Γροθιά στο στομάχι χαρακτηρίστηκε η ομιλία του Λάμπρου Διονυσίου, αριστεύσαντα φοιτητή της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος μίλησε εκ μέρους των φοιτητών στην τελετή αποφοίτησης. Ο νεαρός, μας αποχαιρέτησε στην ουσία, εξηγώντας μας γιατί επιλέγει να φύγει από τον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε, εκπαιδεύτηκε. «Ζούμε σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε παρακμή. Οι θεσμοί καταρρέουν, οι πολίτες αγανακτούν και η διαφθορά θεριεύει. Ζούμε σε μια χώρα που βλέπουμε το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο. Σε μια χώρα που διασύρεται διεθνώς. Ζούμε σε μια χώρα που παρόλα αυτά δεν τιμωρείται κανείς και δεν αλλάζει τίποτα. Ζούμε σε ένα νησί που παραμένει μοιρασμένο με ανοικτές πληγές. Ζούμε σε μια εποχή που οι παγκόσμιες προκλήσεις ολοένα αυξάνονται, ενώ εμείς παραμένουμε παγιδευμένοι στο δικό μας μικρόκοσμο».
Βιώνοντας όλα αυτά αποφάσισε να φύγει για να μην ζήσει την στιγμή που κάποιος θα κριθεί καλύτερος από αυτόν, όχι γιατί έχει τα προσόντα, τις γνώσεις και τις εμπειρίες, αλλά γιατί έχει την κατάλληλη κομματική ταυτότητα και τις ανάλογες οικογενειακές διασυνδέσεις. Αυτά κι άλλα πολλά είπε ο Λάμπρος Διονυσίου. Όχι εφορμούμενος από αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά από μια γενική απογοήτευση για τον τόπο. Ένα τόπο που έχει τα φόντα να είναι αλλιώς, αλλά κάποιοι θέλουν να τον κρατούν στάσιμο ώστε να κάνουν κουμάντο.
Στο ακροατήριο βρισκόταν και η πρόεδρος της Βουλής, η οποία κρατούσε σημειώσεις. Ίσως και άλλοι αξιωματούχοι του κράτους και των κομμάτων. Οι οποίοι ενδεχομένως να προσυπογράψουν το χαρακτηρισμό «γροθιά στο στομάχι» και να πουν πως πήραν το μήνυμα. Όπως πήραν, πριν δυο βδομάδες, και το μήνυμα των εκλογών. Ατάραχοι.
Ο Λάμπρος Διονυσίου προστίθεται, όπως και πολλοί άλλοι, σε αυτό που ονομάζεται brain drain. Δεν αρκεί η υπογεννητικότητα (δείκτης 1.3) «χαρίζουμε» τους νέους μας σε άλλες χώρες. Γονείς και κράτος έχουν επενδύσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τη μόρφωση του καθενός, την οποία όμως θα αξιοποιήσουν άλλες χώρες. Όπου εκεί θα τους προσφέρουν θέσεις εργασίες χωρίς να χρειάζεται να τηλεφωνήσει ο βουλευτής ή να είχαν συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία κανενός.
Άλλοι πάλι, θα το παλέψουν. Θα παραμείνουν, θα επιστρέψουν, θα προσπαθήσουν. Με την ελπίδα να μην παρασυρθούν στο βούρκο των στάσιμων νερών. «Έχουμε την ηθική υποχρέωση -σε αντίθεση με τη γενιά πριν από εμάς- να αφήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας μια Κύπρο καλύτερη απ’ αυτή που παραλάβαμε. Να αφήσουμε μια Κύπρο επανενωμένη, ευημερούσα, τεχνολογικά ανεπτυγμένη, ανεκτική και συμπεριληπτική. Μια Κύπρο για την οποία θα είμαστε περήφανοι».
Σας ευχόμαστε ολόψυχα να το καταφέρετε. Γιατί ναι, οι προηγούμενες γενιές αποτύχαμε.
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1481802/i-nei-mas-ftinoun-akoui-kanis/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου