Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών τις ανησυχίες του για τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως διαμορφώθηκαν μετά την περίφημη μεταρρύθμιση. Οι ανησυχίες μπορούν να χαρακτηριστούν όψιμες. Δεν χρειαζόταν πτυχίο οικονομικών ή μαντείας για να προβλέψει κανείς το μέλλον ενός μοντέλου τοπικής αυτοδιοίκησης με 20 δημάρχους, 93 αντιδημάρχους συν πέντε περιφερειάρχες με δικές τους ξεχωριστές δομές -και αδιευκρίνιστα καθήκοντα- σε ένα τόπο με πληθυσμό γύρω στο ένα εκατομμύριο.
Όλα ήταν προβλέψιμα κι όλα είχαν ειπωθεί. Αν ανατρέξει κάποιος σε κείμενα που είχαν δημοσιευτεί πριν την εφαρμογή του νέου μοντέλου, αποκαλούμενο ως μεταρρύθμιση, θα βρει πως αυτό που βλέπουμε στην πράξη είχε προβλεφθεί. Υπήρχαν μάλιστα εκθέσεις από εμπειρογνώμονες, τους οποίους οι ίδιοι οι κυβερνώντες κάλεσαν, που προειδοποιούσαν πως χωρίς την απαιτούμενη πληθυσμιακή μάζα, οι ρυθμίσεις που πήγαιναν να γίνουν θα δημιουργούσαν μη βιώσιμες οντότητες. Τα τεχνοοικονομικά δεδομένα όμως δεν είχαν σημασία. Σημασία είχαν να ικανοποιηθούν τα κόμματα και οι δικοί τους.
Και να φανταστεί κανείς πως όλα ξεκίνησαν από τη συζήτηση πως 30 Δήμοι ήταν πολλοί σε ένα τόσο μικρό τόπο. Και μετά από συζήτηση πολλών χρόνων και πολλών εκατομμυρίων σε μελέτες, οι 30 Δήμοι έγιναν 20 συν πέντε περιφέρειες, οπόταν στην ουσία δεν έγινε μείωση, ενώ με τις συνενώσεις δημιουργήθηκαν δυσκίνητες αρχές.
Η παρούσα κυβέρνηση μπορούσε να προτάξει άλλοθι πως η απόφαση πάρθηκε από άλλους. Ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση «ιστορική» και «κληροδότημα στις επόμενες γενιές». Ο δε υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος αρχικά μίλησε για τα προβλήματα, στη συνέχεια βεβαίωνε πως οι υπηρεσίες είναι πανέτοιμες για το άλμα που λίγους μήνες μετά αποδείχτηκε πως ήταν στο κενό. Ενώ παρουσιαζόταν η εικόνα πως όλα είχαν οργανωθεί για την ομαλή μετάβαση (στόχο για τον οποίο μετατέθηκαν 2.5 χρόνια αργότερα οι εκλογές), καμία ομαλότητα δεν επήλθε. Και όπως πάντα, το πρόβλημα είναι η στελέχωση. Ο ένας μετά τον άλλο οι ΕΟΑ επικαλούνται πρόβλημα επαρκούς στελέχωσης. Και στην ήδη προβληματική οικονομική κατάσταση, προστίθενται κι άλλα κόστη. «Τα έξοδα του γάμου μας, η νύφη δεν τα αξίζει», είχε πει με βεβαιότητα ο τέως υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής εκφράζοντας τη διαφωνία του στον καταληκτικό αριθμό των Δήμων. Η νύφη όμως μας έμεινε, όπως κι ο προβληματικός γάμος, που θα τον πληρώσουμε ακριβά.
Και σαν να μην έφταναν τα προβλήματα της μεταρρύθμισης, μπήκε κι ο Ιππόδαμος στη μέση και η πολεοδομική αμνηστία και το μαγαζί πάει να κλείσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου