Κάθε άλλο παρά θερμή, όπως άλλωστε αναμενόταν, ήταν η υποδοχή στον πρόεδρο της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, από τον λαό της μαρτυρικής Κανδάνου στα Χανιά, την Πέμπτη, καθώς τον συνόδευε η άρνησή του να συζητήσει καν το μέγα ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα για τις θηριωδίες της ναζιστικής κατοχής, θέμα το οποίο θεωρεί… «λήξαν».
Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και πολίτες ανάρτησαν πανό, στα ελληνικά και τα γερμανικά, και φώναξαν συνθήματα όπως «δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε», «Αποζημιώσεις – Δικαιοσύνη», αλλά η συγκλονιστικότερη στιγμή ήταν όταν η 97χρονη Δέσποινα Φιωτάκη, κάτοικος της Καντάνου απευθύνεται μέσω της διερμηνέα στον Σταϊνμάιερ με λόγια που αντικατοπτρίζουν το αίσθημα πικρίας και αδικίας που παραμένει ζωντανό στις μνήμες των κατοίκων.
«Το χέρι που μου δίνει είναι το χέρι του σφαγέα» είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αντίθεσή της και τη δυσκολία της να τον αντικρίζει.
Όπως σχολιάζει το neakriti.gr, η δήλωση της κυρίας Δέσποινας, αναδεικνύει τον βαθύ πόνο και τη συλλογική μνήμη που φέρουν οι κάτοικοι της Καντάνου, ενός τόπου που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στην περίοδο της γερμανικής κατοχής, αναμένοντας ακόμη την πολυπόθητη δικαίωση.
Στο εθιμοτυπικό κομμάτι της επίσκεψης, ο Γερμανός πρόεδρος απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες της γερμανικής κατοχής, καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο, πάντα εν μέσω αντιδράσεων από συγκεντρωμένους.
Κατά την επίσκεψη, επιζώντες αρνήθηκαν να δώσουν χειραψία στον Γερμανό Πρόεδρο, εξιστορώντας του τις θηριωδίες που υπέστησαν από τους Γερμανούς κατακτητές το 1941.
Με αιχμές στη στάση της Γερμανίας, ακόμα και κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ήταν και ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιου.
Ο δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου, Αντώνης Περάκης, καλωσόρισε τον Γερμανό πρόεδρο στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Καντάνου, εκφράζοντας την ελπίδα του η κατάθεση στεφάνου να αποτελέσει και έμπρακτη αναγνώριση της ανάγκης καταβολής αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος.
«Οι Ναζί θέλησαν να εξαφανίσουν την Κάντανο από τον χάρτη. Η Κάντανος είναι εδώ και σας καλωσορίζει», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Περάκης.
Σταϊνμάιερ: Η αμήχανη «συγγνώμη»
Στην ομιλία του, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ είπε ότι «ο πόνος των συγγενών συγκλονίζει» και εξέφρασε «τη φρίκη και τη ντροπή» του για όσα έγραψαν οι Γερμανοί στις πλάκες το 1941.
«Είναι δύσκολο για έναν Γερμανό Πρόεδρο να προσέλθει σε αυτόν τον τόπο. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να βρίσκομαι εδώ χωρίς να επισκεφτώ αυτόν τον τόπο. Σας ευχαριστώ που βρίσκεστε εδώ σήμερα και που μου επιτρέπεται να βρίσκομαι εδώ. Μας τείνετε χείρα συμφιλίωσης, και γι’ αυτό σας ευγνωμονώ».
Ο ίδιος περιέγραψε τις θηριωδίες που διέπραξαν οι Γερμανοί κατακτητές και αναφέρθηκε στα μαρτυρικά χωριά της Κρήτης. «Δεν μπορούμε σήμερα να μνημονεύουμε χωρίς να αναφερθούμε στους Εβραίους της Κρήτης. Η βαρβαρότητα και η απανθρωπιά των Γερμανών κατακτητών μου κόβει ακόμη και εμένα την ανάσα».
Στα ελληνικά, ζήτησε συγχώρεση στο όνομα της Γερμανίας: «Ζητώ συγχώρεση για το γεγονός ότι μετά τον πόλεμο η Γερμανία απέστρεψε το βλέμμα της από τα εγκλήματα που διέπραξε. Πρέπει όμως να διατηρήσουμε τη μνήμη. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό που μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε τη μνήμη στην επόμενη γενιά».
Κλείνοντας, ο Σταϊνμάιερ υπογράμμισε ότι «σε έναν τέτοιο τόπο όπως η Κάντανος, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε ένα κοινό μέλλον». Τόνισε επίσης ότι «στη χώρα μου λίγοι γνωρίζουν για τα εγκλήματα που διέπραξε η Γερμανία κατά της Ελλάδας και για τον φριχτό πόλεμο». Καταλήγοντας, δήλωσε: «Υποκλίνομαι με οδύνη και σεβασμό απέναντι στους νεκρούς. Η Κάντανος ανοικοδομήθηκε παρά τις οδύνες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου