Προανήγγειλε μέτρα χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στην Κύπρο διότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Δεν είναι σημερινό θέμα βέβαια η μείωση των γεννήσεων και κατά καιρούς έγιναν προσπάθειες για κίνητρα προς τα νέα ζευγάρια για αύξηση των γεννήσεων.
Όλες όμως οι προσπάθειες κατέρρεαν και έπεφταν στο κενό, διότι το θέμα αντιμετωπιζόταν μονολιθικά και περιοριζόταν μόνο μέσα στο στενό πλαίσιο των οικονομικών παροχών. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο οικονομικό. Πρωτίστως είναι κοινωνικό και αυτό είναι που πρέπει να αντιληφθούν οι εκάστοτε κυβερνώντες. Ο τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος της υπογεννητικότητας με όρους προηγούμενων δεκαετιών δεν πρόκειται να δώσει λύσεις, διότι η κοινωνία αλλάζει και μαζί και οι ανάγκες και οι προτεραιότητες των ανθρώπων.
Αλίμονο εξάλλου, αν για ένα ζευγάρι, μοναδική έγνοια και κριτήριο του για να αποκτήσει παιδί ήταν το πόσα χρήματα θα του προσφέρει το κράτος, όπως τότε, επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου με Υπουργό Εργασίας τον Αντώνη Βασιλείου, που συζητείτο η παραχώρηση εφάπαξ ποσού 20χιλιάδων ευρώ για τα ζευγάρια που θα αποκτούσαν τρίτο παιδί.
Το μέτρο βεβαία ποτέ δεν ψηφίστηκε διότι τελικά κρίθηκε ασύμφορο οικονομικά για το κράτος, η συζήτηση όμως και μόνο της ιδέας ήταν αρκετή για να δημιουργήσει μία περιρρέουσα που προκάλεσε κοινωνική αναστάτωση. Όπως λεγόταν τότε, καταγράφηκαν εκτρώσεις από ζευγάρια που ανέμεναν τρίτο παιδί, διότι το μέτρο που συζητείτο, δεν θα είχε αναδρομική ισχύ και άρα αν το παιδί γεννιόταν πριν την έγκριση του μέτρου θα έχαναν το ποσό.
Επιστρέφοντας στην ουσία του θέματος, στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα υπάρχει μια λέξη κλειδί. Η ολιστική προσέγγιση. «Σημαντική είναι η πρόταση για το θέμα της επιδότησης για αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, θα έχουμε και άλλες προτάσεις. Θυμάστε ότι, επειδή εμπλέκονται και πολλά Υπουργεία, τον Σεπτέμβριο αναμένω να ανακοινώσουμε μέτρα για αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτηση του πριν από την έναρξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου χθες. «Τον Σεπτέμβριο αναμένω τις εισηγήσεις σας για να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις», είπε.
Ακριβώς, η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας πρέπει να γίνει μέσα από μία ολιστική προσέγγιση. Γιατί σήμερα τα νεαρά ζευγάρια δεν προχωρούν εύκολα και γρήγορα στην απόκτηση πέραν του ενός παιδιού; Ασφαλώς το οικονομικό είναι ένας σοβαρός λόγος, ο οποίος όμως δεν θα λυθεί ούτε με την παραχώρηση εφάπαξ ποσού, ούτε με αύξηση του μηνιαίου επιδόματος τέκνου. Αν για παράδειγμα ένα ζευγάρι αναζητεί μια σταθερή δουλειά με ένα αξιοπρεπή μισθό, ή αν καλείται να πληρώνει ενοίκιο 800 και 1000 ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων, για ένα διαμέρισμα των δύο υπνοδωματίων, η προτεραιότητα του δεν θα είναι η απόκτηση παιδιών αλλά η καθημερινή του επιβίωση. Και ασφαλώς, με την όποια οικονομική παροχή για το δεύτερο ή το τρίτο παιδί, δεν πρόκειται να λύσει ούτε τις ανάγκες στέγης που θα προκύψουν, ούτε θα του προσφέρει οικονομική σταθερότητα.
Επιπλέον, ακόμα και αν αφαιρέσουμε αυτά από την εξίσωση, στο πρώτο πράγμα για το οποίο το κράτος καλείται να δώσει λύσεις σε ένα ζευγάρι με παιδί, είναι η φύλαξη του. Πού θα το αφήνει; Δεν είμαστε στην εποχή που οι γυναίκες ήταν για το μεγάλωμα των παιδιών και ούτε, οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι πλέον για όλους διαθέσιμοι για να κάνουν τις νταντάδες.
Το να βρεις ένα ιδιωτικό σταθμό να αφήσεις το παιδί σου, συνεπάγεται επίσης έξοδα, συνεπάγεται όμως και ότι αυτός θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της δικής σου καθημερινότητας. Δεν είναι όλοι δημόσιοι υπάλληλοι και ασφαλώς δεν σχολάνουν όλοι μέχρι τις 05:00 το απόγευμα, που συνήθως είναι τα ωράρια λειτουργίας των λεσχών και νηπιαγωγείων. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν τα παιδιά πάνε δημοτικό σχολείο. Πού θα πάει μετά το σχολείο; Ακόμα και σχολικές λέσχες λειτουργούν μέχρι τις 03:00 το απόγευμα. Μετά; Ύστερα είναι τα φροντιστήρια και τα διάφορα άλλα. Το καλοκαίρι, όταν κλείνουν από το τέλος του Ιούνη τα σχολεία, που θα πρέπει να πάνε τα παιδιά;
Άρα ναι, χρειάζεται ολιστική προσέγγιση και χρειάζονται και δραστικές αποφάσεις για να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για αύξηση των γεννήσεων. Ειδάλλως θα είναι απλά ξανά μιλοσφοτζίσματα, όπως λέει και λαός…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου