Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Ποδόσφαιρο στο γήπεδο του Χίτλερ

  


 Ξένια Τούρκη

Ο τελικός του Euro 2024 θα διεξαχθεί στις 14 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Γύρω στις 70.000 τυχεροί φίλαθλοι που εξασφάλισαν εισιτήριο θα δουν τον αγώνα από κοντά και εκατομμύρια άλλοι από τις τηλεοράσεις και τα κινητά τους.

Το συγκεκριμένο στάδιο χτίστηκε με εντολή των ναζί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, τους οποίους ο Αδόλφος Χίτλερ ήθελε να χρησιμοποιήσει προπαγανδιστικά για να προωθήσει ανωτερότητα της άριας φυλής. Ο μαύρος Τζέσε Όουενς του χάλασε τα σχέδια με τα τέσσερα μετάλλια που κέρδισε, αλλά φυσικά αυτό δεν εμπόδισε το ναζιστικό καθεστώς να προχωρήσει ακάθεκτο στα σχέδια του.

Η αρχιτεκτονική του Γ΄ Ράιχ είναι εμφανής παντού. Από τις επιβλητικές κολώνες μέχρι τα αγάλματα γύρω από το στάδιο και από την τεράστια πύλη του μέχρι το ότι το στάδιο είναι βυθισμένο μερικά εκατοστά στο έδαφος, ως ματαιόδοξη αναφορά στο Κολοσσαίο της Ρώμης, όλα θυμίζουν μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της γερμανικής ιστορίας.

Πόσοι άραγε στις 14 Ιουλίου θα είναι σε θέση αναγνωρίσουν τα σημάδια του παρελθόντος; Σίγουρα όχι τόσοι πολλοί.

Από εκείνη την ταραγμένη περίοδο έχουν περάσει πάνω από 80 χρόνια και συνεχώς λιγοστεύουν αυτοί που την έζησαν. Η ζωντανή ιστορική μνήμη εξασθενεί και χάνεται, καθώς με την πάροδο του χρόνου οι άνθρωποι πεθαίνουν. Για τις δε νεότερες γενιές είναι πλέον ξεκάθαρη ιστορία. Τι για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ακούν και διδάσκονται, τι για τον Τρωικό στο νου τους είναι δύο ιστορικά γεγονότα που έγιναν παλιά. Πολύ παλιά κατ΄ ακρίβεια.

Στην περίπτωση που ερωτηθούν για τι σημαίνει για αυτούς το στάδιο του Βερολίνου ελάχιστοι ή και κανένας θα θυμηθεί τον Χίτλερ και τους ναζί. Θα έχουν να πουν για ποδοσφαιρικούς αγώνες που διεξάχθηκαν εκεί τον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος το 2006 ή του Champions League το 2016 ή για συναυλίες που έγιναν, Metallica, Pink Floyd, Coldplay δεν λες και λίγα τα μεγάλα ονόματα που έπαιξαν στο στάδιο.

Το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου είναι σήμερα ένα μοντέρνο γήπεδο έδρα της θρυλικής Χέρτα, το οποίο έχει μάθει να ζει με το άβολο παρελθόν του. Κάτι που μάλλον έχει κάνει και ολόκληρη η Γερμανία.

Ίσως και αυτό να είναι μονόδρομος για μια χώρα που θέλει να προχωρήσει μπροστά, χωρίς να ξεχνά την ίδια στιγμή το παρελθόν της. Η σημερινή Γερμανία δεν προσπαθεί να κρύψει τη ναζιστική ιστορία της. Αντίθετα, την αφήνει να διεισδύσει στο παρόν της, ελπίζοντας ίσως έτσι πως είναι ένας καλός τρόπος για να αποφύγει παρόμοιες κακοτοπιές στο μέλλον.

Πηγή:     https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1483777/podosfero-sto-gipedo-tou-chitler/


Δεν υπάρχουν σχόλια: