Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Επιστολή με αιτήματα νηπιαγωγών

Συναδέλφισσα νηπιαγωγός μου κοινοποίησε επιστολή που έστειλαν στην ΠΟΕΔ, όλες τις κινήσεις και τους αρμοδίους με αιτήματα και εισηγήσεις.



Ομάδα Νηπιαγωγών

Περιφέρειας Λευκωσίας

Προς

...........................................................

17 Μαρτίου 2008

Θέμα: Προβλήματα της προδημοτικής εκπαίδευσης

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να παραθέσουμε κάποιες σκέψεις, προβληματισμούς και ανησυχίες, που αφορούν τα Δημόσια Νηπιαγωγεία και ειδικά τα μονοθέσεα. Τονίζουμε ότι πρόθεση μας δεν είναι να θιχθούν άτομα, αλλά να παρουσιαστούν ως έχουν, δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στην καθημερινή πραγματικότητα των νηπιαγωγείων και ειδικά των μονοθέσεων, οι οποίες δυσχεραίνουν το παιδαγωγικό έργο. Ταυτόχρονα θα θέλαμε να ενημερωθούμε γραπτώς για την επίσημη θέση σας απέναντι σε αυτά και τις ενέργειες που έχετε κάνει ή θα κάνετε για την αντιμετώπισή τους.

· Εξοπλισμός Νηπιαγωγείων

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ενώ εισηγείται ότι στο κάθε νηπιαγωγείο πρέπει να υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός μέσων και υλικών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, αφήνει την επιλογή τους υπό την ευθύνη των νηπιαγωγών, των Σχολικών Εφορειών ή των Συνδέσμων Γονέων.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα μπορούσε να απευθυνθεί σε ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται με την αρχιτεκτονική των αιθουσών και εξωτερικών αυλών των νηπιαγωγείων, ώστε αυτό με τη σειρά του να καθοδηγήσει τις νηπιαγωγούς ώστε να εντάξουν τις νέες και σύγχρονες τάσεις.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα μπορούσε να καταρτίσει ένα κατάλογο κατάλληλου και εγκεκριμένου εξοπλισμού, τον οποίο θα μπορούν οι νηπιαγωγοί μαζί με τις Σχολικές Εφορείες και τους Συνδέσμους Γονέων να συμβουλεύονται με βάση τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του εκάστοτε νηπιαγωγείου. Επιπλέον θα ήταν οικονομικότερο για το κράτος η προκήρυξη και κατοχύρωση προσφορών από το Υπουργείο.

· Έγκαιρη διάγνωση παιδιών με προβληματικές συμπεριφορές

Όλοι μας έχουμε διαπιστώσει ότι χρόνο με το χρόνο τα παιδιά με έντονα προβλήματα συμπεριφοράς αυξάνονται. Το νηπιαγωγείο είναι η πρώτη βαθμίδα εκπαίδευσης, στην οποία αυτά τα παιδιά φοιτούν. Ο έγκαιρος και άμεσος εντοπισμός των προβλημάτων των παιδιών αυτών με γρήγορη τροχοδρόμηση κατάλληλων στρατηγικών χειρισμού, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και μείωση προβληματικών συμπεριφορών που μεταφέρονται αργότερα στο Δημοτικό Σχολείο.

Πιστεύουμε ότι η διαδικασία διάγνωσης πρέπει να επιταχυνθεί, ειδικά στα νηπιαγωγεία, ώστε από την πρώτη στιγμή η εκπαιδευτική ψυχολόγος να μπορεί να συνεργαστεί με τη νηπιαγωγό και να προσπαθήσουν μαζί να βοηθήσουν τα παιδιά.

· Κτιριακή υποδομή

Το κράτος επενδύει εκατομμύρια για την αντισεισμική αναβάθμιση των κτιρίων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Διερωτόμαστε αν έχει γίνει ανάλογος σχεδιασμός και για τα νηπιαγωγεία. Σε τέτοια περίπτωση, ίσως θα έπρεπε να ασκηθεί έμμεση πίεση για κτίσιμο νέων κτηρίων εκεί που τα υπάρχοντα έχουν προβλήματα.

· Σχολικοί Βοηθοί

Η μονιμότητα που πηγάζει από την ιδιαιτερότητα της θέσεως των Σχολικών Βοηθών σε αντίθεση με την εναλλαξιμότητα των νηπιαγωγών δημιουργεί προβλήματα και παγιώνει καταστάσεις. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητη η επιμόρφωση και ενημέρωση των Σχολικών Βοηθών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα πάντα με τα σχέδια υπηρεσίας τους.

· Αριθμός παιδιών κατά τμήμα

Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί με τη συμβολή της οργάνωσης μας η σταδιακή μείωση του αριθμού των παιδιών σ’ όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Επικροτούμε αυτή την ενέργεια (25 μαθητές ανά τμήμα). Όμως δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι πολλά τμήματα νηπιαγωγείων είναι μικτά, δηλαδή συμπεριλαμβάνουν ηλικίες παιδιών από 3 έως 5 χρονών.

Στα νηπιαγωγεία τυγχάνει πολλές φορές σε μια τάξη των 25 παιδιών να υπάρχουν παιδιά Α΄, Β΄ και Γ΄ κατηγορίας. Στις περιπτώσει αυτές, από την καθιέρωση της Δημόσιας Προδημοτικής Εκπαίδευσης, υπήρχε πάντα κλιμακωτή μείωση του αριθμού των παιδιών.

Η μείωση του αριθμού των μαθητών των μικτών τάξεων των νηπιαγωγείων από 25 σε 22 και 20 αναλόγως, θα βοηθούσε στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των εκπαιδευτικών μεθόδων.

· Αντικατάσταση εκπαιδευτικών

Η αντικατάσταση των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν γίνεται μετά την τρίτη μέρα. Στα μονοθέσεα νηπιαγωγεία αυτό δημιουργεί προβλήματα, αφού δεν υπάρχει άλλος εκπαιδευτικός για να κάνει αναπλήρωση, όπως εισηγείται η ΠΟΕΔ (μέχρι 10 περιόδους διδασκαλίας) ή άλλο τμήμα για να μοιραστούν τα παιδιά. Η μετακινούμενη νηπιαγωγός μπορεί να μην παραβρίσκεται τις ημέρες εκείνες στο νηπιαγωγείο με αποτέλεσμα τα παιδιά να παραμένουν για τρεις ημέρες χωρίς εκπαιδευτικό, πράγμα που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Σε περίπτωση που παρευρίσκεται στο σχολείο μία εκπαιδευτικός και γίνεται αναπλήρωση από την περιπατητική ή τη μόνιμη, οι 10 περίοδοι αμέσως συμπληρώνονται.

Η άμεση αποστολή αντικαταστατών στα μονοθέσεα νηπιαγωγεία είναι ένα θέμα που θα πρέπει να δείτε, όπως επίσης και ο χειρισμός της περίπτωσης όπου οι 10 περίοδοι έχουν καλυφθεί.

· Διδακτικός χρόνος νηπιαγωγών που διευθύνουν μονοθέσεα νηπιαγωγεία

Στο χώρο των νηπιαγωγείων υπάρχουν οι θεσμοθετημένες οργανικές θέσεις, της Νηπιαγωγού, της Βοηθού Διευθύντριας και της Διευθύντριας με καθορισμένα σχέδια υπηρεσίας, καθήκοντα και εργάσιμο χρόνο. Υπάρχουν όμως και οι «ανεπίσημου» τύπου νηπιαγωγοί, οι οποίες εργάζονται κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες, όπως οι Βοηθοί Διευθύντριες που έχουν την ευθύνη διοίκησης διθέσεων νηπιαγωγείων, οι μετακινούμενες νηπιαγωγοί και οι νηπιαγωγοί που έχουν την ευθύνη διοίκησης μονοθέσεων νηπιαγωγείων.

Παρατηρήσαμε και επικροτούμε ότι έχει ληφθεί πρόνοια για διαφοροποίηση του εργάσιμου χρόνου για τις Βοηθούς Διευθύντριες, που έχουν την ευθύνη διοίκησης διθέσεων νηπιαγωγείων και τις μετακινούμενες νηπιαγωγούς.

Για τις νηπιαγωγούς όμως που έχουν την ευθύνη διοίκησης μονοθέσεων νηπιαγωγείων και εργάζονται κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες, δεν έχει ληφθεί καμιά ιδιαίτερη πρόνοια ως προς την κατανομή του χρόνου εργασίας τους. Έχουν τον ίδιο διδακτικό και μη διδακτικό χρόνο και τον ίδιο χρόνο παιδονομίας όπως όλες οι άλλοι συνάδελφοι. Επιπρόσθετα έχουν ευθύνη για το διοικητικό έργο μιας Διευθύντριας, το οποίο χρόνο με το χρόνο αυξάνεται, όπως έχουμε όλοι διαπιστώσει. Αυτό είναι άδικο και εξουθενωτικό. Πώς το χειριστήκατε ή σκοπεύετε να το χειριστείτε;

Αγαπητοί συνάδελφοι πιστεύουμε ότι τα θέματα αυτά απασχολούν πολλές συναδέλφους και θελήσαμε να τα μοιραστούμε μαζί σας. Κρίνουμε ότι θα ήταν επωφελές αν οι δικοί μας και δικοί σας προβληματισμοί δημοσιεύονταν στα έντυπα που εκδίδετε, για να τους μοιραστούμε με τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Ευχαριστούμε.

Για σκοπούς επικοινωνίας:

Θεοδοσία Μάου-Παρτασή

Δημόσιο Νηπιαγωγείο Πέρα Ορεινής,

Λευκωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: