Τον Οκτώβρη του ’20, με αφορμή την εκπομπή του Al Jazeera όπου ακούστηκε η περίφημη ατάκα «This is Cyprus», είχα γράψει ένα κείμενο με τίτλο «This is not Cyprus». Με αφορμή τη νίκη του Παύλου Κοντίδη, αλλά και τον θάνατο του Σπύρου Μελαχροινού, τραυματία του 1974, το επαναφέρω. Γιατί έχουμε ανάγκη να θυμόμαστε ποια είναι η Κύπρος, ποιοι είμαστε, από που καταγόμαστε. Με τίποτα δεν θα πρέπει να πιστέψουμε πως είμαστε ένα λαός απατεώνων. Οι διεφθαρμένοι ανήκουν σε μία πληθυσμιακή ομάδα που μπορεί να μετρά 1000 μέλη, ίσως και 10,000. Ακόμα και 100,000 να μετρά αποτελούν τη μειοψηφία. Οι υπόλοιποι, η πλειοψηφία, είμαστε εμείς. Κι έχουμε ανάγκη να θυμηθούμε από που καταγόμαστε.

Συμπατριώτης μας είναι ο Τεύκρος Ανθίας, στον τάφο του οποίου αναγράφεται: «Αδέλφια να με φωνάζετε κάθε φορά που θάχη αγώνα για ό,τι νέο και πιο μεγάλο…». Είναι ο Λουκής Ακρίτας, ο παππούς του οποίου κυνηγούσε ακρίδες για να ζήσει την οικογένεια του κι ο εγγονός του, φτωχός αλλά με καλές συστάσεις, έφτασε να ηγηθεί της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της Ελλάδας.

Συμπατριώτισσές μας είναι η Μαρία Ρούσου, η πρώτη γιατρός της Κύπρου η οποία περιέθαλπε κόσμο χωρίς αμοιβή, ένα γιαούρτι ή κάποιο άλλο προϊόν ήταν αρκετό για να μπορούν όλοι να έχουν περίθαλψη. Είναι η Πολυξένη Λοΐζιας που στις αρχές του αιώνα πίστευε πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και βοήθησε γυναίκες να μορφωθούν. Είναι η Περσεφόνη Παπαδόπουλου που την ίδια εποχή εξέδωσε εφημερίδα για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Παππούδες μας είναι ο Παρτασίδης, ο Αδάμαντος, ο Γαλατόπουλος, ο Σέρβας, που ως δήμαρχοι λάμπρυναν τις πόλεις κάνοντας υποδομές για τους πολίτες. Είναι καλλιτέχνες όπως ο Διαμαντής, ο Κάνθος, ο Πόλ Γεωργίου, ο Χριστόφορος Σάββας, ο Μόντης, ο Θεοδόσης Πιερίδης, ο Λιπέρτης, ο Κακογιάννης, ο Τόκας και τόσοι άλλοι που ύμνησαν το καλύτερο κομμάτι του τόπου και πλάτυναν τους ορίζοντες της σκέψης μας.

Γιαγιάδες μας είναι η Λουκία Νικολαΐδου, η οποία σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν είχαν καν δικαίωμα να ψηφίζουν ξέφυγε από το «πεπρωμένο» και σπούδασε Τέχνη. Είναι η Ελένη Αυτόνομου, μια πραγματικά αυτόνομη παιδαγωγός, η Κωνσταντία Βάρδα, η πρώτη γυναίκα βουλευτής, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και τόσες άλλες γυναίκες που έθεσαν τις βάσεις για να κατοχυρωθούν στη γυναίκα δικαιώματα. 

Κύπριοι είναι πνευματικοί άνθρωποι όπως ο Νίκος Κρανιδιώτης, επιστήμονες όπως ο Κύπρος Νικολαΐδης, άνθρωποι που θυσίασαν τη ζωή τους όπως ο Αυξεντίου, ο Μάτσης, ο Παλληκαρίδης. Κύπριοι είναι όσοι μοχθούν καθημερινά χωρίς να ξεπουλούν τις αξίες τους. Κύπριοι είναι τα παιδιά μας που θέλουν μια καλύτερη πατρίδα. Κύπριοι είμαστε εμείς που οφείλουμε ο καθένας από το πόστο του να φωτίσουμε ξανά τον τόπο. Όπως ο Παύλος Κοντίδης, ο Μίλαν Τραΐκοβιτς κι οι υπόλοιποι αθλητές που προσπάθησαν και όσοι προσπαθούν για το καλύτερο.