Τα φετινά Νόμπελ, τόσο στη Φυσική όσο και στη Χημεία απονεμήθηκαν σε επιστήμονες που η δουλειά τους σχετίζεται άμεσα με την τεχνητή νοημοσύνη. Τόσο ο Τζέφρι Χίντον, που μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσικής με τον Τζον Χόπφιλντ, όσο και ο Ντέμης Χασάμπη, που μοιράστηκε το Νόμπελ Χημείας με τους Ντέιβιντ Μπέικερ και Τζον Μ. Τζάμπερ, παρά την τεράστια αξία των επιτευγμάτων τους, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο χρήσης τους.
Ειδικά ο Χίντον, ο οποίος αποτελεί μία μυθιστορηματική προσωπικότητα, έχει σχεδόν μετανιώσει για τις ανακαλύψεις του. «Παρηγορώ, λέει, τον εαυτό μου, πως αν δεν το έκανα εγώ, θα το έκανε κάποιος άλλος».
Γόνος οικογένειας σημαντικών επιστημόνων στην Αγγλία, ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια να προσπαθεί να κατανοήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, κατακτώντας σημαντικά βραβεία στον τομέα της έρευνας. Το 2012, μαζί με δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, δημιούργησαν την τεχνολογία που αποτέλεσε θεμέλιο για τα σημερινή ΑΙ. Μέσω μιας startup, δημιούργησαν ένα νευρωνικό δίκτυο που μπορούσε να αναλύσει χιλιάδες φωτογραφίες και να μάθει να αναγνωρίζει κοινά αντικείμενα. Η εταιρεία τους αγοράστηκε από την Google κι ο Χίντον μεταφέρθηκε εκεί ώστε να συνεχίσει την έρευνα του. Η ανακάλυψη τους αποτέλεσε τη βάση για τεχνολογίες όπως η «ChatGPT». Όταν όμως οι ανακαλύψεις περάσουν στα χέρια επιχειρηματιών και αρχίσει μια κούρσα μεταξύ τους για το ποιος θα καταφέρει πρώτος να κάνει το επόμενο βήμα, τότε το πράγμα ξεφεύγει από τον πρωταρχικό του στόχο.
Μετά από δέκα χρόνια, ο Χίντον παραιτήθηκε για να μπορεί, όπως δήλωσε, «να μιλάει για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης». Σημείωσε επίσης ότι «ένα μέρος του εαυτού του μετανιώνει για το έργο της ζωής του» εκφράζοντας φόβους για το μέλλον της ανθρωπότητας αφού τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ικανά να αυτοβελτιώνονται και κάποια στιγμή θα είναι πιο έξυπνα από τον άνθρωπο.
Σε συνέντευξη του στους New York Times, υπογράμμισε πως οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα είναι πολύ ταχύτερες απ’ ότι πίστευαν οι επιστήμονες και σε αντίθεση με τα πυρηνικά όπλα, δεν υπάρχουν κανονισμοί που να εμποδίζουν τη μυστική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από κυβερνήσεις ή εταιρείες. Για αυτό και «η αναχαίτιση της απειλής αφανισμού μας από την ΤΝ θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα», τόνισε.
Τις ανησυχίες του εξέφρασε και με τη ανακοίνωση της βράβευσης του με Νόμπελ. «Δεν έχουμε εμπειρία από τι σημαίνει να έχουμε δίπλα μας οντότητες πιο έξυπνες από εμάς. Θα είναι υπέροχο για τομείς όπως η υγεία, αλλά πρέπει να ανησυχούμε για τις αρνητικές συνέπειες. Ιδίως για την απειλή να χάσουμε τον έλεγχο της».
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1517152/imaste-idi-se-alli-epochi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου