Πριν λίγες μέρες, ο Δήμος Λάρνακας έστειλε (και καλά έκανε) συνεργεία με μπουλντόζες και φορτηγά για να μετακινήσουν τροχόσπιτα και άλλα παραπήγματα που είχαν στηθεί παράνομα πλησίον παραλίας. Αυτή ήταν η δεύτερη παρόμοια επιχείρηση. Είχε προηγηθεί ένα μήνα πριν άλλη, κοντά στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου της πόλης και άλλη στα Περβόλια όπου κατεδαφίστηκαν μπαράκια που είχαν στηθεί χωρίς άδειες.
Από τη δική του πλευρά ο δήμαρχος Λεμεσού, σε μια από τις πρώτες δημόσιες κινήσεις του, έστειλε μπουλντόζες και κατεδάφισαν όχι παραπήγματα αλλά κανονικό κτήριο το οποίο είχε ανεγερθεί παράνομα σε δημοτικό τεμάχιο από εταιρεία λεωφορείων.
Ο δήμαρχος Πάφου, αν και πάει καιρός να προβεί σε κατεδαφίσεις, ήταν ο πρώτος διδάξας. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οδήγησε ο ίδιος την μπουλντόζα. Και παρά τις αντιδράσεις από τους άμεσα επηρεαζόμενους, κέρδισε ξανά τις εκλογές.
Στην επαρχία Αμμοχώστου τόσο οι τοπικές αρχές όσο και οι κρατικές, δεν χρησιμοποιούν μπουλντόζες (εκτός κι αν πρόκειται να ξεριζώσουν δέντρα και βράχους για να δημιουργήσουν παραλίες και να βάλουν κι άλλα κρεβατάκια). Στην περίπτωση παράνομων κτισμάτων, αναμένουν από τους παρανομούντες να συμμορφωθούν. Εθελοντικά. Αν κρίνουν οι ίδιοι πως οφείλουν να σέβονται τους νόμους και τις διαδικασίες. Μόνο που αν είχαν τέτοια κρίση δεν θα προέβαιναν σε παρανομίες.
Τρανό παράδειγμα το υποστατικό που έκτισε η Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, στο Κάβο Γκρέκο, σε προστατευόμενη περιοχή. Παρόλο που η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο, το οποίο κατέληξε πως το υποστατικό πρέπει να κατεδαφιστεί, δίνοντας μάλιστα χρονοδιάγραμμα το οποίο εξέπνευσε, η μητρόπολη δεν έχει καμία πρόθεση να συμμορφωθεί και το διαμηνύει χωρίς καμία αναστολή. Επικαλείται μάλιστα εθνικούς λόγους. Και οι αρχές του κράτους, ενός κράτους που διατείνεται πως είναι κοσμικό, παρακολουθούν. Αδύναμες να επιβάλουν τις αποφάσεις του δικαστηρίου και να προστατεύσουν τους νόμους του κράτους.
Δικαιολογίες και ιδεοληψίες πάντα μπορούν να εφευρίσκονται. Κι οι κατασκηνωτές θα μπορούσαν να επικαλεστούν το δικαίωμα απόλαυσης της φύσης χωρίς ενδιάμεσους πωλητές. Και η εταιρεία λεωφορείων θα μπορούσε να επικαλεστεί το ρόλο που επιτελεί στις δημόσιες συγκοινωνίες, όπως και έκανε, αλλά τίποτα δεν εμπόδισε τις αρχές να επιβάλουν την τάξη κατεδαφίζοντας το υποστατικό που κτίστηκε παράνομα. Και στην Πάφο, οι ιδιοκτήτες των υποστατικών που κατεδαφίστηκαν επικαλέστηκαν το εισόδημα που έχαναν, τα έξοδα που είχαν κάνει και τις υπηρεσίες που προσέφεραν. Ήταν όμως παράνομοι και δεν υπήρξε οίκτος. Όταν όμως πρόκειται για την Εκκλησία, το ότι ένα κτίσμα είναι παράνομο δεν αποτελεί επαρκή λόγο. Η Εκκλησία μπορεί να καταπατά τους νόμους, να καταστρέφει το περιβάλλον και να επικαλείται το θεάρεστο έργο της. Κι αφού αυτό είναι ανεκτό, γιατί όχι;
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1506400/i-boulntozes-ki-i-ekklisia/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου