Στο διεθνές Συνέδριο της International Association for Hydro-Environment Engineering & Research, IAHR, της Διεθνούς Ένωσης για την Έρευνα στην Υδραυλική και Περιβαλλοντική Μηχανική, που έγινε στη Γιουχάν της Κίνας την περασμένη εβδομάδα, μια ελληνική επιστημονική ομάδα έτυχε μιας πολύ σημαντικής διάκρισης.

Οι επιστήμονες του Κέντρου Ολοκληρωμένης και Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της UNESCO, ΚΕΟΔΔΥΠ, που έχει επιλεγεί να εγκατασταθεί στο ΑΠΘ, τιμήθηκαν με το Best Paper Award, με το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Εργασίας, για την επιστημονική εργασία που υπέβαλαν και παρουσίασαν στο Συνέδριο.

Το ΚΕΟΔΔΥΠ είναι ένα από τα 29 Κέντρα Νερού της UNESCO σε ολόκληρο τον κόσμο και το μοναδικό στην Ελλάδα, που έχει ιδρυθεί και λειτουργεί εδώ και 6 χρόνια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ.

Το θέμα της βραβευμένης επιστημονικής εργασίας είναι:
«Achieving SDG6 for Sustainable Water Supply and Wastewater Management in Southeastern Europe»,
που στα ελληνικά μεταφράζεται ως:
«Επιτυγχάνοντας τον Στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης 6 του ΟΗΕ για το Νερό στη ΝΑ Ευρώπη, με εφαρμογή στις υπηρεσίες Ύδρευσης και Αποχέτευσης».

Την ερευνητική ομάδα αποτελούν οι Καθηγητές του ΑΠΘ:
• Ελπίδα Κολοκυθά, (Πρόεδρος του Κέντρου Νερού της UNESCO στο ΑΠΘ),
• Γιάννης Μυλόπουλος, (πρώην Πρύτανης ΑΠΘ) και
• Διονύσης Λατινόπουλος, (μέλος ΔΣ του Κέντρου).

Στη συγκεκριμένη επιστημονική εργασία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ενός ερευνητικού έργου που ανατέθηκε στο ελληνικό Κέντρο Νερού στο ΑΠΘ και χρηματοδοτήθηκε από την UNESCO και αφορούσε στις προοπτικές σύγκλισης με τους στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης στα υπό ένταξη στην ΕΕ κράτη της ΝΑ Ευρώπης.

Το Κέντρο UNESCO για το Νερό στο ΑΠΘ συνεργάστηκε για τη συγκεκριμένη έρευνα με τους επιστήμονες του ομόλογου Κέντρου Νερού της UNESCO (IRTCUD) στο πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου στη Σερβία και συγκεκριμένα με τους Καθηγητές Jovan Despotovic, Aleksandar Djukic & Branislav Babic.

Στην εργασία που βραβεύτηκε παρουσιάστηκε σε ένα κοινό εκατοντάδων υψηλής στάθμης επιστημόνων στον τομέα του Νερού, της Υδραυλικής και του Περιβάλλοντος από όλα τα μέρη του κόσμου η σημερινή κατάσταση στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στη ΝΑ Ευρώπη, η οποία αξιολογήθηκε σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων αξιολόγησης που επελέγησαν από την ερευνητική ομάδα.

Στην εργασία, ακόμη, εντοπίστηκαν τα κενά και οι ελλείψεις όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης για το Νερό που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ και έχει αποδεχτεί η ΕΕ και αναπτύχθηκαν οι προοπτικές βιωσιμότητας των υπηρεσιών Νερού, μέσα από ένα καινοτόμο στρατηγικό σχέδιο.

Το στρατηγικό σχέδιο το οποίο ανέπτυξε και υπέβαλε η ερευνητική ομάδα αφορά σε έναν καινοτόμο σχεδιασμό για την Ανάπτυξη των Ικανοτήτων, (Capacity Building), των υπηρεσιών Νερού, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγκλισης με τους στόχους της Βιωσιμότητας για το Νερό που έχει θέσει ο ΟΗΕ και η Ενωμένη Ευρώπη.

Η Ανάπτυξη των Ικανοτήτων θεωρείται ένας από τους πέντε βασικούς πυλώνες για την επιτάχυνση της επίτευξης του στόχου 6 του ΟΗΕ για τη Βιωσιμότητα στον τομέα του Νερού.

Το επόμενο στάδιο αυτού του ερευνητικού έργου που τρέχει τώρα, αφορά στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για την Ανάπτυξη των Ικανοτήτων του στελεχιακού δυναμικού των υπηρεσιών Νερού στις υπό εξέταση χώρες.

Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου στο πλαίσιο αυτής της έρευνας και το οποίο θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλες χώρες στις οποίες επιδιώκεται η σύγκλιση με τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, θα υλοποιηθεί με τη διεξαγωγή σειράς σεμιναρίων εκπαίδευσης επιτόπου στις υπό ένταξη στην ΕΕ χώρες της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και εκ του μακρόθεν, με χρήση μεθόδων τηλεδιάσκεψης, από την ομάδα των βραβευθέντων στην Κίνα Ελλήνων και Σέρβων επιστημόνων.

Αυτό που είναι χαρακτηριστικό στην προκειμένη περίπτωση της βράβευσης της ελληνικής επιστημονικής ομάδας είναι ότι ενώ διεθνείς οργανισμοί, όπως η UNESCO, εμπιστεύονται τα ελληνικά Κέντρα Έρευνας και τους Έλληνες επιστήμονες, αναθέτοντάς τους διεθνή προγράμματα στα ζητήματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης για το Νερό και ενώ οι ελληνικές επιστημονικές ομάδες διακρίνονται σε διεθνή και άκρως ανταγωνιστικά περιβάλλοντα για την επιστημονική τους δουλειά ανάμεσα σε εκατοντάδες υψηλής στάθμης επιστήμονες, στο εσωτερικό της Ελλάδας παραμένουν άγνωστοι και παντελώς αναξιοποίητοι.

Ουδείς γνωρίζει και ουδείς έχει ασχοληθεί ποτέ με την ύπαρξη και τη λειτουργία του ΚΕΟΔΔΥΠ, του Κέντρου Νερού της UNESCO στο ΑΠΘ, ενός Κέντρου που έχει αξιολογηθεί πρόσφατα από διεθνείς επιστήμονες προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί στο ΑΠΘ και το οποίο αξιοποιεί και βελτιστοποιεί τις συμπληρωματικές και διεπιστημονικές γνώσεις του επιστημονικού δυναμικού ενός μεγάλου πανεπιστημίου στα ζητήματα της Διαχείρισης του Νερού.

Και ακόμη χειρότερα, ουδείς ποτέ ζήτησε την επιστημονική γνώμη αυτού του Κέντρου στα δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σε εποχή Κλιματικής Αλλαγής, με τα προβλήματα της λειψυδρίας και των καταστροφικών πλημμυρών να βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα.

Αντ’ αυτού, η ελληνική κυβέρνηση έφερε από την Ολλανδία μια ιδιωτική εταιρεία προκειμένου να υλοποιήσει ένα αμφιλεγόμενο Master Plan για τη Θεσσαλία, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Τη στιγμή που το Κέντρο Νερού που η UNESCO αξιολόγησε και εμπιστεύθηκε στο ΑΠΘ, για να είναι ένα από τα 29 Κέντρα Νερού σε ολόκληρο τον κόσμο, παραμένει παντελώς αναξιοποίητο.

Και τη στιγμή κατά την οποία οι Έλληνες εξειδικευμένοι επιστήμονες στα ζητήματα του Νερού, οι οποίοι επιλέγονται να υπηρετήσουν ως σύμβουλοι και να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους σε τρίτες χώρες και οι οποίοι, μάλιστα, διακρίνονται διεθνώς με τιμητικά βραβεία γι’ αυτή τους την επιστημονική δραστηριότητα, στην ίδια τους τη χώρα αγνοούνται επιδεικτικά.

Το «ουδείς προφήτης στον τόπο του» δεν είχε πουθενά μεγαλύτερη ισχύ, από ό,τι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια…

*Του Γιάννη Α. Μυλόπουλου, Καθηγητή, πρώην Πρύτανη ΑΠΘ

Πηγή:    https://tvxs.gr/apopseis/arthra-gnomis/giannis-mylopoylos-oi-ellines-epistimones-diakrinontai-sto-exoteriko-alla-agnooyntai-stin-idia-toys-ti-chora/