Όχι πως έχει σημασία τι θα δηλώσουν στο πόθεν έσχες οι γενικός και βοηθός εισαγγελέας, αφού ο καθένας ότι θέλει δηλώνει και σίγουρα όχι που τα βρήκε. Αυτό που έχει σημασία είναι η πρεμούρα του προέδρου να αναπέμψει το νόμο που ψήφισε η Βουλή ώστε να προστατέψει τους επικεφαλής της εισαγγελίας από την υποχρέωση να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία τάχα για το καλό του θεσμού που αντιπροσωπεύουν. «Απεναντίας, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο. Η δήλωση πόθεν έσχες αποτελεί πρόσθετο εχέγγυο για την ακεραιότητα του θεσμού προάγοντας τη διαφάνεια και λογοδοσία και ενισχύοντας έτσι την αναγκαία εμπιστοσύνη στο θεσμό από το κοινό».
Προηγήθηκε η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, βάση της οποίας ο πρόεδρος δεν υποχρεούται να επιστρέψει τις 55,000 ευρώ που έλαβε ως επιδόματα εξωτερικού ενώ υπηρετούσε στην Κύπρο. Τη γνωμάτευση ζήτησε ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος (πρόεδρος) μετά από καταγγελία του τέως Γενικού Ελεγκτή. Κι ενώ η αθωωτική γνωμάτευση εκδόθηκε τον Απρίλιο, δεν δημοσιοποιήθηκε, μπας και νομίσουμε οι καχύποπτοι πως συνδέεται με τη στάση του προέδρου στο αίτημα της Εισαγγελίας για παύση του Ελεγκτή ή στην αναπομπή του νόμου που ψήφισε η Βουλή για το πόθεν έσχες του γενικού εισαγγελέα και του βοηθού του.
Εν τούτοις η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί είναι πως η Νομική Υπηρεσία κάθε άλλο από ανεξάρτητος θεσμός είναι. Ίσως και σε άλλες εποχές να υπήρχε μια κάποια σχέση προεδρικού και γενικού εισαγγελέα, αλλά πλέον δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Η εντύπωση που επικρατεί πλέον είναι πως πρόκειται για δύο συγκοινωνούντα δοχεία και το ένα εξυπηρετεί το άλλο όπου και όπως μπορεί. Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο.
Ταυτόχρονα, αποκαλυπτικό είναι και για ποια ζητήματα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξασκεί το δικαίωμα του να αναπέμπει νόμους που ψηφίζει η Βουλή. Εκτός από την αναπομπή που έκανε για να προστατέψει τους Σαββίδη και Αγγελίδη, μία άλλη ενδεικτική αναπομπή αφορά τις κατασκηνώσεις πολυτελείας, άλλως «Glamping» και επισκέψιμα αγροκτήματα. Αντί ο πρόεδρος να νοιάζεται για την προστασία του περιβάλλοντος, νοιάζεται για τα συμφέροντα κάποιων που θέλουν να επεκταθούν σε ένα άλλο τομέα. Και δεν είναι κακό να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν με τέτοιους χώρους, αλλά κάτω υπό αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να προστατεύεται το περιβάλλον. Χρειάστηκε όμως να πει το Ανώτατο Δικαστήριο στον πρόεδρο πως δεν αντιβαίνει στο Σύνταγμα η απαίτηση για μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε έργα κατασκηνώσεων πολυτελείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου