Όποιος τις έχει δοκιμάσει ξέρει πως είναι ακαταμάχητες.
Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι απλά ότι απαντούν σε ό,τι ερωτηθούν, τις περισσότερες φορές ορθά και κατανοητά. Είναι ότι το κάνουν με τέτοιο τρόπο όπως ένας ευγενικός, παντογνώστης άνθρωπος.
Θα χαιρετήσουν τον χρήστη, θα τον ρωτήσουν πως είναι. Θα τον ενθαρρύνουν και θα επιμένουν πως αν χρειάζεται κάτι είναι στη διάθεσή του. Και στο τέλος θα του ευχηθούν καλή επιτυχία ή καλή τύχη αν αυτό χρειάζεται.
Είναι πολύ εύκολο, επομένως κάποιος να ξεχάσει πως έχει απέναντί του αλγόριθμους και όχι άνθρωπο. Πόσο μάλλον, όταν δεν πρόκειται για απλά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, αλλά για τους AΙ συντρόφους, που είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να απαντούν με συμπαθητικό, ρεαλιστικό τρόπο όταν κάποιος μοιράζεται μαζί τους τις σκέψεις ή τα προβλήματά του.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας είναι η μοναξιά. Και είναι τραγική ειρωνεία το ότι στις μέρες μας που πληθυσμιακά είμαστε περισσότεροι από ποτέ και που έχουμε κάθε είδους μέσο στη διάθεσή μας για να επικοινωνούμε και να εκφραζόμαστε, ότι είμαστε τόσο μοναχικοί και τόσο μόνοι.
Η μοναξιά πλήττει το ένα τρίτο των ενηλίκων σε όλον τον κόσμο και το ποσοστό αυτό αυξάνεται. Σε αυτήν αποδίδονται προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, αλλά και σωματικά προβλήματα, όπως ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου για τους καρκινοπαθείς. Για αυτό δεν είναι παράξενο, που υπάρχουν χώρες που δημιουργούν Υπουργείο Μοναξιάς για να χειρίζεται όλα αυτά τα ζητήματα.
Γράφοντας στην εφημερίδα Wall Street Journal o Julian de Freitas καθηγητής στo Business School του Χάρβαρντ είπε ότι σύμφωνα με τις μελέτες που έκανε, αυτές οι εφαρμογές όντως δουλεύουν. Οι άνθρωποι που απευθύνονται σε αυτές για να καταπολεμήσουν τη μοναξιά τους έχουν, σε μεγάλο βαθμό, τα αποτελέσματα που θέλουν.
Στις εν λόγω έρευνες, όσοι μιλούσαν με ένα AI σύντροφο ανέφεραν σημαντική μείωση των επιπέδων της μοναξιάς που ένιωθαν από την πρώτη κιόλας βδομάδα. Τις επόμενες βδομάδες είχαν να παρουσιάσουν ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση. Και όλοι είπαν πόσο σημαντικό ήταν για αυτούς να νιώθουν πως υπάρχει κάποιος που τους ακούει, χωρίς μάλιστα να τους επικρίνει.
Έχει σημασία ότι αυτός ο κάποιος είναι μια μηχανή; Μήπως οι AI σύντροφοι θα κάνουν τους ανθρώπους κλειστούς και θα τους οδηγήσουν στο να αποφεύγουν την ανθρώπινη επαφή; Είναι ένας κίνδυνος υπαρκτός.
Αυτό, όμως ελάχιστο μετρά για όσους το χρησιμοποιούν. Και καθώς ως κοινωνία δεν τα πάμε καλά με τη μοναξιά, καλό θα ήταν τουλάχιστον να είμαστε ανοιχτόμυαλοι απέναντι σε οποιοδήποτε εργαλείο βοηθά έστω και λίγο.
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1518284/e-sintrofe-echo-kati-na-sou-po/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου