Ανήλικοι κτυπάνε και κλέβουν ντελιβεράδες. Ανήλικοι σπάνε και καίνε ότι βρουν μπροστά τους γιατί έχασε (ή μπορεί και να κέρδισε) η ομάδα τους. Ανήλικοι προβαίνουν σε βανδαλισμούς γιατί είναι 13 του Δεκέμβρη!! Ανήλικοι ψάχνουν κάθε ευκαιρία για να βιαιοπραγήσουν. Ένδειξη πως υπάρχει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Κι αν δεν μας πολυαπασχολούσε όσο η βία στρεφόταν κατά των ξένων, μετά τα τελευταία επεισόδια θα πρέπει να αντιληφθούμε πως όταν η σήψη αφήνεται ανεξέλεγκτη, δεν υπάρχει περιορισμός προς τα που θα στραφεί και μέχρι που μπορεί να φτάσει.
Η άφιξη ενός μεθυσμένου πατέρα σε αστυνομικό τμήμα για να παραλάβει την κόρη του που συμμετείχε στα επεισόδια της Παρασκευής (επειδή ήταν –όπως είπαμε- 13/12) μετέθεσε την ευθύνη στους γονείς, οι οποίοι όντως έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη. Ωστόσο οι αρχές, η Πολιτεία, δεν μπορούν να νίπτουν τας χείρας. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, χαρακτήρισε τα φαινόμενα «πολύ δύσκολα, στενάχωρα και καταδικαστέα αλλά και την ίδια ώρα πάρα πολύ ανησυχητικά». Η διάγνωση είναι σωστή. Ποια είναι όμως η θεραπεία; Αναμένουμε από γονείς που δεν μπορούν να κουμαντάρουν τους εαυτούς τους να ανανήψουν και να φροντίσουν τόσο τις δικές τους ζωές όσο και αυτές των παιδιών τους; Ή μήπως να αρχίσουμε να μπαγλαρώνουμε και να κλείνουμε στις φυλακές τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς; Αρκετές χώρες το κάνουν ήδη.
Στην Αυστραλία, στην πολιτεία Κουίνσλαντ, ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες, νομοσχέδιο το οποίο προνοεί την αντιμετώπιση παιδιών από 10 ετών και πάνω ως ενήλικες. Σε περίπτωση που διαπράξουν κάποιο σοβαρό αδικήμα – από επικίνδυνη οδήγηση έως φόνο- θα τιμωρούνται με τις ίδιες ποινές που προβλέπονται για τους ενήλικες. Αν και χαρακτηρίστηκε ακόμα και από την κεντρική κυβέρνηση ως ασύμβατο με τα ανθρώπινα δικαιώματα το νομοσχέδιο ψηφίστηκε ακόμα και από τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος ως απάντηση στην αύξηση της νεανικής εγκληματικότητας. Ο δε γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας παραδέχθηκε ότι οι πιο αυστηρές ποινές που προβλέπει το νομοσχέδιο παραβιάζουν πολλά άρθρα του διεθνούς δικαίου. Γνωμοδότησε ωστόσο πως «η εξαιρετική κατάσταση που έχει προκύψει λόγω της νεανικής εγκληματικότητας επιτρέπει να αγνοηθεί ο αυστραλιανός νόμος περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Στον αντίποδα υπήρξαν πολλές αντιδράσεις: «Οι πολιτικές αυτές δεν αντιμετωπίζουν τα βαθιά αίτια της νεανικής εγκληματικότητας: τα ψυχολογικά τραύματα, τη φτώχεια, τον συστημικό ρατσισμό, την ανεπαρκή πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες στήριξης», υπογράμμισε εκπρόσωπος οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Αν Σκέλτον, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ, εξέφρασε την «κατάπληξή» της: «Δεν πιστεύουμε ότι οι λεγόμενες εξαιρετικές περιστάσεις δικαιολογούν την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών ούτε ότι (το νομοσχέδιο) θα κάνει το Κουίνσλαντ πιο ασφαλές» τόνισε.
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1539253/to-provlima-itan-i-13-tou-12/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου