Αν ήξεραν, θα το προστατεύαν ως κόρην οφθαλμού! Θα απαγορεύαν με δια βίου φυλάκιση και με πρόστιμο καραμπινάτο στους αππωμένους νεόπλουτους Κυπραίους που αγοράζουν βεγγαλικά για να γιορτάσουν την πιο όμορφη ημέρα της ζωής τους ή κάποιο σπουδαίο γεγονός που ολίγον μας ενδιαφέρει! Θα φυλάκιζαν πάραυτα τον όποιο ανεύθυνο καίει κλαδιά ή κάμνει σούβλα μέσα στο δάσος, υπό 45 βαθμών Κελσίου
Αν ξέρατε, άρχοντες εκλεγμένοι και παρακοιμώμενοι [ανώνυμοι και επώνυμοι] σύμβουλοι της βραχονησίδας, τη σημασία του Τροόδους θα είχατε εξασφαλίσει ήδη, προ πολλών χρόνων, τα καλύτερα και ακριβότερα πτητικά και άλλα μέσα πυρόσβεσης, θα εντάσσατε την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ένα κυρίαρχο σώμα, το αρτιότερο, [και όχι σε 42 παρακλάδια], θα ακριβοπληρώνατε την εργασία και θα στέλνατε κάθε χρόνο τους άξιους πυροσβέστες μας να παρακάθονται σε συνέδρια ανά τον κόσμο, και κυρίως θα διορίζατε άξιους Υπουργούς που έχουν επίγνωση και συνείδηση της ύψιστης σημασίας της οροσειράς.
Αν γνώριζαν οι εκάστοτε ιθύνοντες του κρατικού καναλιού την απόλυτη εξάρτηση της επιβίωσης του νησιού από το Τρόοδος, αντί να ξοδεύουν «τα λεφτά μας» για εγχώριες και εισαγόμενες σαπουνόπερες και θεάματα από σκυλάδικα, θα έδιναν μικρόφωνο δυο φορές τη βδομάδα σε γεωλόγους ώστε να ενημερώνουν τον αγέρωχο κυπριακό λαό για τα τόσα όσα μας προσφέρει το Τρόοδος, όπως και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει εξαιτίας ακριβώς τούτου του αγέρωχου και συχνότατα ανεγκέφαλου κυπριακού λαού.
Αν οι Υπουργοί Παιδείας, νυν και παλαιοί, γνώριζαν ότι ο λόγος που παραμένουμε στο χάρτη ως τόπος και όχι ως «έρημος» οφείλεται αποκλειστικά στο Τρόοδος, το πρώτιστο που θα μαθαίναν στα παιδιά θα ήταν να σέβονται τη φύση, τα δάση, τον τόπο, τη χλωρίδα και την πανίδα, παρά να χάνουν την ώρα τους διδάσκοντας το πρωθύστερο «Δεν Ξεχνώ» και την πρόσφατη ουρά, «Διεκδικώ και Αγωνίζομαι», που απέκτησε με στόμφο.
Αν οι εκάστοτε εκλελεγμένοι Δήμαρχοι και Μουχταραίοι συνειδητοποιούσαν την αδήριτη πια ανάγκη του πράσινου στις πόλεις, θα απέκλειαν ευφάνταστους παγκόσμιους διαγωνισμούς αππωμάρας [τύπου Ζάχα Χαντίτ] και θα αναλάμβαναν να φυτέψουν την επικράτειά τους με δέντρα που παρέχουν το αναγκαίο οξυγόνο και την απαραίτητη σκιά.
Το Τρόοδος μας αφορά όλους. Και τους άρχοντες και τον κυρίαρχο λαό. Δεν είναι μόνον τα δάση που το περιστοιχίζουν, οι κοιλάδες, τα πανέμορφα ακόμα χωριά, οι ποταμοί… Δεν είναι μόνο οι βόλτες στην πλατεία με τα πορικά, όταν η πεδιάδα γίνεται αφόρητη, ούτε τα σπιτάκια της αποικιοκρατίας για τις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων, ούτε ο Φεραίος, το Τζιούμπιλι [και τα νεανικά μας χρόνια], ούτε ο Μακλούφ και, βέβαια, ούτε τα χιόνια. Το Τρόοδος είναι αυτό που μας επιτρέπει να κρατούμε το κεφάλι μας πάνω από το νερό – όπως γνωρίζετε δύο πράγματα επιπλέουν στο νερό- για λόγους ευπρέπειας θα αναφέρω μόνο τους φελλούς!
Το Τρόοδος, αγαπητοί αναγνώστες, είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο το νησί έχει δημιουργηθεί. Καθορίζει τη φυσιογνωμία, την ταυτότητα και το τοπίο, όχι μόνο αυτό που βλέπουμε αλλά και το υπέδαφός, και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία οικοδομήσαμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Σχηματίστηκε με υποθαλάσσια ηφαιστειακή δράση στο βυθό ενός μεγάλου αρχαίου ωκεανού, γνωστού ως η Τυθήα θάλασσα, πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια. Αποτελεί μέρος ενός αρχαίου ωκεάνιου φλοιού! Ο αλλόχθονος, αλλά εξίσου πολύτιμος Πενταδάκτυλος, διαφέρει, είναι η συνέχεια των Άλπεων.
Το Τρόοδος είναι η βάση μας, η εντυπωσιακή τοπογραφία του ρυθμίζει το κλίμα, τις βροχές, τις καλλιέργειες, το καθημερινό ψωμί μας, το φυσικό μας περιβάλλον. Από εκεί ξεκινήσαμε, η φύση προίκισε πλουσιοπάροχα το οφιολιθικό σύμπλεγμα του Τροόδους με ορυκτό πλούτο, κυρίως χαλκό και άλλους φυσικούς πόρους, όπως το νερό και τα δάση. Από το Τρόοδος πηγάζουν οι ποταμοί μας. Το Τρόοδος και ο Πενταδάκτυλος καθορίζουν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του νησιού. Εκείνο διαμορφώνει τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν.
Το Τρόοδος είναι ένα ανοικτό γεωλογικό βιβλίο, η Μέκκα της Γεωλογίας. Γράφτηκαν εκατοντάδες διδακτορικές διατριβές, σ’ όλο και απ’ όλο τον πλανήτη για τη γεωλογική εξέλιξη του Τροόδους και επιστήμονες από όλο τον κόσμο έρχονται για να μελετήσουν το φαινόμενο! Φαινόμενο, γιατί αντί να καταδύονται στα τρίσβαθα των ωκεανών, ανεβαίνουν στο Τρόοδος και βλέπουν ένα πολύτιμο κομμάτι του ωκεάνιου φλοιού!
Όλα αυτά τα εκπληκτικά τα γνωρίζουν τα παιδιά μας; Τα διδάσκονται στα σχολεία; Η αγάπη, ο σεβασμός, η προστασία της φύσης, των δασών, των δέντρων έπρεπε να είναι η ραχοκοκαλιά της Παιδείας μας. Παρέα με την ιστορία θα έβγαζαν μια νέα γενιά, περήφανη για τον τόπο. Τόσες και τόσες γνώσεις οφείλουμε στους γεωλόγους μας, τους σημερινούς και στους παλαιότερους, στον Γιαννάκη Παναγίδη, στον Δρ Γιώργο Κωνσταντίνου -για μας όλους “ο κύριος Κόκος”- τόσα και τόσα έγραψε, είπε, επανέλαβε… Εις ώτα πολλές φορές, μη ακουόντων.
Αποδείξαμε παντοιοτρόπως ότι είμαστε ανήμποροι και ανίκανοι [παρά τα χιλιοειπωμένα που θα ακούσετε στις μαύρες επετείους] να προστατέψουμε το νησί από τις διαχρονικές φυσικές αλλά και ανθρώπινες καταστροφές, απότοκα συνήθως υπέρμετρης φιλοδοξίας, αλλά και μωρίας. Επιμένουμε να εξοπλίζουμε τη βραχονησίδα και να υποσχόμαστε διαρκως καινούργια πολεμικά συστήματα. Ως αυτά να μπορούσαν ποτέ να μας προστατέψουν έναντι της υπεροπλίας των πέριξ, ξεχνώντας την ουσία. Ελπίζω το τελευταίο μας επίτευγμα, η σημαντική στρατηγική συμφωνία που υπογράψαμε με τις ΗΠΑ να προβλέπει και για κατάσβεση πυρκαγιών! Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα.
Ελεύθερα 30.6.2024
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1484941/an-ixeran-ti-ine-to-troodos/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου