Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Φέρνουν τα λεφτά την ευτυχία;

 

Φέρνουν τα λεφτά την ευτυχία; Και αν ναι σε ποιο βαθμό; Που μπορούμε να βάλουμε το όριο στα πόσα χρειαζόμαστε για να είναι είμαστε ευτυχισμένοι;

Μια μελέτη του 2010 στις ΗΠΑ, από δύο οικονομολόγους αποφάνθηκε πως με ένα ετήσιο εισόδημα στα 75.000 δολάρια το χρόνο κάποιος μπορεί να γίνει ευτυχισμένος. Εκτιμήθηκε πως ήταν ένα ποσό με το οποίο κάποιος μπορούσε να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και να έχει περιθώριο να κάνει πράγματα που του αρέσουν.

Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος καταφέρει να βάζει στην τσέπη 75.000 δολάρια ετησίως είναι απαραίτητα ευτυχισμένος; Όχι ακριβώς. Γιατί στα 14 χρόνια που μας χωρίζουν από την μελέτη των Angus Deaton και Daniel Kahneman συνέβησαν πολλά με αποτέλεσμα το κόστος ζωής να εκτοξευτεί στα ύψη. Νέοι υπολογισμοί, για τις ΗΠΑ μιλούμε πάντα, ανέβασαν το ποσό της ευτυχίας στις 110.000 δολάρια.

Πάντως, ο μέσος μισθός στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 60.000 δολάρια. Και όσοι κερδίζουν πάνω από 110.000 δολάρια είναι λιγότερο από το 20% του πληθυσμού. Επομένως, αν τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία, αυτό σημαίνει πως οι τέσσερις στους πέντε Αμερικανούς μουλιάζουν μέσα στην δυστυχία τους.

Αυτό βέβαια, δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Όλοι γνωρίζουμε και δεν χρειάζεται καμιά έρευνα για να μας το επιβεβαιώσει πως τα λεφτά δεν φέρνουν ούτε την ευτυχία ούτε την δυστυχία. Έχουμε δει ανθρώπους με τεράστιο εισόδημα να είναι δυστυχισμένοι και αδέκαρους να ξεχειλίζουν από ευτυχία. Έχουμε, δει φυσικά και το αντίθετο.

Ακόμη, όμως και να μην φέρνουν την ευτυχία τα χρήματα, δίνουν άνεση. Όπως και να το κάνουμε είναι καλύτερο να ξυπνά κάποιος και να μην αγωνία αν θα τα βγάλει πέρα και αν έχει τα απαραίτητα χρήματα να φάει, να ντυθεί, να πάει στον γιατρό αν αυτό χρειαστεί. Τα χρήματα μπορεί να μην είναι το μυστικό της ευτυχίας, όμως μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.

Οι μεγαλύτερες γενιές μεγάλωσαν και πορεύτηκαν με το μότο της σκληρής εργασίας που στο τέλος ανταμείβεται. Οι κρίσεις των τελευταίων χρόνων, σώριασαν σε ερείπια αυτές τις πεποιθήσεις, όταν αποδείχτηκε πόσο ευάλωτοι είμαστε απέναντι σε μειώσεις μισθών και απολύσεις. Αν «χρειαστεί» να γίνουν περικοπές, θα γίνουν όσες ώρες και αν αφιερώσαμε στη δουλειά μας, όσο καλοί εργαζόμενοι κι αν ήμασταν.

Οι νεότεροι αναζητούν την ευτυχία αλλού. Σε ταξίδια, προσωπικές αναζητήσεις νέες εμπειρίες. Το πρόβλημα, φυσικά, ότι όλα αυτά κοστίζουν και ότι οι περισσότεροι δεν μπορούν να συντηρούν ένα τέτοιο life style. Άρα, ακόμη και να μην φέρνουν τα λεφτά την ευτυχία, είναι καλύτερο κάποιος να τα έχει.

Πηγή:     https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1473685/fernoun-ta-lefta-tin-eftichia/


Δεν υπάρχουν σχόλια: