Πάνε… Ξεχάστηκαν ακόμα και βασικές αρχές. Σκοπεύαμε να γράψουμε ότι θυσιάστηκαν σε βωμούς συμφερόντων. Αλλά θα ήταν άστοχο. Γιατί για να θυσιαστεί κάτι, πρέπει να είναι ζωντανό κιόλας. Σ’ αυτό τον τόπο οι αρχές και οι αξίες είναι νεκρές εδώ και καιρό. Χάθηκαν. Εξαϋλώθηκαν.
Οι πεσιμιστικοί αυτοί συνειρμοί διόλου άσχετοι είναι με την αναφορά που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την πρόταση Νόμου, η οποία ψηφίστηκε στις 11 Ιουλίου και υποχρεώνει τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να υποβάλλουν Πόθεν Έσχες.
Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο λόγω εξελίξεων ενόψει της διαδικασίας στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τα δυο νομοθετήματα που προνοούν -μεταξύ άλλων- να δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία οι δυο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και να υπόκεινται σε έλεγχο από τον Έφορο Φορολογίας, όντες ανέλεγκτοι (ή ανεξέλεγκτοι κατ΄ άλλους).
Οι λόγοι που ο Πρόεδρος έκανε την αναφορά, χρήζουν ανάλυσης από δυο- τρεις αναγνωρισμένους συνταγματολόγους, οι οποίοι είναι αμφίβολο κατά πόσον θα συμφωνήσουν. Αλλά εμείς αυτό που δηλώνουμε ανεπιφύλακτα, είναι ότι είμαστε εξ υπαρχής αντίθετοι με αυτή του την απόφαση.
Για τον απλούστατο λόγο: Δεν μπορεί κάποιος να βρίσκεται σε μια τέτοια θέση, όπως αυτή του ΓΕ και του ΒΓΕ, να γνωματεύει για την Πολιτεία, να αποφασίζει για ποινικές διώξεις, να μην ελέγχεται για ενδεχόμενο αθέμιτο πλουτισμό και την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος με αμφιλεγόμενα επιχειρήματα που θα κριθούν στο Δικαστήριο, να θέλει να διατηρήσει αυτή την κατάσταση.
Δεν χρειάζεται να επιδοθούμε σε αναλύσεις για να τεκμηριώσουμε αυτό που είναι λογικό και συνυφασμένο με ηθικές αρχές κι αξίες. Μπορώ με αποφάσεις να καθορίζω πολιτικές, τεράστια οικονομικά και άλλα συμφέροντα, αλλά να είμαι υπεράνω οποιουδήποτε ελέγχου; Αν είμαι δικτάτορας, ναι. Σε μια δημοκρατία, όμως, οφείλω να λογοδοτώ. Κι όχι να παίζω με ένα άρρωστο, αναχρονιστικό, κληροδοτημένο από ξένους Σύνταγμα, για να διατηρηθούν οι υπερεξουσίες του οποιουδήποτε.
Είναι και για γέλια, πάντως, η κατάσταση αν το καλοσκεφτεί κανείς. Για να κάνει αναφορά ο Πρόεδρος στο Ανώτατο πήρε προηγουμένως γνωμάτευση του επηρεαζόμενου στην προκειμένη περίπτωση Γενικού Εισαγγελέα, ενώ την αίτηση με την οποία προσφεύγει ο Πρόεδρος στο δικαστικό σώμα υπογράφεται από τον, επίσης, επηρεαζόμενο Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.
Πάμε, όμως, παρακάτω. Η Βουλή ως το έτερο ενδιαφερόμενο μέρος της υπόθεσης, διόρισε ως νομικό εκπρόσωπό της τον Χρίστο Κληρίδη. Στη 16σελιδη ένσταση του τελευταίου για την αναφορά του Προέδρου, λοιπόν, αναδεικνύεται ακόμη ένα τραγελαφικό: Οι νυν επικεφαλής της ΝΥ πριν ψηφιστεί ο επίμαχος Νόμος και θέλοντας να αποφύγουν το προδιαγεγραμμένο ενδεχόμενο να υποβάλλουν Πόθεν Έσχες με τον τρόπο που σχεδίαζε η Βουλή (με έλεγχο από τον Έφορο Φορολογίας), επεξεργάστηκαν εναλλακτική λύση. Να υποβάλλουν, δηλαδή, δήλωση περιουσιακών στοιχείων στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο (ΑΣΔ) συμμετέχοντας στον μηχανισμό αυτορρύθμισης των δικαστών. Μάλιστα, είχαν στείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ανωτάτου, ο οποίος τους απάντησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα να το κάνουν αυτό.
Προσέξτε εδώ τι συμβαίνει: Προσυνεννοήθηκαν πριν από μήνες για ένα θέμα με το πρόσωπο το οποίο θα συμμετάσχει τώρα στην απόφαση γι΄ αυτό ακριβώς το θέμα! Τα μπλέξαμε όλα σ΄ αυτό τον τόπο!
Δεν προσεγγίζουμε θετικά ούτε τον διορισμό του κ. Κληρίδη. Η ένσταση που υποβάλλει για λογαριασμό της Βουλής ώστε να μην υπάρξει ανατροπή με τον ψηφισθέντα Νόμο, μοιραία περιλαμβάνει νομική επιχειρηματολογία για τους νυν αξιωματούχους της Γενικής Εισαγγελίας. Αλλά κάνει εκτενή αναφορά σε θέματα που εγέρθηκαν στο πλαίσιο της σύγκρουσης των τελευταίων με τον Γενικό Ελεγκτή στο Ανώτατο (βλ. αίτημα παύσης του από τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας). Ο κ. Κληρίδης ήταν και σ΄ αυτή την υπόθεση αναμεμειγμένος. Ως μέλος της νομικής ομάδας του Γενικού Ελεγκτή. Και τώρα με το θέμα του Πόθεν Έσχες πλήττει εμμέσως αυτούς που στράφηκαν εναντίον του πελάτη σε μια άλλη υπόθεση για την οποία δεν εκδόθηκε απόφαση. Κουλουβάχατα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου