Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Διακοπές σε ένα νησί που δεν υπάρχει

 

Μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού, εκεί που όλοι μιλάνε για τις διακοπές τους και τα υπέροχα μέρη που είδαν, τις κρυφές παραλίες που ανακάλυψαν, τις μοναδικές ταβέρνες στις οποίες έφαγαν, κάποιος χρήστης του «Χ» (Κώστας Μανιάτης) αποκάλυψε μέσω του λογαριασμού BeatBukowski, το δικό του παράδεισο: Ένα νησί που το λένε Ψίμυθο με τόσες παρθένες ομορφιές λες και μόλις αναδύθηκε από την θάλασσα χωρίς να προλάβουν ακόμα πολλοί να πατήσουν το πόδι τους και να το καταστρέψουν.

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του νέου αυτού προορισμού, έγινε χαμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αναρτήσεις διαδέχονταν η μια την άλλη: Με τις συντεταγμένες του νησιού από την wikipedia, για το τι ψηφίζουν οι κάτοικοι του, για μια μουσική εκδήλωση που θα γίνει σε κάποια παραλία, για τη συγκίνηση που νοιώθει κάποιος όταν βλέπει τον μοναδικό μαθητή να παρελαύνει με την ελληνική σημαία, για τις τιμές των ακτοπλοϊκών που κάνουν ασύμφορη τη μετάβαση στη Ψίμυθο, για ένα ντοκιμαντέρ που ετοιμάζεται για το νησί, για την καλύτερη ταβέρνα και τα πιο νόστιμα φαγητά που δοκίμασες ποτέ, φωτογραφίες με ονειρικά ηλιοβασιλέματα και ονειρεμένα τοπία, για τον γιατρό του νησιού με αμοιβή 800 ευρώ που τα βρόντηξε κι έφυγε…

Παρόλο που οι πλείστες αναρτήσεις φανέρωναν πως οι χρήστες είχαν πιάσει το νόημα και πρόσθεταν στο ίδιο ύφος τη δική τους πλάκα κριτικάροντας εν πολλοίς όλους αυτούς που ανακαλύπτουν τον απόλυτο προορισμό, το πιο trendy νησί…, πολλοί το πήραν στα σοβαρά ετοιμάζοντας βαλίτσες για το άγνωστο (κι ανύπαρκτο) νησί ή δίνοντας μαρτυρίες για το πόσο μοναδικά πέρασαν όταν το επισκέφθηκαν. Ο δε υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Άδωνις Γεωργιάδης είδε, πίσω από την αναφορά στον γιατρό, επίθεση εναντίον του. Κι απάντησε σοβαρά: «Σας έχω πει ότι τα τρολ της Αντιπολιτεύσεως επενδύουν σε μία ψευδή εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ. Το ΕΣΥ έχει προβλήματα, πάντα είχε και πάντα θα έχει, αλλά τώρα είμαστε σε όλα τα επίπεδα καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια. Όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό ξέρουν ότι η εξιδανικευμένη εικόνα των συστημάτων υγείας των άλλων χωρών δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τα ίδια προβλήματα με εμάς έχουν και οι υπόλοιποι και εμείς είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από πολλούς άλλους».

Η αυγουστιάτικη αυτή πλάκα θα μπορούσε να είναι ένα κοινωνικό πείραμα που καταδεικνύει πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί μια πληροφορία, ακατέργαστη, χωρίς φιλτράρισμα -αληθινή ή ψεύτικη- και πόσο εύκολο είναι να γίνει πιστευτή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επρόκειτο για πλάκα, για κάτι ανώδυνο. Πριν λίγες μέρες όμως στη Βρετανία κόντεψε να ξεσπάσει εμφύλιος από μια ψεύτικη είδηση.

Πηγή:     https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1502412/diakopes-se-ena-nisi-pou-den-iparchi/


Δεν υπάρχουν σχόλια: