Τα τελευταία χρόνια, τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εισβάλει δραστικά και καθοριστικά στη ζωή του κάθε πολίτη καταδεικνύοντας την τεράστια επιρροή και δύναμη που διαθέτουν. Μια δύναμη που μπορεί να ρίξει ακόμη και μια κυβέρνηση μέσα από την κριτική και τις πιέσεις που ασκούνται. Φυσικά, αυτά σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εκτός από τη μικρή νήσο των Αγίων!
Πολλές φορές διαπιστώσαμε ότι μια ανάρτηση, μια φωτογραφία ή ένα βίντεο, μπορεί να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους πολίτες και ακόμη και πολιτικοί να παίρνουν θέση μέσα από τους επίσημους λογαριασμούς τους.
Την ώρα που τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν μεγάλη δυνατότητα επικοινωνίας και ενημέρωσης, τα τελευταία χρόνια αυτή η δύναμή τους έχει μετατρέπει σε ένα μεγάλο βούρκο. Η τάση που καταγράφεται και κυρίως από την εποχή του κορωνοϊού και έπειτα, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ανθρωποφαγίας και υποκίνησης μίσους.
Ο κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να εκφέρει άποψη, πολιτικές θέσεις και να σχολιάσει ακόμη και με γλώσσα πεζοδρομίου, απλώς και μόνο για να επιδείξει θέση, άποψη και γνώσεις σε οποιοδήποτε θέμα πέσει στην αντίληψή του. Πρωτοστάτης όλης αυτής της ανεξέλεγκτης κατάστασης το Facebook, όπου οι επαναστάτες του πληκτρολογίου ανώνυμα ή επώνυμα εκφέρουν απόψεις επί παντός επιστητού. Με ένα ψεύτικο προφίλ στα Social Media ο οποιοσδήποτε δημοσιοποιεί πρόσωπα, καταστάσεις ακόμη και προσωπικές στιγμές άλλων πολιτών, αγνοώντας παντελώς την ιδιωτικότητα και τις οποιεσδήποτε συνέπειες.
Ποιος δεν θυμάται τις αντιδράσεις που προκάλεσε ένα τιτίβισμα στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, για τη ζεστή μηλόπιτα που έφαγε από τον Ρωτή εν μέσω μέτρων κατά της covid. Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι φορές που πολιτικοί ξεκατινιάστηκαν ρίχνοντας το επίπεδο της πολιτικής στο χαμηλότερο υπόβαθρο. Ποιος ξεχνά την κόντρα και τον σάλο που ξέσπασε από την αντιπαράθεση του μακαρίτη Σωκράτη Χάσικου προς τον Χάρη Γεωργιάδη, με το «ρε» να είναι η λέξη πρωταγωνιστής.
Παραδείγματα τέτοιου είδους πολλά, ενώ από τις παγίδες των Social Media δεν εξαιρούνται οι πολιτικοί και πρόσωπα ευυπόληπτα τα οποία αγνοούν ή δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιληφθεί τη δύναμη των Μέσων αυτών. Μια άμεση αντίδραση, μια δημόσια τοποθέτηση, είναι αρκετή να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, με τον κόσμο να σχολιάζει πολλές φορές με ύβρεις και σχόλια απρεπή.
Το πρόβλημα και ο προβληματισμός όμως παραμένουν. Η άμεση επικοινωνία αλλά και η ενημέρωση που παρέχουν τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποκαθίστανται από το αλληλοφάγωμα, την επίδειξη, την ανούσια προβολή με τις influencers να τσεπώνουν χιλιάδες ευρώ πουλώντας την εικόνα τους και πλασάροντας διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες.
Εν κατακλείδι, η κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταδεικνύει ότι οι περισσότεροι χρήστες πλήττονται από μιζέρια η οποία κρύβεται πίσω από μια οθόνη. Πλέον, έχουν χαθεί οι διαπροσωπικές σχέσεις, τα φιλικά τραπέζια και οι ουσιαστικές έξοδοι με φίλους, αφού πλέον μια βιντεοκλήση μπορεί να αντικαταστήσει όλα αυτά. Αυτό όμως που πρέπει να μας προβληματίσει ως κοινωνία, είναι το τι παράδειγμα δίνουμε στα παιδιά μας και πώς αυτά επηρεάζονται από την υπερβολική χρήση των Μέσων, αγνοώντας την ίδια ώρα τους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου