνηµα, είναι η κατάργηση του πέναλτι 12% για όσους έχουν τις προϋποθέσεις και επιθυµούν να αφυπηρετήσουν στο 63ο έτος. ∆υστυχώς, µέχρι τώρα βρήκαµε την πεισµατική άρνηση της κυβέρνησης. Ακολουθεί πιστά τις νεοφιλελεύθερες λογικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλει να ανεβάζει συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης και να τα φέρει 10 χρόνια µακριά από το προσδόκιµο όριο ζωής. Εµείς θα συνεχίσουµε τις προσπάθειές µας».

Το 2018 έγινε ένα µικρό βήµα ώστε να λαµβάνουν τη σύνταξη χηρείας οι χήροι που έχασαν τη σύζυγό τους µετά από αυτή τη χρονολογία. Δεν υπάρχει όμως συνέχεια…

Έκλεισαν σχεδόν όλες οι δηµόσιες Στέγες

∆εν υπάρχουν οι απαραίτητες Στέγες Ηλικιωµένων. Κλείσανε σχεδόν όλες τις δηµόσιες Στέγες που υπήρχαν. Ούτε τα απαραίτητα Κέντρα Αποκατάστασης υπάρχουν. «Αν κάποιος ηλικιωµένος βγει από το νοσοκοµείο και χρειάζεται φροντίδα, δεν µπορεί να την έχει. Αν πάει µόνος στο σπίτι, οδηγείται στο θάνατο. Για να πάει στον ιδιωτικό τοµέα το κόστος είναι τεράστιο για τους χαµηλοσυνταξιούχους. Η µικρή χορηγία δεν µπορεί να καλύψει τις αυξηµένες ανάγκες των ηλικιωµένων. Η κατάσταση είναι τραγική. Όσοι βρεθούν σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση ζουν στην απελπισία», λέει µε παράπονο και οργή ο κ. Σκαρπάρης.

Οι τράπεζες, µετά τη διάλυση του Συνεργατισµού, κάνουν ό,τι θέλουν. Ζητούν 60 ευρώ από κάθε συνταξιούχο για κάθε λογαριασµό για τον οποίο ζητούν statement τον οποίο χρειάζονται για την αίτησή τους ή/και για το Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα.

Την πρώτη εβδοµάδα του Ιούλη προσβλέπουν στην προκαθορισµένη συνάντηση µε τον Υπουργό Υγείας, κ. Χατζηπαντέλα, για ένα άλλο µεγάλο θέµα που απασχολεί τους συνταξιούχους. Πρόκειται για τα φάρµακα τα οποία δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

Πηγή:   https://dialogos.com.cy/oi-syntaxioychoi-zitoyn-axioprepeia-kai-antistath-ikes-paroches-gia-na-epiviosoyn/

 

Πύργοι και ύβρις

 Πύργοι και ύβρις

14 Σεπτεμβρίου 2022 
 
  Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου   

Στην Αγγλία πριν κάποια χρόνια είχε επικρατήσει ο όρος «σκοτεινά παράθυρα» για όλα εκείνα τα διαμερίσματα των ψηλών πύργων που παρέμεναν άδεια, στις πιο κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας την ίδια ώρα που δεκάδες χιλιάδες πολίτες έψαχναν στέγη και δεν έβρισκαν. Αν ήταν τυχεροί, έβρισκαν κάπου εκτός και πηγαινοέρχονταν με τα τρένα προσθέτοντας στον χρόνο εργασίας άλλες 2 ώρες να πάνε στη δουλειά τους και 2 να επιστρέψουν στο σπίτι εξαντλημένοι, χωρίς ενέργεια και κουράγιο για όποια άλλη δραστηριότητα. 

Η ταινία Nomadland δε, που προβλήθηκε πριν δύο χρόνια, παρουσιάζει πώς στις μέρες μας διαμορφώθηκε μια «φυλή» που ανήμποροι οικονομικά να διαθέτουν στέγη περιπλανούνται ως νομάδες διαμένοντας σε τροχόσπιτα και αντίσκηνα, κάνοντας ευκαιριακές δουλειές εκεί όπου καταλύουν για να έχουν, αν μη τι άλλο, ένα πιάτο φαγητό. 

Όλα αυτά δεν είναι πια μακριά από εμάς. Στη Λεμεσό οι φοιτητές έστησαν αντίσκηνα έξω από κτήρια του ΤΕΠΑΚ για να καταδείξουν το πρόβλημα που υπάρχει στην εξεύρεση στέγης, ειδικά στη συγκεκριμένη πόλη. «Ενοικιάζεται αντίσκηνο προς 1200 ευρώ μόνο», λέει ένα πλακάτ που ανήρτησαν πάνω σε σκηνή. Και δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η διεύθυνση δε του πανεπιστήμιου είχε κάνει έκκληση για φιλοξενία φοιτητών. Χωρίς οποιαδήποτε στοιχεία αμφιβάλλουμε αν ανταποκρίθηκε έστω και ένας στην έκκληση αυτή. Στη Λευκωσία, βρέθηκε πιο «εύκολη» λύση. Διαμονή στα κατεχόμενα. 

Κι όλα αυτά καθώς οι πύργοι παραμένουν άδειοι. Εξάλλου, δεν κτίστηκαν για να προσφέρουν στέγη, αλλά για να πουληθούν. Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων μπορεί και να μην τα είδαν ποτέ παρά μόνο στις διαφημιστικές μπροσούρες, όπου αναλύονταν τα πλεονεκτήματα του κυπριακού διαβατηρίου. Μαζί με τα διαμερίσματα των πύργων πήραν την ανιούσα και οι τιμές όλων των άλλων διαμερισμάτων και χώρων διαβίωσης. 

Μπορεί ακόμα να υπάρχουν κάποιοι (ίσως και πολλοί) που να πιστεύουν πως το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων το οποίο συνοδεύτηκε από ντιβέλοπιγκ, ήταν η σωτηρία του τόπου μετά την κρίση και το κούρεμα. Ωστόσο, όπως πίστευαν οι παππούδες μας, «ύστερα φέρνει ο φούρνος την πυρά». Και τώρα είμαστε στο ύστερα. Τα εκατομμύρια έμειναν σε μια ομάδα και οι υπόλοιποι αρχίσαμε να βιώνουμε τα αποτελέσματα της «ανάπτυξης». Το τίμημα το πληρώνει πιο πολύ η νέα γενιά. Όχι μόνο οι φοιτητές, αλλά και οι νέοι που ψάχνουν στέγη. Και το οξύμωρο είναι ότι υπάρχουν πολλές στέγες. Τουριστικά συγκροτήματα, πύργοι, μαρίνες, χωριά… Αν υπήρχε τρόπος να μετρηθούν πόσα από αυτά κατοικούνται, πόσες μέρες τον χρόνο χρησιμοποιούνται, πόσα κτισμένα τετραγωνικά αναλογούν στον κάθε κάτοικο του νησιού, δεν θα υπήρχε τρόπος να εξηγηθεί σε κάποιον εξωγήινο πώς γίνεται να υπάρχει στεγαστικό πρόβλημα.  

Πηγή:   https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1553129/pyrgi-kai-ybris


Social Μedia: Ένας απέραντος βούρκος και όποιος αντέξει!

 


Ιωάννα Μάντζιηπα   

Τα τελευταία χρόνια, τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εισβάλει δραστικά και καθοριστικά στη ζωή του κάθε πολίτη καταδεικνύοντας την τεράστια επιρροή και δύναμη που διαθέτουν. Μια δύναμη που μπορεί να ρίξει ακόμη και μια κυβέρνηση μέσα από την κριτική και τις πιέσεις που ασκούνται. Φυσικά, αυτά σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εκτός από τη μικρή νήσο των Αγίων!

Πολλές φορές διαπιστώσαμε ότι μια ανάρτηση, μια φωτογραφία ή ένα βίντεο, μπορεί να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους πολίτες και ακόμη και πολιτικοί να παίρνουν θέση μέσα από τους επίσημους λογαριασμούς τους.

Την ώρα που τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν μεγάλη δυνατότητα επικοινωνίας και ενημέρωσης, τα τελευταία χρόνια αυτή η δύναμή τους έχει μετατρέπει σε ένα μεγάλο βούρκο. Η τάση που καταγράφεται και κυρίως από την εποχή του κορωνοϊού και έπειτα, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ανθρωποφαγίας και υποκίνησης μίσους.

Ο κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να εκφέρει άποψη, πολιτικές θέσεις και να σχολιάσει ακόμη και με γλώσσα πεζοδρομίου, απλώς και μόνο για να επιδείξει θέση, άποψη και γνώσεις σε οποιοδήποτε θέμα πέσει στην αντίληψή του. Πρωτοστάτης όλης αυτής της ανεξέλεγκτης κατάστασης το Facebook, όπου οι επαναστάτες του πληκτρολογίου ανώνυμα ή επώνυμα εκφέρουν απόψεις επί παντός επιστητού. Με ένα ψεύτικο προφίλ στα Social Media ο οποιοσδήποτε δημοσιοποιεί πρόσωπα, καταστάσεις ακόμη και προσωπικές στιγμές άλλων πολιτών, αγνοώντας παντελώς την ιδιωτικότητα και τις οποιεσδήποτε συνέπειες.

Ποιος δεν θυμάται τις αντιδράσεις που προκάλεσε ένα τιτίβισμα στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, για τη ζεστή μηλόπιτα που έφαγε από τον Ρωτή εν μέσω μέτρων κατά της covid. Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι φορές που πολιτικοί ξεκατινιάστηκαν ρίχνοντας το επίπεδο της πολιτικής στο χαμηλότερο υπόβαθρο. Ποιος ξεχνά την κόντρα και τον σάλο που ξέσπασε από την αντιπαράθεση του μακαρίτη Σωκράτη Χάσικου προς τον Χάρη Γεωργιάδη, με το «ρε» να είναι η λέξη πρωταγωνιστής.

Παραδείγματα τέτοιου είδους πολλά, ενώ από τις παγίδες των Social Media δεν εξαιρούνται οι πολιτικοί και πρόσωπα ευυπόληπτα τα οποία αγνοούν ή δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιληφθεί τη δύναμη των Μέσων αυτών. Μια άμεση αντίδραση, μια δημόσια τοποθέτηση, είναι αρκετή να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, με τον κόσμο να σχολιάζει πολλές φορές με ύβρεις και σχόλια απρεπή.

Το πρόβλημα και ο προβληματισμός όμως παραμένουν. Η άμεση επικοινωνία αλλά και η ενημέρωση που παρέχουν τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποκαθίστανται από το αλληλοφάγωμα, την επίδειξη, την ανούσια προβολή με τις influencers να τσεπώνουν χιλιάδες ευρώ πουλώντας την εικόνα τους και πλασάροντας διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες.

Εν κατακλείδι, η κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταδεικνύει ότι οι περισσότεροι χρήστες πλήττονται από μιζέρια η οποία κρύβεται πίσω από μια οθόνη. Πλέον, έχουν χαθεί οι διαπροσωπικές σχέσεις, τα φιλικά τραπέζια και οι ουσιαστικές έξοδοι με φίλους, αφού πλέον μια βιντεοκλήση μπορεί να αντικαταστήσει όλα αυτά. Αυτό όμως που πρέπει να μας προβληματίσει ως κοινωνία, είναι το τι παράδειγμα δίνουμε στα παιδιά μας και πώς αυτά επηρεάζονται από την υπερβολική χρήση των Μέσων, αγνοώντας την ίδια ώρα τους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Πηγή:   https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1547882/social-media-enas-aperantos-boyrkos-kai-opoios-antexei

 

Σε ένα δημοτικό σχολείο της Κύπρου έφτιαξαν μια αλλιώτικη αίθουσα διδασκαλίας

 Οι τάξεις που θέλουμε να βλέπουμε στα σχολεία μας.

Article featured image


Το ΚΣτ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού θα υποδεχτεί, τη Δευτέρα, τους μαθητές του με μια πλήρως ανακαινισμένη αίθουσα Αγωγής Υγείας-Οικιακής Οικονομίας. Όπως διαβάζουμε σε ανάρτηση της εκπαιδευτικού Γεωργίας Σολωμού, οι συντονισμένες δράσεις και το όραμα έκαναν πραγματικότητα μια αίθουσα, ομολογουμένως πολύ διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα σχολεία μας.

οικιακήοικονομία.jpg

τάξη2.jpg

τάξη3.jpg

τάξη5.jpg

τάξη6.jpg

τάξη4.jpg

τάξη10.jpg

τάξη11.jpg

τάξη12.jpg

τάξη13.jpg

τάξη14.jpg