Ζήτω η ελευθερία του λόγου
Του Πάρη Δημητριάδη
O λάιτ τζιχαντιστής Τζολάνι που κατέλαβε την εξουσία στη Συρία «είναι παιδί Εβραίου πράκτορα». Ο σούπερσταρ Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Ροναλντίνιο αρνήθηκε να παίξει σε αγώνα στα κατεχόμενα της Κύπρου «επειδή φίλος του έχασε σπίτι στην εισβολή». Τα παιδικά εμβόλια «δεν έχουν ελεγχθεί ικανοποιητικά και προκαλούν καρκίνους». Ο Bill Gates κυκλοφόρησε στην αγορά «ζωοτροφή που βλάπτει τη γονιμότητα» (πάντοτε κολλάει ένας Bill Gates). Αιθίοπας ιεραπόστολος της Ορθόδοξης εκκλησίας «σταυρώθηκε επειδή αρνήθηκε να ασπαστεί το Ισλάμ».
Μπορεί μερικές από τις παραπάνω ειδήσεις να σας ακούγονται 2020, είναι όμως παραπλανητικά ψεύδη και σε ορισμένες περιπτώσεις, αισχρές ανακρίβειες που, σύμφωνα με fact checkers σε Ελλάδα και Κύπρο, διαδόθηκαν στον σκουπιδότοπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μόλις το τελευταίο διάστημα. Τέσσερα συνεπώς χρόνια μετά την πανδημία του κόβιτ, όπου είχαμε φάει το πρώτο ισχυρό χαστούκι για τις οδυνηρές επιπτώσεις της σόσιαλ παραπληροφόρησης, η γάγγραινα της εποχής, καλά κρατεί. Το πρόβλημα μάλιστα όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί αλλά με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και του deep fake πολυμεσικού υλικού έχει γίνει πολλαπλώς χειρότερο και ακόμη πιο επικίνδυνο από πριν.
Είναι όμως μόνο τα ψέματα και οι ανακρίβειες η πρόκληση στις τεχνολογικά ανεπτυγμένες και εξελιγμένες ζωές μας; Τι γίνεται με τον αποδεδειγμένα συλλογικό μας εθισμό στην ηλιθιότητα και στην ασημαντότητα;
«To ζώδιο που πρέπει να προετοιμάζεται για τεράστιες αλλαγές το 2025». «Πώς να φορέσετε τζιν τις γιορτές». «Ο εξωτικός προορισμός που επέλεξε η Δούκισσα Νομικού να περάσει τις διακοπές». «Ο πιο γρήγορος τρόπος να αποκτήσεις φωτεινό και ξεκούραστο βλέμμα πριν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι»… Μια πρόσθετη κατηγορία ειδήσεων, που ανάμεσα στις προαναφερθείσες, επίσης γίνονται καθημερινά viral επειδή «εκδημοκρατικοποίηση» και «δημοσιογραφία των πολιτών».
Σοβαρά τώρα: Υπάρχει κάτι εποικοδομητικό, ωφέλιμο ή έστω ευχάριστο να προκύψει από την υπερκατανάλωση τόσων πολλών ανούσιων τάμπλοιτ πληροφοριών; Σίγουρα όχι. Σε μια αλλοτινή ίσως εποχή θα λέγαμε πως πρόκειται για την άχρηστη πληροφορία της ημέρας. Πλέον όμως δεν είναι μόνο μία η άχρηστη πληροφορία την κάθε μέρα! Σκεφτείτε πόση έκταση, πόση σημασία και πόσο μέγεθος καταλαμβάνουν πλέον στη ζωή μας, σύμφωνα και με τα μετρήσιμα δεδομένα των αλληλεπιδράσεων και των θεάσεων- τέτοιες άχρηστες πληροφορίες.
Ίσως φυσικά το βασικότερο ερώτημα προς περισυλλογή, μιας κι αλλάζουμε κιόλας χρονιά, είναι το κατά πόσο υπάρχει κάποιος -αληθινός άνθρωπος κατά προτίμηση και όχι bot- που να ιεραρχεί με μια κάποια λογική πως όλες αυτές οι σοβαρές ή ασόβαρες πληροφορίες εμφανίζονται στο feed μας. Υπάρχει πουθενά τέτοιος άνθρωπος να μαζέψει ό,τι μαζεύεται ή μήπως υπάρχουν μόνο τα μαρκετινίστικα bots;
Ζήτω η ελευθερία του λόγου. Η ασυδοσία του λόγου, για την ακρίβεια. Ζήτω κι η αποθέωση του ψεύτικου και του ασήμαντου. Καλά πάμε, γενικώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου