Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Μα δεν είμαστε όλοι εξαίρετοι;

 

Σε ένα μικρό, κλειστό τόπο που συνηθίσαμε να αναμετρούμαστε μόνο με την σκιά μας, να αλληλοβραβευόμαστε και να αυτοβαθμολόγουμαστε ως εξαίρετοι τι θα συνέβαινε αν χρειαζόταν να αναμετρηθούμε με άλλους, να μας έκριναν άλλοι κι όχι οι κουμπάροι και οι διασυνδέσεις μας;

Μια απάντηση στο ερώτημα έδωσε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ως προς τη λίστα με τα προτεινόμενα ονόματα δικαστών για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Κατόπιν σύστασης ειδικής επιτροπής που διορίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στο αρμόδιο ευρωπαϊκό σώμα τρία ονόματα. Αφού εξετάστηκαν τα προσόντα  των προτεινομένων και ακολούθησαν προσωπικές συνεντεύξεις, ζητήθηκε από την κυβέρνηση της Κύπρου να επανέλθει με νέες εισηγήσεις «καθώς δεν πληρούν όλοι οι υποψήφιοι τις απαιτήσεις του Άρθρου 21 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την εκλογή δικαστή στο ΕΔΔΑ».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το πρόβλημα προέκυψε στις προσωπικές συνεντεύξεις και αφορούσε μία εκ των υποψηφίων, αλλά το Σώμα δεν μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο μόνο, οπόταν ακυρώνεται η διαδικασία και πρέπει να σταλούν νέες προτάσεις.

Το θέμα πήρε ενδεχομένως μεγαλύτερες διαστάσεις από όσες του αναλογούσαν, ίσως και γιατί στη λίστα με τα τρία ονόματα συμπεριλαμβανόταν και μία από την ομάδα των οκτώ δικαστών που έκρινε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Στο χαμό των σχολίων που ακολούθησαν, ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης έσπευσε να φωτογραφίσει την υποψήφια που απέτυχε στην προσωπική συνέντευξη ώστε να μην είναι και οι τρεις στο στόχαστρο.

Σαφώς και υπάρχουν Κύπριοι που διαπρέπουν στο εξωτερικό, οι οποίοι χάραξαν οι ίδιοι το δρόμο τους χωρίς να χρειαστεί να τους σπρώξει κάποιος πολιτικός. Σαφώς και η αποτυχία ενός να πείσει το ευρωπαϊκό σώμα, δεν αντικατοπτρίζει την επάρκεια του συνόλου ενός λαού. Είναι ωστόσο ενδεικτική και διδακτική. Οι εκάστοτε πρόεδροι, μας παραμυθιάζουν πως επιλέγουν τους άριστους για να τους διορίσουν σε θέσεις κλειδιά. Τα κόμματα επίσης επιλέγουν τους καλύτερους για να τους βάλουν στα ψηφοδέλτια, να τους ψηφίσουμε για να μας αντιπροσωπεύουν. Στη δημόσια υπηρεσία είναι όλοι εξαίρετοι. Οι δικαστές δεν τυγχάνουν καμίας αμφισβήτησης, κάνουν άψογα τη δουλειά τους. Οι γιατροί μπορεί να χειρουργούν το αριστερό πόδι αλλά το πρόβλημα να βρίσκεται στο δεξί, αλλά μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν την ιατρική μέχρι να μάθουν να ξεχωρίζουν το δεξί από το αριστερό.

Σε ένα μικρόκοσμο είναι εύκολο να πιστεύουμε πως είμαστε οι καλύτεροι. Να φοράμε τήβεννο στο νηπιαγωγείο και να γράφουμε τη βιογραφία μας στα γεράματα μας για να διηγηθούμε το βίο μας. Τι γίνεται όμως όταν μας κρίνουν άλλοι;

Πηγή:    https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1512547/ma-den-imaste-oli-exereti/


Δεν υπάρχουν σχόλια: