Μας σοκάρουν συνήθως ειδήσεις που έρχονται από τον τρίτο κόσμο ή από χώρες όπου διοικούνται από φανατικούς ισλαμιστές. Τι γίνεται όμως στο δυτικό προοδευτικό κόσμο;

Μια είδηση από τη Δανία, μας ενημερώνει πως η χώρα προβαίνει σε τεστ γονικής επάρκειας. Κι αν κριθεί πως δεν είσαι κατάλληλος για να ανατρέφεις παιδιά, σου τα παίρνουν οι υπηρεσίες του κράτους. Τα τεστ αυτά, παρόλο που είναι προσαρμοσμένα στις συνθήκες ζωής και την κουλτούρα των Δανών, εφαρμόζονται και στους ιθαγενείς της Γροιλανδίας, τους Ινουίτ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δυσχερή θέση, όπως και άλλες μειονότητες, αφού δεν λαμβάνονται υπόψιν γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια. Σύμφωνα με σχετική έκθεση, το 5,6% των παιδιών γροιλανδικής καταγωγής τίθενται υπό φροντίδα, έναντι 1% των Δανών παιδιών.

Μία γυναίκα, η Keira Alexandra Kronvold, γροιλανδικής καταγωγής, κατάγγειλε πως της πήραν το παιδί λίγες μόνο ώρες μετά που το έφερε στον κόσμο. Ήταν το τρίτο της παιδί και δέκα χρόνια πριν, όταν υποβλήθηκε σε διαγνωστικές εξετάσεις, κρίθηκε ανεπαρκής για το ρόλο της μητέρας. Τώρα μπορεί να βλέπει το μωρό της για μόλις μία ώρα την εβδομάδα, υπό την παρακολούθηση κοινωνικού λειτουργού. Η ίδια καταγγέλλει πως το σύστημα κρίνει την αξία της ως μητέρα μέσα από μια “φανατική πολιτισμική οπτική”.

Η περίπτωση, που δεν είναι η μοναδική, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών. Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η Δανία δεν προστατεύει τα δικαιώματα των γροιλανδικών οικογενειών οδηγώντας σε αδικαιολόγητες υιοθεσίες και αποξενώσεις γονέων και παιδιών.

Η μεταχείριση που τυγχάνουν οι Ινουίτ Εσκιμώοι από την κυρίαρχη Δανία δεν είναι κάτι καινούριο. Πέρσι 67 γυναίκες κατήγγειλαν πως όταν ήταν νέες, ή έφηβες ακόμα, τους τοποθετήθηκε στη μήτρα σπιράλ, χωρίς τη συγκατάθεση ή τη γνώση τους, με στόχο να τις αποτρέψουν από το να αποκτήσουν παιδιά. Για την εν λόγω καταγγελία διεξάγεται έρευνα η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί του χρόνου.

Δεν ήταν όμως το πρώτο ή το τελευταίο κοινωνικό πείραμα που διενήργησε η Δανία εκείνο τον καιρό. Το 1951, 22 παιδιά Ινουίτ, ηλικίας 6-10 ετών, απομακρύνθηκαν από τις οικογένειες τους με τη συγκατάθεση των γονιών τους, προκειμένου να γίνει ένα πείραμα ενσωμάτωσης με στόχο να φτιαχτεί ένας νέος τύπος Γροιλανδού. Έξι από αυτά προσαρμόστηκαν και υιοθετήθηκαν ενώ τα υπόλοιπα στάλθηκαν πίσω. Δεν ήταν όμως το ίδιο. Ξαφνικά δεν ανήκαν πουθενά. Τοποθετήθηκαν σε ένα οικοτροφείο και σταδιακά αποκόπηκαν εντελώς από τις ρίζες τους. Κάποια κατέληξαν να είναι άστεγοι, άλλα κατέληξαν αλκοολικοί, και τα περισσότερα πέθαναν σε μικρή ηλικία.

Η αγριότητα του κόσμου μέσα από ένα δυτικό πρίσμα, με γυαλιστερό περιτύλιγμα.