Μπορεί για πολύ κόσμο – ποδοσφαιρόφιλους και μη – διοργανώσεις όπως το Euro 2024 να προκαλούν ενθουσιασμό, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ορισμένους από τους καλύτερους παίχτες παγκοσμίως να παίρνουν μέρος σε συναρπαστικά παιχνίδια, ωστόσο για κάποιους άλλους, ή για την ακρίβεια για κάποιες άλλες, η περίοδος αυτή μπορεί να είναι γεμάτη αγωνία, φόβο και πόνο.
Προφανώς το ποδόσφαιρο από μόνο του δεν προκαλεί ενδοοικογενειακή βία. Έρευνα ωστόσο στην Αγγλία, από το Πανεπιστήμιο του Lancaster, έδειξε πως οι αναφορές για περιστατικά ενδοοικογενειακής κακοποίησης αυξήθηκαν κατά 38% όταν η Αγγλία έχανε έναν αγώνα και κατά 26% όταν κέρδιζε ή έφερνε ισοπαλία.
Με αφορμή την παραπάνω έρευνα, η οποία είναι σαφώς περιορισμένη, η Women’s Aid, μια φιλανθρωπική οργάνωση που εργάζεται για τον τερματισμό της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, παρέχοντας διάφορες υπηρεσίες και προχωρώντας σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης γύρω από τα συγκεκριμένα ζητήματα, προχώρησε για πρώτη φορά το 2022, χρονιά όπου πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο (Μουντιάλ), στη δημιουργία της καμπάνιας με τίτλο «He’s Coming Home».
Ενδοοικογενειακή βία: «Όχι άλλα χρόνια πόνου»
Εκμεταλλευόμενη τη φρενίτιδα που πιάνει τους Άγγλους σχεδόν σε κάθε τουρνουά εθνικών ομάδων, είτε έχουν είτε δεν έχουν καλή ομάδα, ζητωκραυγάζοντας «It’s Coming Home» κι ελπίζοντας κάθε φορά πως είναι η χρονιά τους (έχουν να κατακτήσουν κύπελλο από το 1966, όταν κατέκτησαν το Μουντιάλ, το οποίο και διοργάνωσαν), η οργάνωση θέλησε να ευαισθητοποιήσει γύρω από το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, τροποποιώντας το σύνθημα σε «He’s Coming Home», λέγοντας στην ουσία πως το ζήτημα δεν είναι εάν θα έρθει το τρόπαιο «σπίτι», αλλά το γεγονός ότι θα έρθει «εκείνος» στο σπίτι.
Επειδή λοιπόν το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι διαχρονικό, η οργάνωση συνεχίζει και φέτος την καμπάνια γύρω από το θέμα, προτάσσοντας το σύνθημα «Όχι άλλα χρόνια πόνου». Στόχος; Να ρίξει φως στη σκοτεινή πλευρά αυτών των μεγάλων αθλητικών γεγονότων, την οποία αγνοούμε.
«Στόχος της εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι να αναδείξει τη συνεχιζόμενη επιδημία της ενδοοικογενειακής κακοποίησης στη χώρα, φέρνοντας αυτό που συχνά θεωρείται “ιδιωτικό” ζήτημα στο δημόσιο χώρο και προκαλώντας συζητήσεις μεταξύ των οπαδών και των υποστηρικτών του ποδοσφαίρου», αναφέρει η οργάνωση, η οποία στη σχετική ενημέρωση υπογραμμίζει πως τα επίπεδα βίας κατά των γυναικών στη χώρα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους, ενώ η χρηματοδότηση των υπηρεσιών βοήθειας σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.
Η καμπάνια περιλαμβάνει κλασικά κασκόλ ποδοσφαίρου, στα οποία αποτυπώνονται γνωστά συνθήματα τροποποιημένα, προκειμένου να αναδειχθεί το ζήτημα, όπως και άλλες φράσεις, όπως φαίνεται παρακάτω:
Στην εκστρατεία συμμετέχουν και διάσημα πρόσωπα, όπως η τραγουδίστρια και σταρ της Ποπ Self Esteem, η οποία έφτιαξε σχετικά μπλουζάκια.
Euro 2024: Επιδείνωση της υπάρχουσας κατάστασης
Όπως δηλώνει η Τερέζα Πάρκερ, επικεφαλής του τμήματος Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της «Women’s Aid», «τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου είναι μια φανταστική στιγμή για να ενωθούμε ως χώρα μέσω ενός παιχνιδιού που πολλοί από εμάς αγαπούν. Ωστόσο, για πολλές γυναίκες και παιδιά που ζουν με έναν θύτη, τα μεγάλα ποδοσφαιρικά τουρνουά μπορεί να είναι μια περίοδος γεμάτη φόβο. Ενώ η ενδοοικογενειακή κακοποίηση δεν προκαλείται από το ποδόσφαιρο, γνωρίζουμε ότι η υπάρχουσα κακοποίηση μπορεί να γίνει πιο σοβαρή ή συχνή κατά τη διάρκεια μεγάλων τουρνουά».
Η ίδια, σε άρθρο της στην Αγγλική εφημερίδα δρόμου Big Issue, αναφέρει επίσης:
«Χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ της ενδοοικογενειακής κακοποίησης και του ποδοσφαίρου, αλλά γενικά πιστεύεται ότι η υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς και τα έντονα συναισθήματα και ενδεχομένως η κοινωνική δυναμική ορισμένων μεγάλων ομάδων ανδρών σε ομάδες που υποστηρίζουν το παιχνίδι και η αποδοχή της λεγόμενης “laddish συμπεριφοράς” (η οποία μπορεί να περιλαμβάνει σεξισμό), μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση των περιστατικώv (σ.σ. η “laddish” συμπεριφορά στην οποία αναφέρεται, σύμφωνα με το λεξικό του Cambridge, είναι «η θορυβώδης, γεμάτη ενέργεια και μερικές φορές αγενής συμπεριφορά που επιδεικνύουν ορισμένοι νεαροί άνδρες σε κοινωνικές ομάδες».
«Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση συμβαίνει καθημερινά σε ολόκληρη την κοινωνία μας – μία στις τέσσερις γυναίκες θα επηρεαστεί από αυτήν κάποια στιγμή στη ζωή της, και τουλάχιστον μία γυναίκα την εβδομάδα σκοτώνεται από έναν νυν ή πρώην σύντροφο. Παρά το πόσο διαδεδομένη είναι, η ενδοοικογενειακή κακοποίηση θεωρείται “κρυφό” έγκλημα, καθώς συμβαίνει κυρίως μέσα στο σπίτι», γράφει επίσης.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως μετά από επίσκεψη τον Φεβρουάριο του 2024 στη χώρα, η Reem Alsalem, η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, είχε επισημάνει πως «μία γυναίκα σκοτώνεται από έναν άνδρα κάθε τρεις ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και μία στις τέσσερις γυναίκες θα βιώσει ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της ζωής της».
Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στα τέλη Ιουνίου, στοιχεία των αρχών στην περιοχή του Λιντς έδειξαν πως ήδη μια εβδομάδα μετά την έναρξη του Euro, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είχαν αυξηθεί.
Ο διευθύνων Σύμβουλος της «Women’s Aid» στην περιοχή, Nik Peasgood, έδωσε και μια άλλη διάσταση: Καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πως πολλές παμπ κλείνουν, οι άνθρωποι τείνουν να παρακολουθούν περισσότερο ποδόσφαιρο στο σπίτι, γεγονός που μπορεί να σημαίνει πως οι επιζήσασες δεν μπορούν να ξεφύγουν…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου