Ποιο είναι το Νο1 πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η εκπαίδευση στην Kύπρο; Ότι ασφαλώς, οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση. Και ότι όσο περνάει ο καιρός επικρατεί μια απαξίωση για την δημόσια εκπαίδευση. Τι κάνει λοιπόν το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας για το πρόβλημα αυτό; Παραδέχεται ουσιαστικά, ότι η ιδιωτικοποίηση είναι μονόδρομος και δηλώνει πανέτοιμο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Όσοι λοιπόν δεν καταφέρετε να μπείτε στα πανεπιστήμια της Αγγλίας, το πανεπιστήμιο Κύπρου σας καρτερά! Αστεία πράγματα, που εννοείται δεν θα μπορούσαν να συμβούν σε χώρες, όπου η παιδεία είναι μια υπόθεση που την παίρνουν στα σοβαρά.
Γιατί αν το πανεπιστήμιο Κύπρου και η σύγκλητος του, θεωρούσαν το θέμα σοβαρό, θα έβρισκαν τρόπο και θα έφτιαχναν ένα πανεπιστήμιο, τόσο ελκυστικό(!), που οι επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, θα αναγκάζονταν αυτοί να κάνουν μετατροπές στο πρόγραμμα τους, ώστε και οι δικοί τους μαθητές να γίνονται αποδεκτοί σε αυτό το φοβερό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όμως όχι! Έγινε ακριβώς το αντίθετο. Ο Πρύτανης και η σύγκλητος, χωρίς προφανώς να έχουν διαβουλευτεί με κανέναν, αποφάσισαν πως θα χωρίσουν τους φοιτητές σε δύο κατηγορίες. Αυτούς που θα δίνουν μια φορά εξετάσεις και αν δεν περάσουν να ψαχτούν αλλού και τους άλλους, που έχοντας το 10% στην τσέπη, να έχουν και πολύ περισσότερες ευκαιρίες να παρακαθήσουν τις εξετάσεις του . Βρετανικού συστήματος των Α level, μέχρι να πάρουν τον βαθμό που θέλουν. Στο κάτω κάτω οι γονείς τους έχουν ξοδέψει 7 χρόνια στα ιδιωτικά σχολεία, μια περιουσία.
Καπάκι στην όλη ιστορία και η δήλωση από τη Γενική Διευθύντρια του Υπ.Παιδείας κ. Ολυμπία Στυλιανού, η οποία είπε στη Βουλή, ότι το Υπουργείο «δεν διαφωνεί» με την απόφαση. Τουλάχιστον αυτή τη φορά είναι ειλικρινής στο Υπ. Παιδείας. Γιατί αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί που έχουν οδηγήσει σήμερα την παιδεία στον ιδιωτικό τομέα; Ποιες είναι οι ευθύνες και οι παραλείψεις τους και φτάσαμε στην απαξίωση, ποιος ανέχτηκε την παραπαιδεία, ποιος ευθύνεται για το ...χάος που επικρατεί στα σχολεία; Ποιος ευθύνεται και για το απηρχαιωμένο σύστημα εκπαίδευσης, για τα ετοιμόρροπα σχολεία, για τους αδιάφορους ή τους ακατάλληλους καθηγητές; Αντί να κάτσει λοιπόν το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του και μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και τους καθηγητές να σκεφτούν με ποιο τρόπο μπορούν να σώσουν την κατάσταση, βρήκαν αμέσως την εύκολη λύση. Να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Πανέξυπνη λύση.
Της Στάλως Παπαναστασίου
«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» 11-4-08
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου