Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Από τη μία τσέπη βγαίνουν και από την άλλη επιστρέφουν στους ομίλους

 ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΤΡΆΓΩΝΟ Η «ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΚΕΡΔΩΝ»

Πηγή: Eurokinissi

Από τη μια τσέπη μπαίνουν, από την άλλη βγαίνουν, και μάλιστα διπλά, οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια Ενέργειας για λαϊκά νοικοκυριά, εργαζόμενους και αγρότες, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης με αφορμή τη τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ψηφίστηκε στη Βουλή, με στόχο την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των οικιακών καταναλωτών, καθώς και των αγροτών.

Η συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπει επιβολή ειδικής εισφοράς 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Αύγουστο (και μόνο σε αυτές που λειτουργούν με φυσικό αέριο), επιδοτώντας με 1,6 ευρώ ανά kWh τους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους οικιακούς καταναλωτές, για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει δε το γνωστό παραμύθι ότι αυτά τα ελάχιστα αρκούν τάχα για να ανακουφίσουν την «υπερβολική» επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της αύξησης των τιμών του ρεύματος, λόγω της «δυσλειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ρεύματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του περασμένου Ιουλίου».

Ποια είναι η πραγματικότητα όμως που καλείται να βιώσει για ακόμη μια φορά ο λαός μας πίσω από «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»;

Οτι είναι η «κανονικότητα» της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας, που μαζί έχουν συνδιαμορφώσει ΕΕ και όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις, αυτή που «καίει» τον λαό και τον βυθίζει στην ενεργειακή φτώχεια για να αυγατίζουν τα κέρδη τους μια χούφτα όμιλοι, που μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε «κανονική» δηλαδή περίοδο, εκτινάχτηκαν ξεπερνώντας τα 770 εκατομμύρια ευρώ!

Για του λόγου το αληθές, κυριολεκτικά ώρες μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας, «εντελώς τυχαία», ανακοινώθηκε από το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ), η οποία παρουσιάζει εκ νέου αύξηση περίπου 20 ευρώ! Η μέση ΤΕΑ, που αφορά την πλειοψηφία των καταναλωτών, που είναι ενταγμένοι στα «πράσινα» ειδικά τιμολόγια τα οποία «διαφήμιζε» η κυβέρνηση, αλλά και τα κυμαινόμενα «κίτρινα», ανέβηκε «αυτομάτως» στα 128,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 108,8 ευρώ πριν καν τελειώσει ο Ιούλης.

Πού καταλήγουμε λοιπόν; Πως όταν κάνει τη «σούμα» ο εργαζόμενος θα του μείνουν λιγότερα και από όσα είχε, γιατί για άλλη μια φορά ο ίδιος πληρώνει την επιδότηση που τάχα παίρνει, με την Ενέργεια συνεχώς να ακριβαίνει φέρνοντας αμύθητα κέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και λογαριασμούς - φωτιά στον λαό, την ίδια ώρα που ένα μεγάλο τμήμα του αναγκάζεται να κάνει διακοπές «αγκαλιά» με το κλιματιστικό του. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής «απελευθέρωσης» της Ενέργειας με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που στήριξαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» που οδήγησε στην απολιγνιτοποίηση χωρίς κεντρικό σχέδιο, ενώ ο λιγνίτης είναι ένα πάμφθηνο και σε αφθονία στην Ελλάδα ενεργειακό προϊόν, το οποίο η επιστήμη και η τεχνολογία το έχουν κάνει «καθαρότερο», αλλά η χρήση του έρχεται κόντρα στα συμφέροντα που προωθούν τις ΑΠΕ. Αυτός είναι ο δρόμος της καπιταλιστικής οικονομίας, της «ελεύθερης» αγοράς, που υπηρετούν και προωθούν κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί υποστηρικτές της.

«Φωτιά» και στις τιμές

Την ίδια ώρα, η εκτίναξη των τιμών στο ρεύμα και η «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού φέρνουν και νέο κύμα ακρίβειας, με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό να δείχνουν άνοδο (σε ετήσια βάση) στο 3% τον Ιούλη, από 2,5% τον Ιούνη. Ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ εκτιμάται στο 2,6%, από 2,5% τον Ιούνη.

Σε σχέση με τα «καύσιμα» κίνησης του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες έχουν την υψηλότερη συνεισφορά, με τον ετήσιο ρυθμό τον Ιούλη στο 4,0%, έναντι 4,1% τον Ιούνη. Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με 2,3%, έναντι 2,4% τον Ιούνη, η Ενέργεια με 1,3%, έναντι 0,2% τον Ιούνη και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 0,8%, έναντι 0,7% τον Ιούνη.

Για την Ελλάδα οι ανατιμήσεις που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ σε έναν χρόνο αφορούν Κρέατα γενικά (1,5%), Ψάρια νωπά (7,2%), Ελαιόλαδο (54,8%), Λαχανικά κατεψυγμένα (6,5%), Ζάχαρη - σοκολάτες - γλυκά - παγωτά (3,6%), Καφέ - κακάο - τσάι (1,7%), Μεταλλικό νερό - αναψυκτικά - χυμούς φρούτων (8,1%) και Αλκοολούχα ποτά - μη σερβιριζόμενα (3,9%).

(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)

Πηγή:     https://www.902.gr/eidisi/oikonomia/370864/apo-ti-mia-tsepi-vgainoyn-kai-apo-tin-alli-epistrefoyn-stoys-omiloys


Δεν υπάρχουν σχόλια: