Ένα αιώνα πριν, το 1925, ο Ιρλανδός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Σήμερα, ένα από τα έργα του, «Ο άνθρωπος και τα όπλα» προκαλεί την αντίδραση των ακροδεξιών στη Βουλγαρία οι οποίοι δημιουργούν σοβαρά επεισόδια έξω από θέατρο στη Σόφια όπου ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και παραγωγή του πολυβραβευμένου Τζον Μάλκοβιτς.
Το έργο γράφτηκε το 1894 και διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Σερβοβουλγαρικού πολέμου του 1885, θίγοντας τόσο τον πόλεμο όσο και το γάμο. Προσεγγίζει τον πόλεμο ως ένα μέσο δημιουργίας ηρώων και τον γάμο ως ένα μέσο για τη γέννηση καινούργιων γενιών. Κι ενώ μέχρι σήμερα τα ζητήματα αυτά διά μέσου της τέχνης δεν ενοχλούσαν, σήμερα διαδηλωτές και κόμματα ζητούν να τερματιστούν οι παραστάσεις και να εκδιωχθεί από τη χώρα ο Μάλκοβιτς, αφού θεωρούν πως χλευάζει την ιστορία. Και δεν το ζητάνε απλώς, αλλά απειλούν και βιαιοπραγούν έξω από το θέατρο όπου οι άνθρωποι φοβούνται να πάνε για να το παρακολουθήσουν.
Ο διευθυντής του θεάτρου, μάλιστα, δήλωσε πως φοβήθηκε για τη ζωή του. «Είναι μια αρκετά περίεργη αντίδραση, αλλά είναι μια περίεργη εποχή· όλο και περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν να λογοκρίνουν πράγματα με τα οποία δεν συμφωνούν», δήλωσε ο Μάλκοβιτς εξηγώντας πως είναι μια αντιπολεμική κωμωδία που ανέβηκε πολλές φορές.
Παράλληλα, στην Αμερική ο Τραμπ επέλεξε για υπουργό Δικαιοσύνης τον βουλευτή Ματ Γκετζ ο οποίος κατηγορείται για διακίνηση ανήλικων κοριτσιών και στην Ιταλία η Μελόνι έχει στρέψει τα πυρά της κατά του δικαστικού σώματος της χώρας αντιδρώντας στην απόφαση δικαστών για αποστολή μεταναστών σε κλειστά κέντρα κράτησης στην Αλβανία. Συνήγορο της στην επίθεση αυτή βρήκε τον Έλον Μασκ, ενώ δικαστές καταγγέλλουν πως δέχονται απειλές.
«Το μήνυμα είναι ότι όποιος τολμά να ελέγξει ή έστω να περιορίσει τη δράση της κυβέρνησης –είτε επειδή το απαιτεί ο θεσμικός του ρόλος είτε επειδή ως απλός πολίτης πιστεύει ότι η κριτική της εξουσίας είναι “το άλας της Δημοκρατίας”– πρέπει να γνωρίζει ότι, αν επιμείνει, θα περάσει δύσκολα. Ειδικά αν έχει δίκιο», λέει εκπρόσωπος των δικαστών. «Αυτές οι επιθέσεις σκιαγραφούν μια στρατηγική. Οι μέθοδοι και οι στόχοι είναι οι ίδιοι, οι μόνες διαφορές εξαρτώνται από τον ρόλο των ανθρώπων που κατά καιρούς πρέπει να χτυπηθούν, να απαξιωθούν, να φοβηθούν και να φιμωθούν».
Και στο Ιράν, όσες γυναίκες δεν φοράνε το χιτζάμπ όπως ορίζουν οι κανόνες, θα στέλνονται σε «κλινική θεραπείας». Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού καθεστώτος, η κλινική θα παρέχει «επιστημονική και ψυχολογική θεραπεία». Με ηλεκτροσόκ, με λοβοτομή…, ποιος ξέρει τι «επιστημονική» μέθοδο θα επιλέξουν για να πείσουν τις γυναίκες να μην αντιδρούν;
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1528678/to-mellon-ine-edo-ki-ine-skotino/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου