Τις τελευταίες μέρες κάνουν το γύρο του κόσμου φωτογραφίες με νεκρά ψάρια να σχηματίζουν χαλί πάνω από τον Κόλπο του Παγασητικού στην Ελλάδα. Διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα μιλούν για τεράστια οικολογική καταστροφή η οποία πολύ πιθανόν να έχει σχέση με τις πλημμύρες του περασμένου χειμώνα στη Θεσσαλία και τα μολυσμένα νερά που διοχετεύτηκαν στη θάλασσα.
Την ίδια στιγμή, στον τόπο μας, κυκλοφορούν φωτογραφίες με το Γεφύρι του Τζιελεφού και το ανύπαρκτο πλέον ποτάμι κάτω από αυτό. Ούτε σταγόνα νερού δεν υπάρχει. Στα όρια τους είναι και τα αποθέματα των φραγμάτων, ενώ στις ημιορεινές περιοχές μπορεί να δει κάποιος ξεραμένα δέντρα.
Οι συνέπειες της καταστροφής, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, είναι πλέον πέρα από εμφανείς. Όσο κι αν μας παρηγοράει το ότι η Κύπρος πάντοτε παρουσίαζε παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, το φαινόμενο δεν είναι πλέον τοπικό για να μιλάμε για μια ακόμα ξηρασία στην μακραίωνη ιστορία μας.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε για άλλη μια φορά πως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας σύντομα θα ανέβει χωρίς καμία δυνατότητα για επιστροφή στην πρότερη κατάσταση και τόνισε την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων. Είναι παγκόσμια ανάγκη, τόνισε μιλώντας σε διεθνές φόρουμ, να σώσουμε τις θάλασσες. «Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών είναι μια κρίση που οφείλεται εξ ολοκλήρου στην ανθρωπότητα».
Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει απειλώντας παράκτιες περιοχές, μέχρι και ολόκληρα νησιά, ενώ παράλληλα η ανθρωπότητα απειλείται από λειψυδρία.
Προφανώς η μικρή Κύπρος δεν ευθύνεται για το παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά ο καθένας έχει μέρος της ευθύνης και αποτελεί μέρος του προβλήματος. Τι κάνουμε για αυτό;
Στην Πέτρα του Ρωμιού οι αρχές θέλουν να κάνουν πλαζ. Να την διαμορφώσουν λένε. Κι όταν ακούμε για διαμόρφωση μπορούμε να φανταστούμε πόσο μπετόν μπορεί να χυθεί, αφού πρώτα οι μπουλντόζες καθαρίσουν την περιοχή.
Διαμόρφωση θέλουν να κάνουν και στην Κρήτου Τέρρα πέριξ των καταρρακτών (έστω κι αν η συνέχιση της ύπαρξης τους απειλείται από την ανομβρία). Να φτιάξουν χώρους στάθμευσης και αναψυχής ώστε να διευκολύνονται οι επισκέπτες, να πηγαίνουν περισσότεροι και να αφήνουν τον οβολό τους. Το σχέδιο απορρίφθηκε, όχι όμως και στην παραλία του Κουρίου όπου το μπετόν χύνεται πάνω στην παραλία για την κατασκευή χώρου αναψυχής.
Στις Πλάτρες, ιδιώτης κτίζει κατοικία σχεδόν μέσα στον ποταμό. Στην Τριμίκλινη, άλλος ιδιώτης παρενέβη κι άλλαξε την πορεία του ποταμού Κούρη για δικό του όφελος. Καταγγέλθηκε, ορίστηκαν επιτροπές, έγιναν έρευνες, αλλά τίποτα δεν έγινε. Για τον Ακάμα, ακόμα το ψάχνουμε.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα τελευταία εγκλήματα κατά της φύσης. Κατά τα άλλα, η Κύπρος προσδοκεί στο Ευρωπαϊκό Επιτροπάτο για τη Μεσόγειο. Για να σώσει ο Επίτροπος μας και τη Μεσόγειο!
Πηγή: https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1503154/ipirxan-kapote-aidonia-stis-platres/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου