Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε μια είδηση για μια μικρή στις ΗΠΑ, μητέρα της οποίας λόγω υπερβολικής χρήσης της έκρυψε το κινητό τηλέφωνο.
Παρόλα αυτά η γυναίκα έβλεπε το κορίτσι της να μπαίνει και να επικοινωνεί στα κοινωνικά δίκτυα, όπως και πριν. Τελικά, ανακάλυψε πως η μικρή την παράκαμψε… μέσω του «έξυπνου» ψυγείου που διέθετε το σπίτι τους.
Θυμήθηκα την ιστορία αυτή, τώρα που κοντεύουν να ανοίξουν τα σχολεία. Λίγο πριν τελειώσει η προηγούμενη σχολική χρονιά τέθηκε θέμα απαγόρευσης χρήσης των κινητών στα σχολεία. Τελικά, έλλειψη συνεννόησης το θέμα μπήκε στον πάγο.
Και εκεί παραμένει μέχρι σήμερα. Πράγμα που σημαίνει ότι το τοπίο παραμένει θολό και πως στην ουσία το κάθε σχολείο θα κάνει τα δικά του, αναλόγως της διεύθυνσης. Υπάρχουν σχολεία που οι μαθητές τα χρησιμοποιούν ακόμη και την ώρα μαθήματος άλλα που απαγορεύεται να τα βγάλουν από την τσάντα τους, καθ‘ όλη την διάρκεια παραμονής τους στους σχολικούς χώρους και άλλα που επιτρέπονται μόνο τα διαλείμματα.
Η συζήτηση για το ποια είναι η καλύτερη πολιτική έχει ανάψει για τα καλά. Όσοι τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης πιστεύουν πως το μέτρο θα βελτιώσει τις μαθησιακές επιδόσεις, δεδομένου ότι δεν θα αποσπάται η προσοχή των μαθητών και θα είναι πιο δραστήριοι την ώρα της διδασκαλίας. Επιπλέον, η απαγόρευση θα μειώσει και προβληματικές συμπεριφορές, όπως ο σχολικός εκφοβισμός με φωτογραφίες και βίντεο.
Από την άλλη όσοι εναντιώνονται στην απαγόρευση λένε πως τα κινητά πλέον αποτελούν μέρος της κοινωνικοποίησης των παιδιών και πως μπορούν να γίνουν ένα καλό βοηθητικό, εκπαιδευτικό εργαλείο.
Το ζήτημα είναι πως, όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση είτε απαγορευτούν τα κινητά είτε όχι οι μαθητές θα βρίσκουν τρόπο για να είναι online. Εκεί είναι ο κόσμος τους και για αυτό είναι ένα βήμα μπροστά από αυτούς που βάζουν τις απαγορεύσεις.
Αν δεν μπορούν να έχουν κινητό μαζί τους, θα αποκτήσουν ένα smartwatch, μια έξυπνη υπολογιστική μηχανή, μια οποιαδήποτε άλλη συσκευή με δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ. Θα σπάζουν κωδικούς wifi από γειτονικά σπίτια ή καταστήματα και θα μοιράζονται το σήμα με hotspot.
Και δεν λέω πως δεν πρέπει να γίνει κάτι με τα κινητά στα σχολεία. Αλλά και να έρθουν απαγορεύσεις μπορούν οι εκπαιδευτικοί να ελέγξουν αποτελεσματικά τους μαθητές;
Απλά, ας κάνουμε εικόνα τον εκπαιδευτικό που σκρολάρει χρησιμοποιώντας το μεσαίο του δάκτυλο κοιτάζοντας το κινητό από κάποια απόσταση, μάλλον λόγω πρεσβυωπίας και τον μαθητή που κινείται χρησιμοποιώντας τα δυο του χέρια και με κλειστά τα μάτια.
Μπορούμε να φανταστούμε, ποιος έχει το πάνω χέρι, έτσι;
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1501411/ti-ginete-me-ta-kinita-sta-scholia/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου