Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Πιο πολύ φυτεύονται φωτοβολταϊκά παρά οτιδήποτε άλλο

 

Ακόμα και οι πιο κακόπιστοι ενδεχομένως να έχουν πια πειστεί πως αυτό που ζούμε δεν είναι καύσωνας. Είναι η νέα μας πραγματικότητα. Θερμοκρασίες άνω των 40ο για όλο σχεδόν το καλοκαίρι, πλημμύρες το χειμώνα, διάβρωση των παράκτιων περιοχών, πυρκαγιές καταστροφές. Η κατάσταση μπορεί να μην είναι καν αναστρέψιμη, μπορεί ωστόσο να γίνει προσπάθεια να περιοριστεί η καταστροφή της φύσης, που είναι η αιτία της κλιματικής αλλαγής. Η κάθε χώρα, η κάθε πόλη, η κάθε κοινότητα, ο κάθε άνθρωπος στα πλαίσια των δυνατοτήτων του. Ειδικοί λένε πως η ενίσχυση της φύσης και η προστασία της τοπικής βιοποικιλότητας, είναι σημαντικές παρεμβάσεις στην προσπάθεια δημιουργίας πιο βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων, καθώς ένα υγιές, φυσικό οικοσύστημα μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεσμεύοντας άνθρακα, παρέχοντας σκιά, αιχμαλωτίζοντας τα ύδατα απορροής και προστατεύοντας τις ακτές από τη διάβρωση.

Στοχεύοντας σε αυτή την κατεύθυνση, δήμαρχοι από 31 πόλεις, όπως το Λος Άντζελες, η Βομβάη, το Παρίσι, η Στοκχόλμη, το Σίδνεϊ, υπέγραψαν κοινή δήλωση (Urban Nature Declaration), υποσχόμενοι ότι το 30-40% της συνολικής δομημένης επιφάνειας των πόλεων τους θα αποτελείται από πράσινους χώρους έως το 2030 και το 70% των κατοίκων θα έχει πρόσβαση σε πράσινους ή μπλε (υδάτινους) δημόσιους χώρους, σε απόσταση 15’ με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Τι γίνεται στην Κύπρο; Τα δέντρα, στο μυαλό κάποιων, εμποδίζουν την «ανάπτυξη». Με τη μεγαλύτερη ευκολία κόβονται δέντρα για να γίνουν πιο φαρδιοί δρόμοι, για να κτιστούν πύργοι ή άλλα οικιστικά συγκροτήματα, για να τοποθετηθούν πιο πολλές ξαπλώστρες στις παραλίες, για να γίνουν φωτοβολταϊκά πάρκα… Μεγάλες εκτάσεις στρώνονται με φωτοβολταϊκά πλαίσια τα οποία ναι μεν συλλέγουν ηλιακή ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα εκπέμπουν θερμότητα. Για την τοποθέτηση τους δε, χρησιμοποιούνται τόνοι μπετόν και μέταλλο τα οποία ενισχύουν τις ψηλές θερμοκρασίες. Και εκεί που παλιά φύτρωνε και κανένα χορταράκι στην άγονη ή γόνιμη γη, πλέον δεν φυτρώνει τίποτα. Αγροτικές εκτάσεις μετατρέπονται σε «πάρκα», αφού ως γνωστόν παρά να καλλιεργείς καλύτερα να εισάγεις από την Ολλανδία, την Κίνα, την Αργεντινή… Κι ενώ όταν ακούς για πάρκο φαντάζεσαι δέντρα λουλούδια, λίμνες, μονοπάτια, έντομα, ο όρος ξαφνικά παραπέμπει σε ξηρασία.

Όπως αποκάλυψε ο συνάδελφος Άγγελος Νικολάου, εταιρεία αιτείται να δημιουργήσει ένα τέτοιο «πάρκο» αποκόπτοντας 1400 πεύκα στην περιοχή Λυθροδόντα – Μαθιάτη. Το Τμήμα Περιβάλλοντος διευκρινίζει πως απλά εξετάζεται η αίτηση χωρίς να σημαίνει πως θα δοθεί άδεια. Ωστόσο δεν είναι η μόνη περίπτωση. Πλέον πιο πολύ φυτεύονται φωτοβολταϊκά παρά οτιδήποτε άλλο. Και την ίδια ώρα πολίτες αναμένουν να εγκριθούν οι αιτήσεις του για λίγα πλαίσια στην οροφή του σπιτιού.

Πηγή:    https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1495992/pio-poli-fitevonte-fotovoltaika-para-otidipote-allo/


Δεν υπάρχουν σχόλια: